Tüpraş, Fenerbahçe'ye sponsor oldu! Tüpraş kimin, ne iş yapar?

Tüpraş'ın Fenerbahçe spor kulübüne sponsor olmasıyla vatandaşlar Tüpraş kimin, Tüpraş nedir? ne iş yapar neden Fenerbahçe'ye sponsor oldu. sorularının yanıtı arıyor. Tüm detaylar haberimizde.

Tüpraş, Fenerbahçe'ye sponsor oldu! Tüpraş kimin, ne iş yapar?

Fenerbahçe’nin yeni göğüs sponsoru Tüpraş oldu!

Ali Koç’un, Sivasspor karşılaşmasına yetişeceğini söylediği yeni sponsorun Koç Grubu’na ait Tüpraş firması olduğu öğrenildi. Yeni sponsorluk anlaşması 1+1 yıllık olacak. Bir sonraki sezon daha iyi fiyat veren bir firma ile anlaşılırsa Tüpraş ile yapılan 1 yıllık opsiyon kullanılmayacak.

Tüpraş, Fenerbahçe'ye sponsor oldu! Tüpraş nedir, kimin?

Tüpraş nedir, ne iş yapar?

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), 1983'te Türkiye'deki rafinerilerin devlet eliyle tek çatı altında toplanması için kurulan çatı şirkettir. Kocaeli, Kırıkkale, İzmir ve Batman'da rafinerileri bulunmaktadır. Tüpraş benzin, dizel, kerosene(jet yakıtı), bitüm(asfalt), LPG vb. petrol türevlerini üretir.

Tüpraş kimin

İstanbul Sanayi Odası'nın "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2013 yılı araştırması sonuçlarını açıkladı.

TÜPRAŞ, 2013'te 39 milyar 729 milyon 407 bin 44 liralık net üretimden satışla birinci oldu. Peki, TÜPRAŞ sahibi kim?

Petrol sektöründe performansına özenilen, çevre ve yaşam değerlerine saygılı öncü bir şirket olmayı kendine vizyon edinen TÜPRAŞ ülkenin petrol ürünleri ihtiyacını karşılama adına faaliyetlerde bulunuyor. Peki, TÜPRAŞ sahibi kim?

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mehmet Koç'tur.

Tüpraş, Fenerbahçe'ye sponsor oldu! Tüpraş kimin, ne iş yapar?

Tüpraş hakkında bilgi

​Türkiye’nin rafinaj sektöründeki tek üreticisi olan Tüpraş 1983 tarihinde kurulmuştur. Tüpraş; Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahiptir.

Tüpraş, yarattığı katma değer ve cirosuyla Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi konumundadır. Avrupa’nın 7’nci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, ortalama 9,5’lik Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz’in en yüksek kompleksiteye sahip rafinerileri arasında bulunmaktadır. Tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm yatırımları sonrası İzmit Rafinerisi, bölgedeki en yüksek kompleksiteye sahip rafineri olmuştur.

Tüpraş, 2017’de üretim ve satışta rekor değerlere ulaşmıştır.
2017 yılında Tüpraş, tam kapasite kullanımıyla 28,9 milyon ton rekor üretim gerçekleştirmiştir. Beyaz ürün verimliliği %76,3 olarak kaydedilmiştir. Uygulanan satış stratejilerinin etkisiyle, 25,7 milyon ton yurt içi, 5,8 milyon ton ihracat olmak üzere, geçtiğimiz yılın 1,2 milyon ton üzerinde (+%4), 31,5 milyon ton ürün satışı gerçekleştirilmiştir.

Tüpraş, bu değerlere ulaşırken ürün ve ham petrol stoğunu, kambiyo hareketlerini ve bilanço dalgalanmalarını minimize etmek ve daha öngörülebilir finansal sonuçlar elde etmek amacıyla, geliştirilen güçlü risk politikaları çerçevesinde başarı ile yönetmektedir.

Tüpraş, geleceğin enerji aktörleri arasında yerini almaya odaklanmıştır.
Bulunduğu iş alanlarında yeni sanayi devriminin öncülüğünü yapmayı hedefleyen Tüpraş, ülkenin petrol ürünleri ihtiyacını karşılarken; hızlı, esnek, yenilikçi ve müşteri odaklı tutumuyla öncü rafineri deneyimini ticaret, lojistik ve diğer sektörlere taşımayı planlamaktadır.

Tüpraş maliyet bazını düşürmenin yanı sıra operasyonel gelişmişlikte mevcut en ileri teknolojileri uygulayarak sektörden olumlu yönde ayrışmayı hedeflemektedir. Enerji sektöründeki büyük dönüşümün bilincinde olan Tüpraş, geleceğin enerji aktörleri arasında yer almaya odaklanmıştır.

Şirket, işlerini çeşitlendirme stratejisi doğrultusunda, sektörel entegrasyona, alternatif enerji kaynaklarına ve start‑up’lara yatırım yapmayı hedeflemektedir. Yenilenebilir enerji alanında ise, kendi rafinelerinin enerji ihtiyacının karşılanmasını önceliklendirerek, enerji maliyetlerini düşürmeyi, karbon ayak izini azaltmayı amaçlamaktadır.

Tüpraş, 2017’de somut adımlar attığı dijital dönüşüm çalışmalarıyla; iş yaşamını değiştirecek dijital dönüşüm konseptlerinden, rafineri süreçlerini etkileyen Endüstri 4.0 konseptlerine kadar geniş bir yelpazede projeleri hayata geçirmeyi planlamaktadır. Bu kapsamda; kablosuz teknolojiler ile rafineri sahasındaki faaliyetlerin izlenmesi, dijital rafineri ikizi, ileri analitik ile önleyici bakım, yapay zeka algoritmaları ile üretim parametrelerinin oluşturulması gibi projeler bulunmaktadır.

Deniz Taşımacılığı: Ditaş

Tüpraş’ın %79,98 hissesine sahip olduğu Ditaş, 40 yılı aşkın deneyimiyle Tüpraş’a operasyon ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Yeni yaptırılan Suezmaks tankerlerinden T. Sadberk ve T. Semahat 2017’de filoya katılmış ve Ditaş toplam 11 tanker ile yaklaşık 620 bin DWT’luk taşıma kapasitesine sahip olmuştur. Şirket ayrıca, 11 römorkör, sekiz palamar botu, iki servis botu ve bir pilot botu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Demiryolu İşletmecisi: Körfez Ulaştırma A.Ş.

Ülkemizin ilk özel demiryolu işletmecisi ve %100 Tüpraş iştiraki olan Körfez Ulaştırma A.Ş. toplam 549 vagon ve Devlet Demiryolları’ndan kiralanan beş dizel lokomotifle 2017 Aralık ayı başında faaliyete başlamıştır.

Geleceğe yönelik beklentiler

2018 yılında, finansal performansın en önemli göstergesi olan Akdeniz kompleks rafineri marjının 4,75-5,0 ABD doları/varil, Tüpraş net rafineri marjının ise 7,5‑8,0 ABD doları/varil seviyelerinde olması beklenmektedir. Tüpraş 2018 yılında, 28,3 milyon ton üretim ve yaklaşık 31 milyon ton toplam satış hacmi planlanmıştır.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡