Türkiye Orta Dereceli Riskli Ülkeler Arasında
International SOS adlı kuruluşun çıkardığı tatil ülkeleri sağlık rizikosu haritasında Türkiye, orta derece riskli ülkeler arasında yer aldı.
Focus dergisinin haberine göre, kuruluşa bildirilen 330 bin hastalık vakasına göre hazırlanan raporda Türkiye, Polonya, Baltık Cumhuriyetleri, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fas ve Tunus gibi ülkelerle birlikte orta dereceli hastalık rizikosu olan ülkeler grubunda yer aldı.
ABD VE KANADA RİSKLİ OLMAYAN ÜLKELER ARASINDA
Haritada, hastalık bulaşma veya en fazla trafik kazası geçirme riski olan ülkeler de yer adı. 36 ülke sağlık açısında son derece riskli olarak saptanırken, 100 ülke de sınırlı riskli ülkeler arasında gösterildi. Dünya sağlık riski haritasında, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya sağlık açısından riskli olmayan ülkeler arasında yer buldu. Suriye, Afganistan, Orta Afrika, Haiti, Doğu Timor, Kuzey Kore ve Bhutan gibi ülkeler de sağlık açısından son derece tehlikeli ülkeler arasında yer aldı.
Bu ülkelerde acil yardım ekiplerinin yeterli olmadığı, diş hekimliğinin pek bulunmadığı, su ve yiyeceklerle sıtma, tifüs ve kolera gibi hastalıkların bulaşma olasılığının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekildi.
Ayrıca yeteri ilacın da bulunmaması konusunda da uyarı yapıldı. Mısır, Moğolistan, Botsvana, Tanzanya, Nepal, Sri Lanka, Birma, Kamboçya, Laos, Küba ve Jamaika da tehlikeli ülkeler grubunda sıralandı. Avrupa’daki riskli ülkeler arasında Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Kosova sayıldı. Raporda, herhangi bir ülkeye seyahatten önce, o ülke için gerekli aşıların yaptırılması, sağlık koşulları hakkında yeterli bilgi edinip, gerekli sağlık sigortası ek önlemlerinin önceden alınması tavsiye edildi.