Ukrayna yangın şokunu yaşıyor, ikinci bir Çernobil faciası mı yaşanacak?
Ukrayna yangın ile pençeleşirken, orman yangınının 1986 yılında patlayan Çernobil Nükleer Santrali yakınlarına kadar yanaşması, yeni bir radyasyon tehlikesi ile karşı karşıya kalınıp kalınmayacağı endişesini oluşturdu. 4 Nisan 2020'de başlayan ve Ukrayna yangını kontrol altına alınamaması nedeniyle etkisini arttırdı ve üç gün içerisinde 3 bin 500 hektarlık alanı etkisi altına aldı.
Ukrayna'da 34 yıl önce dünyadaki en büyük çevre felaketinin yaşanmasına neden olan patlamanın yaşandığı Çernobil Nükleer Santrali'nin bulunduğu Çernobil bölgesindeki çıkan yangın, nükleer santralin bulunduğu yere yaklaştı. Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı'ndan Ukrayna'daki önemli açıklamalar geldi.
Ukrayna'nın Çernobil bölgesindeki orman yangını, 4 Nisan tarihinde başlamasına ve yürütülen yoğun çalışmalara rağmen, henüz söndürülemedi. Yangında, büyük kısmı nükleer felaketin ardından tahliye edilmiş olan 12 köyün, mezarlıkların ve geniş ağaçlık alanların yandığı bildirildi.
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çevreye yayılan dumanlar nedeniyle, yangının kapladığı alanın tam olarak tespit edilemediği, fakat 8 Nisan tarihi itibariyle, 3 bin 500 hektarlık alanın yangının etkisi altında kaldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, yangının başlaması konusunda üç ihtimal üzerinde durulduğu, bunlardan birinin komşu il olan Jitomir ilindeki ağaçlık alanlardaki yangının sıçraması, ikincisinin de bölgedeki elektrik hatlarından kuru otlara kıvılcım sıçraması, üçüncüsünün ise kasıtlı yakma olduğu tahmin ediliyor.
RADYASYON SEVİYESİ YÜKSELİYOR
Ukrayna makamlarından geçen hafta yapılan açıklamada, yangın alanında radyasyonun normal seviyenin 14 kat üstüne çıkmasına karşılık, Kiev'de radyasyonun normal seviyede olduğu ifade edilmişti.
Çernobil Nükleer Snatrali'nin 4 Numaralı reaktöründe 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen patlama sonucunda çevreye radyasyon yayılmasıyla, dünya tarihindeki en büyük çevre felaketi meydana gelmişti. Çernobil Nükleer Snatrali'nin tamamı ise, 2000 yılında kapatılmıştı.