Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Altınordu ve Ünye'de Fındık Alımlarına başladı
TMO Fındık fiyatları, TMO Fındıkları kaçtan alıyor? 7 Eylül Fındık fiyatları, TMO bu yıl nekadar fındık alacak? Tüm sorun cevapları haberimizde.
TMO, Ordu’da fındık alımlarına bugünden itibaren başlıyor. TMO, levant kalite fındığın kilosunu net 9.50 liradan alacak. Giresun kalite fındık ise 10 liradan alınacak. Üreticilerin fındığı iyi kurutmaları fındığın randımanını etkileyecek. Bu sebeple fındığını TMO’ya vereceklerin buna dikkat etmesi gerekmekte.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), randevu verdiği Ordulu üreticilerin fındıklarını almaya, bugün başladı.
Gerçek fiyat 9,50 TL
Fındık piyasasına istemeyerek giren Toprak Mahsulleri Ofisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın açıkladığı fiyat üzerinden devam edecek.
TMO, 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındığı 10,5 lira, Levant kalite fındığı da 10 lira fiyatla alıyor. Levant kalite fındıkta kesintilerden sonra üreticinin eline net 9.50 lira, Giresun kalitede ise 10 lira geçecek.
TMO, Ordu’da fındık alımlarını Organize Sanayi Bölgesi’nde kiraladığı yaklaşık 7 bin ton kapasiteli iki ayrı depoda gerçekleştirecek.
6.400 ton almıştı
TMO, geçen sezonun neredeyse sonuna doğru, Nisan ayının son haftasında fındık alımına başlamış ve toplamda 6 bin 400 ton fındık alabilmişti. Bunun karşılığında da üreticilere 63 milyon TL ödedi.
" BU YIL BEKLEME YAPILMADAN ALIM YAPILACAK"
Fındık alımını yerinde inceleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, piyasanın dengelenmesi açısından TMO'nun varlığının önemli olduğunu belirterek, "Bu sezon bekleme yapılmadan alım yapılacak. Üreticilerimiz randevuyla fındığını verebilecek. Hiç kimse mağdur olmayacak. Yeni fındık alım sezonu hayırlı uğurlu olsun" dedi.
TMO'ya fındık getiren 68 yaşındaki Meryem Albayrak, mevcut fiyatın maliyeti kurtarmadığını belirterek, "Bu fındığı bu vaziyete getireceğim diye belimi büktüm. 90 liradan yevmiye verdim. 12.50 liradan üstü kurtarıyor. TMO'ya fındığı severek getirdim. Malımı tüccar yiyeceğine devlet yesin. Yerli işçinin yevmiyesi yüksek. Zorla çalıştırdım. Maliyet kurtarmasada TMO'ya getirdim" dedi.
70 yaşındaki Mehmet Gönül ise günün şartlarına göre TMO fiyatının makul olduğunu, dönüm başına alımların ise 150 kilograma çıkarılmasını istedi.
TMO AÇILIMI NEDİR? TMO KAÇ YILINDA KURULDU? İŞTE TMO HAKKINDA BİLİNENLER
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1938 yılında kurulan, sermayesinin tamamı devlete ait, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe ve faaliyetlerinde özerkliğe sahip, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü’dür.
Hukukî dayanağı, 11/12/1984 tarihli ve 18602 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren TMO Ana Statüsüdür. Teşekkül, yukarıda sözü edilen KHK ve TMO Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir. Denetimi Sayıştay tarafından yapılan ve merkezi Ankara'da olan TMO, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur. İlgili olduğu Bakanlık, Başbakanlığın teklifi ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayı ile değiştirilebilir.
Kurumun Organları; Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlük’tür. Merkez ve taşra teşkilatı biçiminde örgütlenen TMO, merkezde Genel Müdürlük, taşra teşkilatında şube müdürlükleri ve bunlara bağlı olarak çalışan ajans amirlikleri şeklinde bir organizasyon yapısına sahiptir. Ayrıca, Türkiye'nin hemen her yöresinde bulunan tesisli ekipleri ve yoğun alım dönemlerinde faaliyete geçirilen geçici alım merkezleriyle tarım sektörüne yıllardır hizmet vermektedir. Ülkemizin afyon tekelini yürütmekle de görevli olan TMO'nun, Bolvadin'de Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğü adında haşhaş kapsülünden morfin ve türevlerini imal eden bir birimi daha bulunmaktadır.
Kurumda hizmetler, memur, sözleşmeli ve işçi statüsündeki personel tarafından yerine getirilmektedir.TMO, Türkiye'nin her bölgesinde, limanlar ve yoğun üretim alanları dikkate alınarak çeşitli cins ve tonajlarda depolar yaptırmıştır. Mevcut depolama kapasitesi 4 milyon ton civarındadır.