Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

Halk arasında üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarına yaklaşıldığı şu zamanda insanlar 2020 yılındaki mübarek gün ve gecelerin ne zaman olduğunu merak etmeye başladı. Biz de sizler için bu konunun üzerinde durduk ve konuyla ilgili tüm bilgilere haberimizde yer verdik. İşte tüm merak edilenler...

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?
 Video ve Yerel Haberler Editörü

Üç ayların ilk evresi olan Recep ayına yaklaşılan şu vakitte insanlar Üç aylar mübarek gün ve geceler neler? sorusunu internette sıkça aratmaya başladı. Müslüman alemi için önemli zamanlardan olan bu aylara girmeden önce 2020 yılındaki mübarek gün ve gecelerin neler olduğunu ve ne zaman gerçekleşeceği popüler aramalar arasına girdi. Bu konuyla ilgili tün ayrıntılar haberimizde....

 

ÜÇ AYLAR NEDİR, ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDİLİR?

Hicri takvime göre mukaddes sayılan Recep, Şaban, Ramazan aylarıdır. İslam dininde bulunan 5 mübarek gecenin 4’ü bu aylardadır.Recep ve Şaban ayı rahmet ayı olan Ramazan ayının habercisidir. Kutsal sayılan bu aylarda ibadetler arttırılır. Müslümanlar dini vecibelerini yerine getirme konusunda daha hassas davranır.

Özellikle Recep ve Şaban ayında nafile oruçlar tutulur, günahların affedilmesi için daha çok namaz kılınır ve tövbe edilir. Recep ve Şaban ayının ardından gelen Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak tüm İslam aleminde heyecanla karşılanır.

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ YERİ

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Kaynak: Üç aylar karşılama orucu ne zaman? 

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İslam dünyasında üç aylar olarak adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan aylarından ilki olan Receb ayı Miladi takvime göre 25 Şubat 2020'de başlıyor ve 21 Mart'ta sona eriyor. Şaban ayından sonra Ramazan ayı da idrak edilecek ve 3 aylar 23 Mayıs'ta biten Ramazan ayı ile birlikte sona erecek.

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

ÜÇ AYLAR MÜBAREK GÜN VE GECELER NELER?

Mübarek Geceler, bazi Müslümanlarca kutsal sayılan gecelerdir. Bu gecelere "Kandil Geceleri" denir. Kandil Geceleri Peygamber'in uygulamasında yoktur. H.S. 3. asirdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmış ve II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adini almıştır.

Kur'an'da mübarek gece sadece şu şekilde bahsedilmektedir:

"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz İnsanları uyarmaktayız."(Duhan 3)
"Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır."(Kadir 3)
Kandil geceleri namazların kılındığı, Kur'an-i Kerim'in okunduğu, duaların yapıldığı ve salavat-ı şerifelerin bolca getirildiği gecelerdir.

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

 

2020 MÜBAREK GÜNLER VE GECELER

25 Şubat 2020 – Üç ayların başlangıcı Recep ayının ilk günü

27 Şubat 2020 – Regaib Kandili

21 Mart 2020 – Miraç Kandili

7 Nisan 2020 – Berat Kandili

24 Nisan 2020 – Ramazan ay başlangıcı

19 Mayıs 2020 – Kadir Gecesi

24 Mayıs 2020 – Ramazan Bayramı ilk günü

31 Temmuz 2020 – Kurban Bayramı ilk günü

20 Ağustos 2020 - Hicri yılbaşı

29 Ağustos 2020 – Aşure Günü

28 Ekim 2020 – Mevlid Kandili

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

MEVLİT KANDİLİ

İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir.

O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, İnsanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.

Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği Islâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, İnsanlığın kurtulusu için çok hayırlı ve mübarek bir baslangıçtır.

Bu gece, müslümanlar arasında yüzyıllardan beri büyük bir çoşku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafından yazılan ve asıl adı "Vesiletün'necat" olan mevlid kitabi O'nun doğumunu, üstünlüğünü ve mucizelerini en güzel bir şekilde dile getiren değerli bir eserdir.

Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O'nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç süphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.

Bununla beraber, O'nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O'nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?
 REGAİP GECESİ (REGAİP KANDİLİ)

Üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları manevi bakımdan diğer aylardan daha üstün ve daha bereketlidir. Recep ayı gelince Peygamberimiz şöyle dua ederdi:

«Allah'im bize Receb ve Şabani mübarek ayla ve bizi Ramazana ulaştır.»

Recep ayının ilk cuma gecesi "Regaib Gecesi" dir. Bu gece, Allah'in rahmet ve bağışlamasının bol olduğu, duaların kabul edildiği mübarek bir gecedir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:

«Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez (yâni kabul edilir). Bunlar:

Recebin ilk cuma gecesi
Şabanin onbesinci gecesi
Cuma geceleri
Ramazan bayramı gecesi
Kurban bayramı gecesi'dir.»

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

MİRAÇ KANDİLİ

Recep ayının 27. gecesini bütün müslümanlar Miraç Kandili olarak kutlarlar...

Müslümanlar; Hz. Muhammed'in Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürüldüğüne, oradan da gökleri asarak, Cebrail'in bile giremediği Sidretül Münteha'yı geçerek Allah'ın katına ulaştığına inanırlar.

Işte bu olaya; ''MIRAÇ'' ya da ''GÖĞE YÜKSELİŞ'' denir.

Bütün kandil gecelerinde olduğu gibi, bu mübarek gecede de; namaz kılmalı, Kur'an-i Kerim okumalı, bolca dua edip, çokça tövbe ederek bizleri yaratandan af dilemeliyiz..

Böyle kutlu gecelerin yüzüsuyu hürmetine aile büyüklerimizin ve akrabalarımızın hatırı sorulup, gönülleri alınmalı ve çevremizdeki ihtiyacı olanların yardımına koşmalı... Bunlardan gelecek sevap da gelmiş geçmiş bütün rahmetlilerimizin ruhlarına armağan edilmeli... En önemlisi de sadece böyle günlerde değil, ömrümüzün sonuna kadar doğru ve iyi İnsan olmaya özen göstermemiz gerektiğini aklımızdan hiç çıkarmamalıyız...

Bu geceye özel ibadetler şöyle;

Mirac gecesinde 12 rekat nafile ''hacet namazı'' kılmalı, (Mirac gecesinin sabahı) oruçlu olmalı, çekebildiğimiz kadar da seyyüdül istigfar çekmeli ve yine Miraç gecesinin sabahında öğle ile ikindi namazı arasinda 4 rekat ''nafile namazı'' kılmalı ve ayrıca yatsı namazından sonra 12 rekatlık ''hacet namazı'' kılmak çok sevapmış...

Bu namazın kılınışı:

Önce namaza niyet etmeliyiz.

''Ya Rabbi, senin rızan için niyet ettim bu namazı kılmaya. Bu mübarek gecenin yüzüsuyu hürmetine yaptığım bütün hayır ve duaları kabul eyle.. Bilerek veya bilmeyerek, şimdiye kadar, yapmiş olduğum bütün hata ve günahlari da bağışla yarabbim.''

Iki rekatta bir selam verip, her rekatta Fatihadan sonra 10 kere ihlas suresi okumalıyız...

Namazdan sonra: 4 Fatiha, 100 defa ”SubhanAllahi ve’l-hamdü lillahi vela ilahe illahlahü vAllahü ekber. Vela havle vela guvvete illa billahi’l-aliyyil-aziym” deyip, 100 defa istigfar, 100 defa da salevat-ı şerife okuduktan sonra dua edip yaşadığımız hergün için Allah'a şükür etmeliyiz...

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

BERAT GECESİ

Saban ayının onbeşinci gecesi "Berat Gecesi"dir. Borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamını taşıyan Berat, günahlardan kurtuluş gecesi demektir.

Bu gece yüce Allah'in, kendisine yönelip af dileyen mü'minleri bağışlayarak kurtuluş berati verdiği bir gecedir. Bu geceyi suurlu bir halde geçirerek dileklerimizi Allah'a sunmamızı isteyen Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

«Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünü de oruç tutunuz. Çünkü, Allah Teâlâ, o gece güneş doğuncaya kadar, dünyaya rahmetle tecelli ederek şöyle buyurur:

Yok mudur bağışlanmak isteyen, bağışlayayım?
Yok mudur rızık isteyen,rızıklandırayım?
Yok mudur dert ve musibete yakalanan, şıfa vereyim?
Daha ne gibi dilekleri olan varsa istesinler vereyim.»
Öyle ise Rabbimizin müjdesine kulak vererek bizlere tanınan bu fırsatlardan yararlanmalıyız.

Üç aylar mübarek gün ve geceler neler?

KADİR GECESİ

Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabi Kur'an-i Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesinde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)'e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesine büyük bir seref vermis, üstün bir değer kazandırmıştır.

Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur'an-i Kerim'de açıkça bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkinda şöyle buyurmuştur:

«Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmis günahları bağışlanır.» (63)

Kadir Gecesi biz mü'minlere Allah Teâlanin büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah yapacağımız için namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dûa ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:

-«Ya Rasûlellah: Kadir Gecesine rastlarsam rızası dua edeyim?» diye sordu.

Peygamberimiz şöyle buyurdu:

-«De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.» (64)

Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.

Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur'an okumak, Peygamberimize salât ve selâm okumak, günahlarimizin bağışlanması için Allah'tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz.

 

Etiketler :
1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡