Pandemi süreci eğitim alanında bir dizi tedbirlerin alınmasını zorunlu hale getirdi ve bu kapsamda uzaktan eğitim sürecine geçildi. Yapılan açıklamalarda telafi uygulamasının sinyalleri verilmişti. 31 Mayıs 2021 tarihli Kabine Toplantısı sonrasında telafi eğitiminin detayları belli oldu. Bunun üzerine Telafi eğitimi ne zaman yapılacak 2021? Telafi eğitimi nasıl olacak 2021? sorularının yanıtları araştırılmaya başladı. Yanıtları sizler için derledik...
TELAFİ EĞİTİMİ NE ZAMAN YAPILACAK 2021?
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Telafide Ben de Varım" programının detaylarını paylaştı. Eğitimle ilgili yapılan açıklamalarda eğitim öğretim yılının 18 Haziran tarihinde sona ereceği ifade edildi. Karnelerin alınacağı 18 Haziran'dan itibaren telafi eğitimi başlayacak. Öğrenciler isteğe bağlı olarak bu eğitimlere katılacaklar. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Her okulumuz kendi okullarındaki öğrencilerin ihtiyaçlarını belirleyecek. Okullar UDEP kapsamında böylece bir telafi planı da oluşturmuş olacak. 18 Haziran - 2 Temmuz'da uygulamaya başlayacaklar. 2 Temmuz'dan yeni eğitim öğretim başlayıncaya kadar öğrencilere açık tutulacak. Yaz boyu okullarda çocuklarımızı ağırlayacağız. Öğretmenlerimiz de ders saati üzerinden görev alabilecekler isterlerse. Dolu dolu geçen bir yazın ardından yeni eğitim öğretim yılına başlayacağız." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, telafi eğitimi çalışmaları hakkında geçtiğimiz günlerde bilgi verdiği paylaşımında "Eğitimde telafi uygulamasına hazırız. Büyük ve kapsamlı bir telafi süreciyle; akademik, sosyal duygusal ve fiziksel alanda olumsuz etkileri ortadan kaldıracağız. Haziran ayı itibarıyla başlayacağımız çalışmalar 2021-2022 eğitim yılını da kapsayacak." ifadelerine yer vermişti.
TELAFİ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?
Program tanıtımında konuşan Bakan Selçuk, "Okullarımız 2 Temmuz'dan yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkânlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız, isteyen öğrencilerimize fiziksel etkinlikler, isteyen öğrencilerimize akademik programlar sunabileceğiz." açıklamasında bulundu.
Rehberlik öğretmenleri; tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilecek. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.
Kendilerine ikinci görev olarak okul ve kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler, yıllık izinlerini Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kullanacak. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları, tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartıyla sırayla izinlerini kullanacak.
TELAFİ VE DESTEK ÇALIŞMALARI YIL BOYU DEVAM EDECEK
Dolu dolu geçen bir yazın ardından başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerin telafi ve destek çalışmalarının da yıl boyu sürdürüleceğini açıklayan Selçuk, şunları söyledi: "1'den 2'ye geçen öğrencilerimiz için okuma yazma taraması başlatılacak. Bu taramalarımızın sonuçlarına göre de ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. 3 ve 4. sınıfları ise İlkokullarda Yetiştirme Programı 'İYEP' uygulaması ile destekleyeceğiz. Ortaokul öğrencilerimizin de yeterlilik düzeyleri uluslararası kriterlere uygun bir şekilde değerlendirilecek ve onlara da öğrenme düzeylerine uygun çalışma planı verilecek.
Liseler için kritik kazanımlar taraması hazırladık. Tespitler neticesinde özel programlar uygulayarak öğrencilerin lise eğitimlerini daha güçlü sürdürmelerini ve üniversiteye hazırlanmalarını hedefliyoruz. Elbette bu süreçler her okulun kendi ihtiyacına göre şekillenecek. Çünkü okullar ihtiyaçlarını en iyi şekilde bilirler."
Selçuk, UDEP çerçevesinde bakanlık, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının da telafi eğitimi programına destek vereceğine değinerek "telafidebendevarim.meb.gov.tr" isimli web sitesi hazırladıklarını duyurdu. Sitede çocuklar, öğretmenler ve veliler için ayrı ayrı bölümler bulunduğunu aktaran Bakan Selçuk, "Gelecek hafta da ortaokul ve lise öğrencilerimizle kavuşacağız. Bilhassa bu son haftaların, mezun olacak öğrencilerimiz için hayat boyunca unutamayacakları bu günleri okullarında hep birlikte geçirecek olmaları bizim için emin olun ayrı bir sevinç. Hepsine başarılar diliyor, gözlerinden ayrı ayrı öpüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
TELAFİ EĞİTİMİ NEDİR 2021?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medyadan hesabından son dakika açıklamalarında bulunarak telafi eğitimleri hakkında bilgi verdi. Telafi eğitimlerinin başlayacağının açıklanması sonrasında milyonlarca öğrenci ve veli tarafından uygulamanın detayları araştırılmaya başladı. Eğitimde telafi uygulaması; eksiklerin giderilmesi adına üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilmesi demektir. Bakan Selçuk, büyük ve kapsamlı bir telafi süreciyle akademik, sosyal, duygusal ve fiziksel alanda olumsuz etkileri ortadan kaldıracaklarını belirtti. Bu uygulama ile öğretmenlerin 2 aylık yaz tatili kısaltılabilecek. Telafi uygulaması ile Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisi hedefleniyor.