Sütbank'ın İnekleri Öldü Geçmiş Olsun!
Konya'da kurulan Çiftlik Bank benzeri uygulama Sütbank ile üyelerin paralarıyla alınan ineklerin süt parası ödeneceği vaat edildi. Ardından gelen mesajda “… 533 adet hayvan ölmüştür. Bu sebeple çiftliğimizde üretim geçici süreyle durmuştur” denildi.
Konya'da kurulan Çiftlik Bank benzeri uygulama Sütbank ile üyelerin paralarıyla alınan ineklerin süt parası ödeneceği vaat edildi. Ardından gelen mesajda “… 533 adet hayvan ölmüştür. Bu sebeple çiftliğimizde üretim geçici süreyle durmuştur” denildi.
Şimdi üyeler, inekler için ödedikleri parayı kurtarmanın peşinde. Karapınar’da yaygın bir hal alan Sütbank sistemi en az 5-6 çiftlikte uygulanıyor. Söz konusu şirketlerden DKC Sütbank ve Hayvancılık şirketi de yüzlerce üyeden inek parası topladı. Toplanan paranın tutarı 20 milyon liraya yakın… Şirket, her bir inek başına aylık 180-200 lira ödemeyi vaat etti. Sözleşmeye göre üyelere ödemeler yılın 10 ayı yapılacaktı.X
533 İNEK ÖLDÜ!
Bir yıl kadar önce temeli atılan sistemde ödemeler birkaç ay yapıldı. Ancak 16 Şubat’ta üyelere cep telefonları yolu ile bir SMS gönderildi. Mesajda 533 hayvanın telef olduğu bu nedenle çiftlikte üretime geçici süre ile ara verildiği belirtildi. Mesajda, hayvanların öldüğüne dair Karapınar İlçe Tarım Müdürlüğü’nden de bilgi alınabileceği kaydedildi. Mesajda, üyelere ödenen kâr payının, tesisin yeniden faaliyete geçmesi halinde 1 yıl sonra yeniden ödenmeye devam edileceği kaydedildi.
200 BİN LİRA YATIRAN VAR
Bu mesaj sonrası birçok üye şirket ile temasa geçmeye çalıştı. Aldıkları yanıt “Ödemeleriniz yapılacak” yönünde oldu. Ancak net bir tarih de verilemiyor. Şirketin internet sitesi kapatılırken, DKC Hayvancılık’a üç inek için 21 bir TL para yatıran isimlerden E. Y., “Babam 198 bin TL, kız kardeşimin 112 bin TL, kuzenim 21bin TL, bir arkadaşım ise 7 bin lira yatırdı. Sistem baştan beri bana güven vermemişti ama girdik bir şekilde. Şimdi paramızı nasıl kurtaracağız bilmiyoruz” dedi.
SÜTBANK NEDİR, NASIL ÇALIŞIR
Sütbank sayesinde hayvan satın alıyorsunuz. Ancak satın aldığınız hayvan sizin olmuyor. Sadece kağıt üzerinde bir hayvana sahip olmuş oluyorsunuz. Bunun tüm bakım ve yem masraflarını sizden hayvan satın almak için para alan şirket karşılamaktadır. Siz sadece her gün ineğinizin durumunu kontrol edebilir ve gelecek ücreti takip edebilirsiniz. Aldığınız hayvanın ortalama kazanç değeri bulunmaktadır. Örneğin firmaya belli bir miktar para verdiniz ve bu firma size bu hayvan günde şu kadar süt verir bu kadar süt şu kadar kazanç getirir der. Bu doğrultuda online olarak satın almış olduğunuz inekten her gün düzenli olarak kazanç sağlarsınız. Yılın bazı aylarında kazanç verilmez. Firma bu aylara doğurma ayları dediği için hayvanların süt vermediğini beyan etmektedir.