Teokrasi ne demek? Teokrasi nedir? Teokrasi ile yönetilen ülkeler hangileridir?
Bir yönetim biçimi olan teokrasi kelimesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Teokrasi yönetim biçimi nedir? Hangi devletler teokrasi ile yönetiliyor? Teokrasi nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. İşte teokrasi kelimesine dair merak edilenler...
Bir yönetim biçimi olan teokrasi kelimesi en çok aranan sözcükler arasında yer alıyor. Peki teokrasi ne demek? Teokrasi yönetim biçimi nedir? Hangi devletler teokrasi ile yönetiliyor? Teokrasi nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. İşte teokrasi kelimesine dair merak edilenler...
TEOKRASİ NE DEMEK?
Teokrasi; Kısaca dine dayalı yönetim biçimi olarakta bilinmektedir. Fakat kapsamlı tanımı Dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet yönetimi biçimidir.
Teokraside devlet işlerinden bir tür ruhban sınıfı sorumludur. Grekçe tanrı anlamına gelen "theos" ile kudret, iktidar anlamlarına gelen "kratos" kelimelerinin birleştirilmesinden meydana getirilmiş bir kelimedir.
Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir. Teokrasi en yalın anlamda "devlet işlerinden yönetim ile görevli din adamları (ör: Osmanlı Devletinde: ulema) sınıfının sorumlu olduğu ve devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı sistem" olarak tanımlanabilir.
Teokrasi teriminin kökeni Yunanca θεοκρατία (theokratia)'dan gelmektedir. Tanrı düzeni (Josephus) demektir. Kelime Yunanca Teos'dan dönüşmüştür. Theos kelimesinin kökeni Hint Avrupa dillerinde dinî kavramlar içinde yer alır. Theos'un anlamı tanrı, Kratos'un anlamı ise düzen demektir. Kelime Yunancada Tanrı'nın Düzeni anlamına gelir. Teokrasi kelimesi hiçbir dilde de gerçek anlamında kullanılmamıştır. İngilizcede kaydedilen ilk kullanım 1622 tarihlidir. İlahi Esin Altındaki Papazların Hükümeti olarak (Tevratda Krallardan önce kullanıldığı şekliyle) anlaşılmıştır. 1825'ten sonra ise Din adamlığına ve dine dayalı politik ve sivil güce teokrasi denilmiş.
F
Din kurallarının geçerli olduğu sistem olan teokraside, kurallar ya dini kuralların aynısıdır, ya bunlardan büyük ölçüde etkilenmiştir ya da dini kurallarla çelişik olsa dahi dini temellere dayandırılır veya meşrutiyet için dayandırılması gerekir. Teokrasi ile yönetilen ülkelerde hukuk sistemi dine dayandırılması gerekir, hukuki kararların en yüksek mercii bir tür ruhban sınıfıdır. Teokratik sistemin dayandırıldığı dine göre ağırlığı ve önemi çeşitli olsa da, bu sistemde dogma mantığı ve akli durum göz önünde tutulur; çoğu zaman mantıki, akli ve pratik durumlar kabul edilen dogmalara adapte edilmeye çalışılır. Teorik anlamda, sistemin temeli dogmadır, diğer her türlü bilgi ikincil önem ve plandadır. Toplumsal yapı, hukuki yorumlar, eğitim ve kişisel hak ve özgürlükler dini kurallara göre ikincil konumdadır.
TEOKRASİ İLE YÖNETİLEN ÜLKELER HANGİLERİDİR?
1- Vatikan
3- Endonezya
4- İran
5- Afganistan
6- Moritanya
7- Pakistan