TÜSİAD Nedir, DEİK Nedir | TÜSİAD DEİK'TEN Çıkartıldı.
Yayımlan yeni KHK'larda TÜSİAD'ın DEİK'ten çıkarıldığı görünüyor. Peki Tüsiadnedir? Deik nedir? TÜSİAD'ın DEİK'ten neden çıkartıldı.
Yeni yapıda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) hiçbir şekilde yer verilmemesi dikkat çekti. TÜSİAD sadece yönetimde değil, DEİK’in hiçbir organında görev almayacak, aidat da ödemeyecek. DEİK Yönetim Kurulu’na ise artık Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı da gerekli hallerde başkanlık edebilecek. Yeni yapıda DEİK’in kurucu kuruluşları da 99’dan 94’e düşecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yeni DEİK yönetiminde daha etkin olacak.
HİSARCIKLIOĞLU DÖNÜYOR
Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni yönetmelikle DEİK’in çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi. Buna göre, “dört ana kurucu kuruluş” adı altında özellikli bir yapı oluşturuldu. Buna göre TOBB, TİM, MÜSİAD VE TMB’den oluşan “dört ara kurucu kuruluş”, DEİK’in her aşamasında etkin olarak görev yapacak. Bu kuruluşların başkanları, artık aynı zamanda DEİK’in başkan yardımcıları olacak. Böylece 3 yıl önce “Özel sektör kuruluşları arası ilişkilerde özel sektörden, özel sektöre ilişki kurulması esastır. Yeni DEİK’e desteğimizin dışarıdan sürdürülmesinin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz” diyerek DEİK yönetiminden istifa eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, otomatikman kurumun yönetimine yeniden gelmiş oldu. Eski yönetmelikte ise başkan yardımcıları yönetim kurulu tarafından seçiliyordu.
DEİK Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığında en az iki ayda bir toplanacak. Başkanın katılamadığı toplantıya, dört ana kurucu kuruluşun başkanlarından, başkanın görevlendireceği birisi başkanlık edecek.
DEİK NEDİR
DEİK Hakkında
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme, bu bağlamda yurt içi ve dışı yatırım imkânlarını araştırma, Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlidir.
Bu amaçla 1986 yılında kurulan DEİK, 11 Eylül 2014’de çıkarılan 6552 sayılı kanunla yeni bir yapıya kavuşmuş, daha da güçlendirilerek “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini tamamıyla üstlenmiştir. Mayıs 2016 tarihi itibarıyla DEİK’in 104 kurucu kuruluşu, 133 iş konseyi ve bu konseyleri oluşturan 1000’nin üzerinde üye firması ve üye firmalarının da DEİK bünyesinde 2000’e yakın temsilcisi bulunmaktadır.