Sürat Kargo arefe günü açık mı?
Sürat Kargo arefe günü açık mı? Bu sorunun cevabı Sürat Kargo'da işlem yaptıracak kişiler için merak konusu. Birçok vatandaş internette "Sürat Kargo arefe günü açık mı?" sorusunun cevabını araştırıyor. Peki Sürat Kargo arefe günü açık mı? Detaylar haberimizde.
Sürat Kargo arefe günü açık mı? sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar internet üzerinde arama yapıyor. Peki Sürat Kargo arefe günü açık mı? Ayrıntılar haberimizde.
SÜRAT KARGO AREFE GÜNÜ AÇIK MI?
Sürat Kargo arefe günü açık mı? sorusuna Sürat Kargo Facebook hesabından açıklık getirdi.
"Değerli müşterilerimiz,
Arefe günü (3 Haziran 2019) Pazartesi günü şubelerimiz saat 13.00'a kadar kargo teslimatlarını yapmaya devam edeceklerdir.
Bu tarihte şubelerimiz kargo alımı gerçekleştirmeyecektir.
Ramazan Bayramı sonrası 7 Haziran 2019 Cuma gününden itibaren kargo alım ve teslim hizmetimiz kaldığı yerden devam edecektir."
KARGOLAR BAYRAMDA AÇIK MI?
Kargoların bayramda açık olup olmadığı, gönderi yapacak ya da alacak olan birçok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. İşte, kargoların o konuda yaptığı açıklamalar;
Yurtiçi Kargo açıklaması: 3-8 Haziran tarihlerinde tüm şube ve acentalarımız kapalı olup, 10 Haziran Pazartesi günü standart işleyiş devam edecek. Bayram süresince ise çağrı merkezi 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek.
Aras Kargo açıklaması: 3-6 Haziran 2019 tarihleri arasında hizmet verilmemektedir.
MNG Kargo açıklaması: Şube ve acenteler 3-7 Haziran arasında kapalı olacak.
Sürat Kargo: Ramazan Bayramı dolayısıyla Sürat Kargo acentaları 3 Haziran Pazartesi günü saat 13.00'a kadar, 7 Haziran Cuma günü haricinde kapalı olacak.
TNT Kargo: Bayram boyunca sadece 4 ve 5 Haziran günleri hizmet vermeyecek.
PTT Kargo: 4-5-6-7-8 Haziran tarihlerinde dağıtım hizmeti gerçekleşmeyecek.
DHL Kargo: 3 Haziran Pazartesi günü arefe günü olması dolayısıyla yarım gün hizmet verilecek. 7 Haziran Cuma günü ise tüm gün hizmet verilecek.
İnter Global Kargo: Genellikle çalışma saatleri hafta içi saat 09:00 – 17:00 arasıdır. Çalışma saatleri için 444 0 392 telefon numaralı İnter Global Kargo müşteri hizmetlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
UPS Kargo: Genellikle çalışma saatleri hafta içi saat 07:30 – 18:00 arası ve Cumartesi günleri saat 07:30 – 17:00 arasıdır. Çalışma saatleri için 444 00 66 telefon numaralı UPS Kargo müşteri hizmetlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
GEÇTİĞİMİZ BAYRAMLARDA KARGO ŞİRKETLERİ ÇALIŞTI MI?
Yurtiçi Kargo: 30 Ağustos itibariyle kapalı olacak olan kurum, 05 Eylül tarihi itibariyle hizmet verebilecek.
Aras Kargo: 30 Ağustos itibariyle tatile girecek olan kurum, 05 Eylül itibariyle hizmet vermeye başlayacak.
MNG Kargo: Bayram, tatil ve cumartesi günleri hizmet vermemektedir. MNG Kargo, diğer günler 21.00'a kadar hizmet vermektedir.
Sürat Kargo: 30 Ağustos-05 Eylül tarihleri arasında bayram tatiline girecek olan kurum, 31 Ağustos arefe günü yarım gün hizmet verecek.
KARGO HAKKINDA KISA BİLGİLER
Lojistik hizmet sunucularının temel hizmet alanlarından birini de kargo taşımacılık hizmetleri oluşturmaktadır. Bu anlamda kargo taşımacılığı, temelde bir lojistik eylemi olarak düşünülebilir Daha spesifik anlamda kargo taşımacılığı bir taşımacılık hizmeti türüdür ve taşımacılık sektörüne yönelik yardımcı hizmetler grubunda yer almaktadır.
Kargo (cargo) kelimesi, sözlük anlamı itibarıyla ‘yük, hamule’ anlamında kullanılmaktadır. Bu tanımın esas alındığında kargo taşımacılığı; herhangi bir yükün bir yerden başka bir yere ulaştırılması ile ilgili faaliyetler olarak tanımlanabilir. Kargo taşımacılığı, uluslararası literatürde ağırlığı, ebadı ve içeriği önemli olmaksızın herhangi bir yükün taşınması olarak kullanılsa da ülkemizde her türlü yük, kargo kapsamında değerlendirilmekte, belirli bir ağırlığın altındaki yükler ve paketler kargo olarak adlandırılmaktadır. Diğer taraftan ülkemizde kargo taşımacılığı olarak adlandırılan faaliyet, içeriği itibarıyla yabancı literatürde ‘paket dağıtımı’ olarak karşılık bulmaktadır Yani, literatürde kargo taşımacılık hizmetlerinin bir alt bölümünü oluşturan paket dağıtım hizmetleri, ülkemizde uygulayıcılar (kargo taşıma firmaları) tarafından kargo taşıma hizmetleri olarak adlandırılmaktadır.
Literatürde iki türlü kargodan söz edilmektedir. Bunlar düzenli kargo ve özel kargodur. Düzenli kargo daha çok kurumsal (ticari) müşteriler tarafından gönderilirken, özel kargo ise daha çok bireysel (ticari olmayan) müşteriler tarafından gönderilmektedir. Kargo taşımacılığı da benzer şekilde iki gruba ayrılmakta, birinci grup yukarıda bahsedilen her iki tür kargonun da taşınması ifade ederken, ikinci grup ise yalnızca düzenli kargo taşınmasını kapsamaktadır (Gould, 1970, s.345)
‘Kargo’ kavramı Golden Dictionary’de ‘hamule, yük’ şeklinde tanımlanmıştır. Columbia Encyclopedia’da ise bu kavramın tanımı için ‘aviation’ kelimesine gönderme yapılmıştır. Adı geçen ansiklopedide ‘aviation’; hava taşıtları ve ilgili aktivitelere ilişkin operasyonlar şeklinde tanımlanmış ve askeri, genel ve hava taşımacılığı şeklinde üç gruba ayrılarak incelenmiştir (Columbia Encyclopedia, 2006). Aviation kelimesi Golden Dictionary’de ise ‘havacılık’ şeklinde tanımlanmıştır. Genel kaynaklarda yapılan bu tanımlar birleştirildiğinde kargonun temel anlamı, hava yoluyla taşınan yük olmaktadır. Türkçeye İngilizceden (cargo) geçen kargo kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde ‘yük taşıyan uçak veya gemi’; uçak, gemi vb. bir taşıtla taşınan eşya, yük’; ‘bir yerden başka bir yere yük veya posta taşıyan şirket’ ve ‘bu şirketin taşıdığı yük ve posta’ şekillerinde tanımlanmıştır (tdk.gov.tr 2006). Bu tanımlara bakıldığında kargonun, taşıma aracı, firma veya yük gibi farklı şekillerde açıklandığı görülmektedir. Kargoya ilişkin daha ayrıntılı bir tanım şu şekilde yapılabilir: kargo; belirli süreler içinde bir yerden başka bir yere taşınan, tek parçada 100 kg. geçmeyen, ambalaj ve kap içerisinde olan dosya, paket, koli, sandık vb. eşya ve emtiaya verilen addır.
Bu tanım her türlü eşya ve emtiayı kargo kapsamına dahil etmemekte, ağırlık ve tür itibarıyla kargo olarak kabul edilebilecek yüklere açıklık getirmektedir. Ülkemizde kullanılan anlamıyla uygun olması bakımından bu tanımın esas alınması uygun olacaktır. Kargo taşımacılığı ise genel anlamda kargonun ulaştırılması ilgili faaliyetleri kapsamaktadır. Kargo taşımacılığı, hem ticari (kurumsal), hem de ticari olmayan (bireysel) kargoların taşınmasını kapsamaktadır. Kargo taşımacılığı daha spesifik olarak, belirli bir sürede şehir içi, şehirlerarası ya da ülkeler arası eşya ve emtia taşınması şeklinde tanımlanabilir.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununda;
Kargo: Tek parçada en fazla yüz kilogramı geçmeyen genellikle ambalaj ve kap içerisinde olan küçük boyutlu koli, sandık, paket gibi parça eşyaya olarak tanımlanır.
Kargo işletmecisi: Bağımsız bir işyerinin kullanma hakkına sahip olan ve kargoyu teslim alarak kısa sürede gönderilene ulaştırmak amacıyla kendi gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetleri yerine getiren, taşımayı yapan veya yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenen kişiyi ifade etmektedir. Lojistik ve kargo birbirine sıkça karıştırılan iki kavramdır. Amacı, ürünü doğru yer ve zamanda, üretildiği kalitede ve uygun fiyatla müşteriye sunabilmek olan lojistik tanımında, kargo 100 kg’a kadar olan bir ürünün bir noktadan alınıp diğer noktaya taşınması hizmeti olarak konumlandırılmaktadır. Bu bağlamda, kargo lojistik içindeki bir taşımacılık ayağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine dikkat edilirse kargoda, tek parçada en fazla yüz kilogramı geçmeme ve küçük hacim şartı aranmaktadır. Buna göre, kömür, maden gibi çok hacimli ve ağır malzemelerin nakliyesi, 100 Kg geçen eşyalar ile büyük hacimli eşyaların taşınması kargonun kapsamına girmez. Ayrıca koli ve paket taşımacılığında kargo ile kurye arasında ortak paydalar bulunmaktadır.
Kurye :
Bir kişinin yaya veya motosikletle taşıyabileceği ağırlık ve hacimdeki haberleşme mahiyetinde olmayan, değerli-değersiz evrak ya da küçük ebattaki hediyelik eşya, numune türü tekel dışı gönderinin alınarak veya kabul edilerek, alıcısına ulaştırma sürecinin tamamını ifade eder. Ancak piyasadaki uygulamasında, taşınması kanunen yasak olan, her türlü haber mahiyetindeki matbu ve paketin taşınmasını da kapsamaktadır.
Kargo işletmeleri genellikle, bir kişinin, yaya veya motosikletle taşınamayacak kadar ağırlık ve/veya hacimdeki “büyük koli, sandık, paket gibi parça eşyanın” taşınmasına talip olurken, Kurye firmaları sayıca çok, küçük ebat ve ağırlıktaki koli ve paketlerin genellikle motosikletle veya yaya olarak şehir içinde taşınmasına talip olmaktadırlar. Yine kargo işletmeleri, uluslar arası ve şehirlerarası taşımacılığa talip olurken, kurye firmaları genellikle şehir içi taşımacılığını tercih etmektedirler.
Kargo Taşımacılık hizmetlerinde, hizmetin sunum şekli ve içeriği ile ilgili olarak kullanılan bir takım kavramlar vardır. Bu kavramlar ve anlamları aşağıda sıralanmıştır.
Çalışma Alanı: Kargo taşıma firmasının şube ve acentesinin kargo alım ve teslim faaliyetlerini yürütecekleri adreslerin belirli olduğu yerleşim alanlarının sınırlarıdır. Her şubenin kargo alım ve dağıtımı yaptıkları sorumluluk alanlarını ifade eder.
Devir Kargo: Kargo alıcısının adreste bulunmayışı, yanlış adres verilmiş olması ya da alıcının teslim almaması gibi herhangi bir nedenle gün içerisinde teslimatı gerçekleştirilemediği için ertesi gün teslim edilmek üzere şubede kalan kargolara denilir.
Ambar Tesellüm Fişi: Ambar Tesellüm Fişi adresten alım hizmetinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve müşteri adresinde kargo kabulünü sağlayan Maliye Bakanlığı bandrollü resmi bir evraktır. 3 nüsha olarak tanzim edilir. Müşterinin adresinde kargo kabulü esnasında, ambar tesellüm fişi üzerindeki bilgiler eksiksiz olarak doldurulur ve bir nüshası müşteriye sunulur. Diğer iki nüshası ise fatura düzenlenmesi için birime getirilir. Fatura düzenlendikten sonra bir nüshası fatura ekinde varış merkezine gönderilir ve diğer nüsha birimde dosyalanır.
Alım İhbarı: Kargo taşıma hizmeti almak isteyen müşterilerin, kargo firmasının şubesini arayarak kargosunun adresten alınmasını talep etmesidir.
Adres Alım: Alım ihbarı yapan müşterinin adresine gidilerek kargosunun alınmasıdır.
Çıkış Şubesi/Acentesi: Kargonun, gönderici müşteriden alımının yapıldığı ve alıcı müşteriye teslimatı için aktarma merkezine gönderildiği noktadır.
Varış Şubesi/Acentesi: Kargonun, alıcı müşteriye teslim teslimatının yapıldığı şube/acentedir.
Toplu Taşıma İrsaliyesi: Kargo taşıma araçlarının, şubeden aktarma noktasına, aktarma noktasından diğer aktarma noktasına, diğer aktarma noktasından şubeye kargo götürebilmeleri için kargo fatura numarası ile o faturadaki kargo adetinin kaydedildiği resmi zimmet belgesidir.
Gelen Kargo: Alıcı müşteriye teslim edilmek üzere, aktarma merkezi tarafından varış şubesine yönlendirilen kargolardır.
Gönderi Kodu: Alıcısına ulaştırmak üzere gönderici müşteriden teslim alınan kargolardır.
Gönderi Kodu: Gönderilecek kargoya ait kesilen faturanın numarasına gönderi kodu denilmektedir. Koli veya paketin üzerine yapıştırılan barkod etiketinin üzerine de okunaklı bir şekilde yazılmaktadır. Kargonun otomasyon programında takibi için de kullanılmaktadır.
İhbar Notu: Kargoyu teslim etmek amacıyla gidilen adreste alıcı bulunamadığı için kargonun teslimatının sağlanamaması durumunda, alıcı müşteri adresine bırakılan bilgilendirme amaçlı notlardır. Notta kargonun fatura bilgileri ve teslim edecek şube belirtilerek alıcıdan şube ile irtibat kurması istenir.
Desi: Paket, koli ya da sandık benzeri kolilerin eni, boyu ve yüksekliğinin santimetre (cm.)cinsinden birbirleriyle çarpıldıktan sonra 3000’e bölünmesi ile elde edilen değerdir. Yurt dışı gönderi hesaplamalarında en, boy ve yüksekliği cm. cinsinden çarpımı 6000’e bölünerek desi hesaplanır.
Telefon İhbarlı Kargo: Gönderici müşterinin firmaya telefon açarak kargosunun alınmasını ve/veya alıcıya da telefonla bilgi verilip teslim edecek şubeden kargoyu gelip almasının sağlanmasını istediği kargolardır. Varış şubesince alıcılara telefon edilerek teslim alınması istenen kargolar en fazla üç gün bekletilir. Bu sürede teslim alınmayan kargo, göndericiye iade edilir.
Dosya: Ağırlığı 0-250 gr. Arasında olan (maksimum 500 gr.’ı geçmeyen) dokümanlarıdır. Bu dokümanlar nakit para, çek ve kıymetli evrak ihtiva edemez.
Kargo teslim belgesi (Alıcı Teyit Belgesi): Kargonun alıcı müşteriye teslimatının yapılması sırasında, üzerine alıcının kimlik bilgileri ile kaşe veya imzasının yazıldığı fatura nüshasıdır.
Tutanak: Kargonun hasar görmesi, içeriğinin eksik olması ya da kaybolması halinde tutulması gereken belgedir.
Müşteri Talep Dilekçesi: Kargonun kaybolması veya hasar görmesi halinde müşterinin bu durumu ibraz e kabul ettiğine dair bilgileri içeren dilekçesidir.
Müşteri Muvafakatnamesi: Kargonun müşteri tarafından herhangi bir nedenden dolayı bedelinin sigorta şirketinden tanzim edilmesinde kargo firmasını vekil tayin ettiği belgedir.
Plastik Mühür: Taşıma esnasında aracın içindeki kargoların güvenliğini sağlamak için taşıma aracının kapısına kilitlenen ve üzerinde seri numarası bulunan mühürdür.
Mini Paket: Ağırlığı 251-999 gram arası olan ve manifesto torbası içerisinde taşınan kargolardır.
Kilitli Poşet: İçerisinde dosya ve mini paket niteliğindeki emtianın taşınabildiği, gönderici tarafından üzerine bulunan özel yapışkanı ile kapatıldığı takdirde alıcısına kadar güvenle taşınabilen, özel seri numarası ile değiştirilme olasılığına karşı korumaya sahip olan taşıma poşetleridir.
Yetki Belgesi: Alıcı müşterinin, kargo teslimatını kendi adına başka bir şahsın ve/veya kurumun yapabileceğine dair yetki verdiğini gösteren belgedir. Alıcı haberli veya telefon ihbarlı olarak gelen kargolarda şubeye alıma gelen kişi veya kurumun kargoyu teslim alabilmesi için yetki ibraz etmesi zorunludur.
Araç Sefer Çizelgesi: Aktarma Merkezinde ve Şube / Acentede araç giriş çıkışlarının saat ve kilometre bilgilerinin kaydedildiği, araç üzerinde bulunması gereken formdur.
Borçlandırma: Yanlış gelen kargonun, alıcı adresinin bulunduğu alanda faaliyet gösteren Şube / Acenteye gönderilme işlemidir.
Devir Kargo: Varış şubesine ulaştığı gün çeşitli sebeplerden (alıcının, telefon ihbarlı gönderisini almaması, adresinde bulunamaması v.b)dolayı teslim edilemeyen ve alıcısı tarafından maksimum 6 gün içerisinde Şube/ Acentelerden alınması gereken kargodur.
Durum Tespit Tutanağı: Kargoda herhangi bir hasar belirtisi olmadığı halde müşterinin isteği üzerine müşteri nezaretinde yapılan içerik tespit belgesidir.
Hasar Tespit Tutanağı: Kargonun kendisinde veya ambalajında herhangi bir hasar (yırtılma, patlak, ezilme ve ıslanma) meydana gelmesi halinde tespit amaçlı düzenlenen belgedir.
Hat Aracı: Kargoları, gideceği güzergâhlara taşıyan araçtır.
Koli Cebi: Faturanın koli üzerine konması için kullanılan şeffaf ceptir.
Ring Aracı: Faturanın koli üzerine konması için kullanılan şeffaf ceptir.
Sözleşmeli/Abone Müşteri: Kargo taşıma hizmetinin kapsamının ve koşullarının karşılıklı imza altına alındığı müşteridir.
Taahhütname: Taşınması, kargo şirketi tarafından belirli şartlara bağlanmış türden kargo göndermek isteyen müşterinin, kendi isteği ile vermiş olduğu belgedir.
Adres Alım: Müşteri adresinde kargo kabulü müşteri adresine gidilerek kargonun Ambar Tesellüm Fişi karşılığı teslim alınması ve gönderilmesidir. Müşteriler günün değişik saatlerinde Acente/İrtibat Büro Müdürlüğü'ne telefon açarak kargolarının adreslerinden alınmasını talep edebilirler.
Adres Teslim:
Çıkış merkezinde göndericisinin isteği üzerine bizzat müşteri adresinde teslimat yapılacak olan kargolar "Adrese Teslim Kargo" olarak adlandırılır.
Kargo tesliminde; kargoların doğru kişiye güvenli bir şekilde teslim edilmesi, herhangi bir anlaşmazlık durumunda kargonun kime teslim edildiğini resmi olarak belgeleyebilmek için kargolar alıcılarına kimlik tespiti yapılarak teslim edilmektedir. Ayrıca kimlik tespiti yasal bir zorunluluktur. Bu konuyla ilgili 31.12.1997 tarih 23217 sayılı resmi gazetede yayınlanan tebliğlerde kimlik tespiti yapmak zorunda olan yükümlülerin arasında bankalar, özel finans kurumları finansal kiralama şirketlerinin yanı sıra kargo şirketleri de yer almakta olup, bu tespit nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport ile yapılmaktadır.
Sigorta: Şartlı taşınacak kargolar listesinde yer almayan kargolar teslim alındığı andan itibaren, alıcısına teslim edildiği ana kadar şirket güvencesi altında olup, sigortalı taşınmaktadır. Taşınması, kargo şirketi tarafından belirli şartlara bağlanmış türden kargo göndermek isteyen müşteriler, kendi isteği ile gönderdiğine dair taahhütname doldururlar, gönderilerin herhangi bir şekilde zarar, ziyan gelmesi durumunda herhangi bir hak talep edemezler.
Teslimat Raporlama: Kargo firmaları, müşterilerinden almış olduğu kargoları alıcı kişilere teslim ettikten sonra, teslim alan kişi bilgisini kargo otomasyon sistemine giriş yapar. Göndericiler internet sitesi üzerinden ambar tesellüm fişi numarası girerek kargolarını kimin teslim aldığını kontrol edebilir.
Fatura: Kargolar çıkış şubesinde faturalandırılır. Peşin ödeme gönderilerde, gönderici kargoyu şubeye teslim ettiğinde fatura düzenlenir. Adres alım yapılan gönderilerde kargo şubeye getirildikten sonra fatura düzenlenir ve daha sonra fatura müşteriye ulaştırılır. Ücret alıcı gönderilerde kargo alıcısına teslim edildiği zaman tahsilat gerçekleşir.
Telefon İhbarı: Gönderici müşterinin firmaya telefon açarak kargosunun alınmasını ve/veya alıcıya da telefonla bilgi verilip teslim edecek şubeden kargoyu gelip almasının sağlanmasını istediği kargolardır. Varış şubesince alıcılara telefon edilerek teslim alınması istenen kargolar en fazla üç gün bekletilir. Bu sürede teslim alınmayan kargo, göndericiye iade edilir.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
Hz. Muhammed bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir.
KADİR GECESİ NE ZAMAN 2019?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 2019 dini günler takviminde Ramazan ayının 26. gününe denk gelen 31 Mayıs 2019 Cuma günü, Kadir Gecesi idrak edilecek.Kadir gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı mübarek gecedir. Bu gece o kadar mübarektir, o kadar mübarektir ki sabaha kadar yeryüzüne akın akın melekler iner. Allah edilen duaları kabul eder, ibadetlere kat kat sevap verir, af dileyenleri affeder. Ramazan ayının her gecesini “Kadir gecesi bilip” bol bol ibadet edelim diye Peygamber Efendimiz Kadir gecesinin tam olarak hangi gece olduğunu bildirmemiştir. Bu gecenin Ramazan ayının yirmi ile otuzuncu gecelerinin arasında olduğuna işaret eden değişik hadisler vardır.
KADİR GECESİ FAZİLETİ VE İHYASI
Ehemmiyeti ve fazileti Kur’ân-ı Kerîm’de müstakil bir sûreyle (Kadîr Sûresi, 97/1-4) beyan edilmiş olan Kadîr Gecesinin ihyâsı, Mü’minler için bağışlanma ve kurtuluş açısından son derece mühimdir. İçerisinde Kadîr Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen bu mübârek gecenin ihyâsı konusunda Rasûlullâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, bu geceyi iman ederek mükâfatını sadece Allah Te’âlâ’dan bekleyerek ihyâ edenin geçmiş günahlarının mağfiret edileceğini müjdelemişlerdir. (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35)Şâri’ olan Allah Te’âlâ tarafından mübârek kılınmış zamanların en yücesi olması hasebiyle Kadîr Gecesi, belli bir günde açık şekilde sabit olmamış, muhtelif rivâyetler ışığında Ramazân-ı Şerîf’in son on gününün, bilhassa tek gecelerinde aranılması işaret buyrulmuştur. Bu durum, Kadîr Gecesinin her yıl devretmek suretiyle farklı günlere tekabül edebileceğinin de işareti olmaktadır. Dolayısıyla, Kadîr Gecesine erişerek ihyâ edebilmek için aslolan, Ramazân-ı Şerîf’in son on gününün her gecesini, itikâfa girmek suretiyle Kadîr Gecesiymiş gibi ihyâ etmektir. Nitekim Rasûlullâh Efendimiz de vefâtlarına dek Ramazân-ı Şerîf’in son on gününde itikâfa devam etmişlerdir. (Buhârî, î’tikâf, 3)Aktarmış olduğumuz bu tespitlere mukabil, Kadîr Gecesinin, Ramazân-ı Şerîf’in 27. gecesi olduğuna dair vârid olmuş hadis-i şeriflerin vurgusu, ümmet içerisinde bu gecenin Kadîr Gecesi olarak ihyasının âdet haline gelmesine vesile olmuş.
RAMAZAN BAYRAMI 2019 NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı 4 Haziran Salı günü başlayacak. 4-5-6 Haziran günleri bayram olarak idrak edilecek. Arefe ise 3 Haziran.
RAMAZAN BAYRAMI'NDA TATİL KAÇ GÜN?
Açıklamada yer alan, Cumhurbaşkanlığı tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Ramazan Bayramı tatiline ilişkin gönderilen idari izin yazısında şu ifadelere yer verildi:“Ramazan Bayramı tatili 3 Haziran 2019 Pazartesi günü saat 13.00’te başlayıp 6 Haziran 2019 Perşembe günü sona erecektir. Kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılmaları Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür. İdari izin süresince görevli olanlara herhangi bir fazla ödemede bulunulmayacak ancak kullanmadıkları idari izinleri, idarenin uygun gördüğü zamanlarda kullandırılabilecektir.”
BAYRAMDA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?
Kentteki toplu ulaşım hizmetleri Ramazan Bayramı süresince ücretsiz olacak. Kısaca, Ramazan Bayramı süresince 4 Haziran 06.00'dan, 6 Haziran 24.00'e kadar tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek.Belirtilen tarihler arasında vatandaşlar, İstanbul genelinde İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı İETT Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel, Şehir Hatları A.Ş Vapurları, özel deniz toplu ulaşım, Metro İstanbul A.Ş'ye bağlı tramvay, metro, hafif metro ve füniküler, teleferik ve Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay araçlarında hiçbir ücret ödemeden seyahat edebilecek.Daha önceki bayramlarda İstanbul'daki toplu ulaşım araçları yüzde 50 indirimli olarak hizmet veriyordu. 19 Mayıs'ta ise indirim uygulaması yapılmıyordu.
BAYRAMDA HAVA NASIL OLACAK?
Meteoroloji'den yapılan açıklamada, 31 Mayıs - 6 Haziran tarihleri arasında hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.Ramazan bayramının ilk gününde ülke genelinde hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin edilirken, ikinci ve üçüncü günün de ise bölge bölge bulutlu ve yağışlı olması bekleniyor.
RAMAZAN BAYRAMI'NA NEDEN ŞEKER BAYRAMI DA DENİR?
Ramazan Bayramı Arapça'da "eid ul-fitr" anlamına gelir. Tam Türkçesi "iftar bayramı" demektir. Yani Arap ülkelerinde Ramazan Bayramı aslında İftar Bayramı olarak kutlanır. Bunun sebebi de 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır. Fakat seneler geçtikçe İftar Bayramı, Şükür bayramına dönüştüğü için Türkçe'ye de "şeker" olarak geçmiş. Dolayısıyla da Şeker Bayramı olarak kutlanmaya başlamış. Osmanlı'nın EtkisiRamazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir sorusuna bir başka cevap ise Osmanlı Dönemi'nden geliyor.Osmanlı döneminde, Ramazan'ın ilk 15 gününden sonra askerlere tepsilerce tatlı gönderilirdi. Böylece Ramazan Bayramlarında halk da tatlılar yapmaya başladı, çocuklar bayram harçlıklarıyla şeker almaya gitti, hatta çocuklara para yerine şeker dağıtılmaya başladı. Böylelikle bir gelenek haline gelen Ramazan Bayramı'nda şeker alıp verme, zamanla Ramazan Bayramı'na ismini vermiş oldu. Kısacası Ramazan Bayramı'na Şeker Bayramı denmesinin nedeni tamamen etkileşimden ve geleneklerden kaynaklanıyor.