Telkin ne demektir, nasıl yapılır ve dini hükmü nedir?
Ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunması ile cenâze defnedildikten sonra, kabirde sorulması muhtemel soruları ve cevapları ölüye hatırlatmaya telkîn denir.
Ölmek üzere olan kişinin, sağ tarafına çevrilerek yüzünü kıbleye gelecek şekilde yatırmak müstehaptır. Bu durumda olan kişinin yanında, hatırlatmak amacıyla kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunur. Hz. Peygamber, “Ölülerinize (ölüme yaklaşanlara) lâ ilâhe illallah demeyi telkin ediniz” (Müslim, Cenâiz 1, 2) buyurmuştur. Telkin yapılırken, “kelime-i şahedet veya kelime-i tevhîd” getir şeklinde bir şey söylenmemeli, bu kişinin yanında “lâ ilâhe illallah” demekle yetinilmelidir. Ayrıca Hz. Peygamber, ölmek üzere olan kişinin yanında Yâ-sîn suresini okumayı teşvik etmiştir (Ebû Dâvûd, Cenâiz 24).
Cenâze kabre konup kalabalık dağılınca, orada kalan bir kimsenin kabrin başında yüksek sesle ve ölüye hitaben iman esaslarını hatırlatması şeklinde olan telkîn bazı âlimlerce meşru görülmemekle birlikte, tavsiye edilmediği gibi yasaklanmadığını, bu nedenle de mükellef olduktan sonra vefat eden kimsenin mezarının başında telkin verilebileceğini söyleyen âlimler de vardır (İbnü’l- Hümâm, Fethü’l-Kadîr, II, 104; el- Fetâvâ el-Hindiyye, I, 157).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı