Ülseratif Kolit Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Tedavisi nasıl yapılır ?
Kolit hastalığı sebebi hala açıklanamamış, kalın bağırsağın iltihabi ülser oluşumuyla seyreden bir hastalıktır.
Hastalık her zaman kalın barsağın rektum denilen son bölümünde görülür, daha sonra yukarıya doğru yayılır. Bozukluklar kalın barsağın iç yüzeyindedir.
Ülseratif Kolit Belirtileri ;
• Karın ağrısı,
• kabızlık,
• kanlı – sümüğümsü ishal tipik belirtileridir.
Hastalık yavaş yavaş ya da aniden başlayabilir, Sadece makattan kanama ile kendini gösterebilir, aniden başlarsa, ateş, şiddetli karın ağrısı ve ağır ishal olur, Crohn hastalığı gibi, alevlenme ve iyileşme şeklinde belirtiler ömür boyu sürer. Hastada dışkılama hissi olduğu halde, tuvalete gittiğinde dışkılamagerçekleşmez.
Ülseratif Kolit Tedavisi ;
Kalın barsağın filmi çekilerek teşhis desteklenebilir, ancak kesin teşhis endoskopi ve şüpheli yerden biopsi alınması ile konur.
Tedavi Crohn hastalığındakine benzer ülseratif kolitte’de Crohn hastalığında olduğu gibi makatçevresinde abseler, fistüller, darlıklar ortaya çıkabililr. Kalın barsak iltihaplanarak patlayabilir, yine barsak çevresinde abseler, tıkanıklıklar olabilir.
Ülseratif kolit olan hastalarda normal insanlara göre, kalın barsak kanserine daha sık rastlanmaktadır. Kolit hastalığı hafife alınmamalı mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir. Barsaklar vücudumuzu yöneten en önemli organlardandır
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.