TEOG Kaldırıldı, TEOG'un Yerine Gelecek Sınav Sistemi Belli Oldu

TEOG Kaltı mı, Teog ne zaman kalkıyor, 2018 Yılında teog var mı, Teog'un yerine hangi sistem gelecek. Tüm sorularınızın cevabını buradan bulabilirsiniz.

TEOG Kaldırıldı, TEOG'un Yerine Gelecek Sınav Sistemi Belli Oldu

TEOG Kaltı mı, Teog ne zaman kalkıyor, 2017 Yılında teog var mı, Teog'un yerine hangi sistem gelecek. Teog ile ilgili tüm güncel ve son dakika bilgileri burada. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” şeklindeki çıkışının ardından, liselere geçiş sisteminde 15 senenin içinde 6. kez değişikliğe hazırlanılıyor. Erdoğan’ın sözlerinin ardından Milli eğitim Bakanlığı’nda (MEB) hummalı bir çalışma başlatıldı. Aslında geçen yıldan itibaren TEOG’da yapılması planlanan değişiklikler bulunuyordu ancak “sınavsız” bir geçiş için henüz erken olduğu düşünülüyordu. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre Erdoğan’ın açıklaması ile çalışmalar bu yönde sürdürülecek. TEOG’un önceden beri sınavsız geçişin bir başlangıcı olarak planlandığını söyleyen yetkililerden alınan bilgiye göre, TEOG yerine planlanan liselere geçiş sistemi şöyle olacak:

İşte yeni sistem

Artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.

Bakanlık yetkilileri insanların kafasındaki “bütün okullarda aynı notlandırmanın yapılmayacağına yönelik inancın” ise doğru olmadığını, bu tip bir problemin istisna olabileceğini kaydediyor.

AL, LGS, OKS, SBS, TEOG

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.

TEOG NE ZAMAN KALKACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG ile ilgili açıklamalarının ardından; Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, A Haber canlı yayınında TEOG sınavının ne zaman kaldırılacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nurullah Dal, yaptığı açıklamada, "Biz eğitimciler olarak bu tarz sınavların (TEOG) doğru olmadığı kanaatindeyiz. Peki liselere giriş nasıl olacak? 8 aydır üzerinde çalışıyoruz, sempozyum yapıyoruz. Kademeli geçişleri konuşacağız. Bunu bakanlığımız ile yapacağız. TEOG'un geliştirilmesi için biliyorsunuz, açık uçlu sorular eklendi. Çocuğun sportif sanatsal başarılının değerlendirilmesi lazım. Bir iyileştirme çalışması var. Ama konu çok ciddi bir konu. Tarafların bir araya gelip değişik alternatiflerin ele alınması lazım" dedi.

"TEOG ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

TEOG kalkarsa yerine nasıl bir sistem geleceği eğitim camiasında masaya yatırılıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel konuya ilişkin "TEOG çocukları olumsuzetkiliyor. Okullar kendi öğrencilerini kendileri seçmeli. Yenilikçi sistemlerden korkmamalıyız" dedi.

TEOG NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır.

TEOG sınavında, Türkçe, matematik, fen bilimleri, yabancı dil, din kültürüve ahlak bilgisi ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programlarında yer alan kazanımlarını öğrencilerin elde etme seviyesinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanır.

Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul Sistemi'ne girilir ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilir.

Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP puanları; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alımında kullanılan "ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan" hesaplanır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡