Suriye'de Kullanılan Sarin Gazı Nedir, Etkileri Neler | Nasıl Öldürüyor

Doğu Guta'ya yapılan kimyasal saldırıda yerel kaynaklar helikopter ile sarin gazı atıldığını bildiriyor. Sarin gazı, öldürücü etkisi ve sağlık üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle zehirli ve tehlikeli gazlar arasında yer almaktadır. Peki, Sarin gazı ne

Suriye'de Kullanılan Sarin Gazı Nedir, Etkileri Neler | Nasıl Öldürüyor

Doğu Guta'ya yapılan kimyasal saldırıda yerel kaynaklar helikopter ile sarin gazı atıldığını bildiriyor. Sarin gazı, öldürücü etkisi ve sağlık üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle zehirli ve tehlikeli gazlar arasında yer almaktadır. Peki, Sarin gazı nedir? Etkileri nelerdir?

SARİN GAZI NEDİR?

Sinir gazı, solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara (sinir hücrelerine) zarar vererek vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep olan kimyasal maddedir.

Genellikle kimyasal silah olarak kullanılan bu maddeler başlıca Tabun, Soman ve Sarin'dir.

SİNİR SİSTEMİNİN DENGESİNİ BOZAR

Sarin gazı ya da bilinen diğer adıyla sinir gazı, 1938 yılında Alman Kimyager Gerald Schrader tarafından meydana getirilmiştir. Sinir sistemi üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle oldukça tehlikeli maddeler arasında yer alan Sarin gazı, sinir sisteminin dengesini alt üst edip felç yolunda ilerleme başlatır.

Küçük bir damlasının dahi insan vücudunu etkisine almak için yeterli olduğu bu gaz, bazı ülkeler tarafından savaş durumları gözetilerek depolanmıştır.

Sarin gazı, solunum kaslarının etkilenmesi öldürücü olabilir. Sarin renksiz bir sıvı olup buharı da sıvısı gibi renksizdir. Son derece etkili ve öldürücü bir gazdır. Renksiz ve kokusuz olduğu için sezilmesi ve teşhisi zordur.

VÜCUTTA ETKİLERİ NELERDİR?

Burun akması, göğsün sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesidir. 1995'teki Tokyo metrosuna düzenlenen sarin gazlı terör saldırısında gazın etkisinde kalan bazı kişilerde burun ve ağız kanaması semptomları da görülmüştür. Öldürücü dozda alındığında genellikle ölüm 1-10 dakika içinde gerçekleşir.

SURİYE'DEKİ SON SALDIRI: "EN ACIMASIZ SAVAŞ ARACI"

1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunanarak Nazi Almanyasında katliamlarda da kullanılan sarin gazı, "sinir sistemi zehirleri" grubu arasında sınıflandırılan türden olup, diğer sinir gazlarından renksiz ve kokusuz olmasıyla ayrılıyor. Zaten bu özelliğiyle zor tespit edildiği, aynı zamanda da  oldukça güçlü, geniş ve çabuk etki yaptığı için en çok tercih edilen kimyasal silah.

Etkileri, "Burun akması, göğsün sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesi" olarak tanımlanıyor.

Çok küçük bir damlasıyla dahi sinir sistemini felç ederek saniyeler içinde canlıları yok edebildiği için, en acımasız savaş aracı sayılan sarin gazı kitle imha silahı olarak kullanılıyor.

ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ YÜKSEK (1-10 DK)

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, "Sinir sistemi yoluyla etki eden sarin gazının belirtileri çeşitlidir. Öldürücülüğü yüksektir. Sinir sitemini etkilediğinden nöbetlere neden olabilir. Ayrıca aşırı terleme, bulantı, kusma, solunum yolları salgılarında, salya ve tükürük artışı gibi etkiler görülebilir. Kimyasal silahların sağlık etkileri açısından boğucu etkenler, tüm solunum yollarını tahrip ederek aşırı nefes darlığı ve solunum durmasına yol açar" dedi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya da kimyasalların merkezi sinir sitemi üzerindeki etkileri yanında ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Kaya, bunlara maruz kalan kişilerde yönelim bozukluğu, huzursuzluk, anksiyete, boğulma hissi ve panik duygusunun görülebileceğini söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡