Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? Plakadan Trafik cezası
Trafik cezası sorgulama işlemi burada. Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezası ve otopark sorgulama sayfası ile sürücüleri büyük bir yükten kurtarıyor. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? EGM trafik cezası sorgulama sayfası...
Trafik kurallarını istemeden de olsa ihlal eden ve ceza yediği zaman pişman olan vatandaşlar, cezalarını öğrenmek için trafik cezası sorgulama işlemin nasıl yapılır, Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? diye araştırma yapmakta.
Trafik cezası sorgulaması günümüzde çok pratik yöntemlerle yapılabiliyor. Sürücüler trafik cezalarını ayrıntılı bir şekilde görüntüleyip ceza üzerindeki gecikme zammı ya da indirim gibi uygulamalar olup olmadığını da anlayabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezası ve otopark sorgulama sayfası ile sürücüleri büyük bir yükten kurtarıyor. Aynı zaman da E Devlet Kapısı'da buna ek iki sorgulama seçeneği ile borçlara açık kapı bırakmıyor. Ayrıca geçmiş borçlarınızı da saniyeler içerisinde görebilmenizi sağlıyor. Peki tüm bu sorgulamalar nasıl yapılıyor? Tek tek anlatıyoruz...
EGM'DE TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?
EGM internet sitesinden https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx trafik cezası sorgulama ve otopark sorgulama yapılabiliyor. Araç sahibi, ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum yılını sisteme girerek son bir yıl içinde yazılmış trafik cezalarını görüntüleyebiliyor.
E DEVLET'TE PLAKAYA VE SÜRÜCÜ BELGESİNE YAZILAN TRAFİK CEZASI SORGULAMA
- Turkiye.gov.tr adresi üzerinden plakadan araç sorgulama işlemini yapabilmek için sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" yazmalısınız (https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama) Açılan sayfada adınıza tescilli araç plakasına son bir yıl içerisinde yazılan trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz.
- E devlet'ten ehliyete yazılan cezaları görmek için sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama" yazmalısınız. ( https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-surucu-belgesi-ve-sahislara-yazilan-ceza-sorgulama) Açılan sayfada sürücü belgesi bilgileri yani ad soyad, verildiği yer, ilk belge tarihi, aktif ceza puanı gibi bilgiler yer alıyor. Bu sayfada adınıza kayıtlı, ehliyetinize ya da şahsınıza son bir yıl içerisinde yazılan trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz. Ayrıca bu sayfada sürücü belgesine ait sınıflar hakkında bilgi de veriliyor.
BU 3 AÇIKLAMA VARSA BORCUNUZ YOK DEMEKTİR
Adınıza ya da ehliyetinize yazılmış borç yok ise E Devlet'in ilgili sayfasında(yukarıda anlattığımız) sorgulama yaptığınızda aşağıdaki bu 3 açıklama ile karşılaşırsınız;
- "Sürücü belgenize ait bir kısıt bulunmamaktadır
- Sürücü belgenize ait bir iptal bilgisi bulunmamaktadır.
- Son bir yıl içerisinde adınıza kayıtlı sürücü belgesine veya şahsınıza yazılan herhangi bir ceza bulunamadı."
ESKİ TRAFİK CEZALARINI SORGULAMA
Bir yıldan daha eski trafik cezalarını E Devlet'in "Vergi Borcu Sorgulama" sekmesinden yapabilirsiniz. (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) Vergi borcu sorgulama sayfasında güncel borç bilgisi vadesi gelmiş veya vadesi geçmiş olan borçları gösteriliyor. Bu borçlardan biri de geçmiş trafik cezası borçlarıdır.
Açılan sayfada; vergi adı, vergi dönemi, taksit, vadesi, durumu, plakası, vergi dairesinin adı, asli borç, gecikme zammı, indirim ve borç toplamı görüntülenebilir.
TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?
Sürücüler trafik cezalarını, PTT şubelerinden nakit olarak ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de kredi kartı ile ödeyebilirler. Trafik cezasının ödenebilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler.
2018 yılında uygulanacak olan trafik cezalarından bazıları;
- Muayenesi yapılmayan araç kullanmak 108 lira
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Engelli yerine araç park etmek 216 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Alkollü araç kullanmak 1002 lira
- Ehliyetsiz olarak araç kullanmak 2018 lira
TRAFİK CEZALARINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM VAR
Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödeme yapmaları halinde indirimli ödeme imkanını kullanabilirler. Cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücüler indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme için yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Cezanın geç ödenmesi durumunda ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
Trafik Cezalarına İtiraz Nasıl Edilir?
Trafik cezası sorgulama işlemlerinizin ardından size yönelik uygulanmış bir trafik cezasına itiraz hakkınız ise cezanın uygulanış şekline göre farklılık göstermektedir. Eğer ki isminize kesilmiş olan trafik cezası size 10 iş günü içerisinde tebliği edilmemişse, bu durumda Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Cezanın yüze karşı veya plakaya yönelik uygulanması halinde ise farklı bir yol izlenmektedir. Trafik cezasının yüze uygulandığı durumlarda, kesilen cezaya itiraz etme hakkı 15 iş günüdür.
Cezanın plakaya uygulandığı durumlarda ise itiraz etme hakkı, cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren başlamaktadır. Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi sırasında eğer araç sahibi evde değilse, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren başlamış olur. Araç sahibinin farklı bir adreste oturması halinde ise, ikametgah adresini güncellememesi nedeniyle suçlu araç sahibi olur. Trafik cezası sorgulama işlemini düzenli olarak yaparak, bilginiz dahilinde bir cezanızın olup olmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Ülkemizde trafik cezalarına itiraz kaynaklı davalarda normal şartlarda trafik mahkemeleri ilgilenmektedir. Ancak her yerde trafik mahkemelerinin olmaması nedeniyle, Sulh Ceza Mahkemeleri de bu davalara bakabilmektedir. Araç cezası sorgulama ile öğrenilen veya yüze karşı uygulanan trafik cezalarına itiraz için, cezanın tebliğ belgesi ve ceza tutanağının fotokopisi, dava için yazılmış olan dilekçe, ceza uygulanan araca ait ruhsat ve araç sahibinin kimlik, ehliyet fotokopileri gibi belgeler gerekmektedir.