Üniversiteler hibrit mi olacak? | Üniversiteler uzaktan eğitim mi? | Hibrit eğitim nedir?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar üniversitelerde eğitimin nasıl olacağına ilişkin açıklamada bulundu. Peki Üniversiteler hibrit mi olacak? | Üniversiteler uzaktan eğitim mi? | Hibrit eğitim nedir? Detaylar haberimizde...

Üniversiteler hibrit mi olacak? | Üniversiteler uzaktan eğitim mi? | Hibrit eğitim nedir?
 Gece Editörü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile açıklamalarda bulundu. YÖK Başkan Özvar,'ın açıklamasının ardından internette üniversitelerde eğitim öğretimin nasıl olacağına ilişkin araştırma yapılıyor. Bu kapsamda Üniversiteler hibrit mi olacak? | Üniversiteler uzaktan eğitim mi? | Hibrit eğitim nedir? sorularının yanıtı merak ediliyor. Üniversitelerde eğitim nasıl olacak? İşte detaylar...

ÜNİVERSİTLER HİBRİT Mİ OLACAK? 

YÖK Başkanı Özvar üniversitelerde alınan tedbirlere ilişkin konuştu.

Özvar, salgının seyrine göre yüz yüze eğitim esnasında diğer eğitim öğretim usullerinin de (hibrit yaa da karma diye tabir edilen? üniversiteler tarafından kullanılması için karar aldıklarını belirtti.

HİBRİT EĞİTİM NEDİR?

Hibrit Latince Hybrida kelimesinden köken alır; Türkçe'de "hibrit" seklinde kullanılmaktadır. 

1) Melez anlamına gelir; bu anlamıyla Türkçe'de de kullanılmaya başlanmıştır. 

2) [Karbon] atomunun dört değerlikli elektronun içinde bulunduğu enerji halini temsil eder. 

3) Günümüzde, elektrik motoru desteği ile çalışan otomobili de temsil eder.

Hibrit öğrenme geleneksel eğitim yönteminin online eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi ve birlikte kullanılması anlamına gelir. Harmanlamış öğrenme olarak da bilinir.

Korona virüs salgını sebebiyle günümüzde Amerika, İngiltere, Almanya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin önderlik yaptığı ve diğer 20’den fazla ülkede yaklaşık 300 milyon civarında öğrenci uzaktan eğitim almaktadır. Bu ülkeler arasında yaklaşık olarak 25 milyon öğrenci ile Türkiye’de bulunuyor.

Ülkemizde henüz yeni faaliyete geçen bu sistem; ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsıyor. Bunun yanında bazı üniversitelerin kendi kullandıkları uzaktan eğitim sistemleri var. Pandemi sonrası süreçte bütün üniversitelerin uzaktan eğitim altyapısına önem vereceği düşünülüyor.

Hibrit eğitim sisteminde öğrenciler aslında aynı zamanda kendi kendilerinin öğretmenleri olması olarak da nitelendirilebilir, fakat burada bunun başarılabilmesi için velilere büyük iş düşüyor.

Hibrit eğitimde dünya üzerinde görüntü ve aynı zamanda öğrencinin daha sonra ulaşabileceği derslerin yüklü olduğu bulut teknolojileri kullanılıyor.

Hibrit eğitim modeli aslında uzaktan eğitim modeli ile çok yakın bir model. ABD, İngiltere, Almanya, Kanada gibi ülkeler uzaktan eğitime aslında yıllar önce geçmiş durumundalar. Bu ülkeler uzaktan eğitim modelini geliştirerek hibrit eğitim modelini tasarlıyorlar. Türkiye'de de bu konuda altyapılar oluşturulacağı öngörülüyor.

Hibrit eğitim modelinde yazılı materyal yerine eğitim videoları öne çıkıyor. Eğitim video materyalleri hazırlamak ise oldukça güç ve zaman alıyor. Bu bir süreç. Ama şimdiden altyapısını hazırlamak gerekiyor.

Hibrit eğitim sisteminde öğrencilerin psikolojisi de önemli rol oynuyor. Bugüne kadar yüzyüze eğitim ile öğrenimlerini devam ettiren öğrenciler bu eğitim modelinden sonra kendi başlarına kalacaklar ve kendi iradelerini ortaya koymaları gerekecek. Öğrenciler kendilerini boşlukta hissedebilir ve bu da psikolojilerini olumsuz etkileyebilir. Burada velilere büyük iş düşüyor.

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM NASIL OLACAK?

YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Önce tabi yakın zamanda açıklanan sınavlarına giren öğrencilerimizi tebrik etmek isterim. Bu sınavda başarılı olmuş, bir yere yerleşme hakkı kazanmış öğrencilerimizi ayrıca kutluyorum. Umuyorum ek yerleştirme ile öğrencilerimizden önemli sayıda üniversitelerimizin açık kontenjanlarına gireceğini temenni ediyorum.

 

Bildiğiniz üzere 3 yarı yıl, yani bir buçuk seneden beri Yüksek Öğretim Kurumları eğitim öğretimine ara vermeden bütün kurumlarımız üniversitelerimiz eğitim öğretim ve akademik faaliyetlerine devam etmektedir. Salgın sürecinde kantinlerimizi, ve kampüslerimiz hep açıktı. Salgın sebebiyle eğitim öğretim faaliyetlerimiz uzaktan yapmaya karar verdik. Salgının ilanından itibaren Türkiye'deki bütün üniversiteler salgına karşı çok hızlı bir reaksiyon göstererek bütün derslerini dijital hale getirmek suretiyle öğrencilerine hizmet vermeyi sürdürdüler. Üniversitelerimiz YÖK'ün aldığı kararlar dahilinde öğrencilerin eğitim öğretimini devam etmesi için fedakarlıkta bulundular.

Bunun yanı sıra diğer akademik faaliyetleri de ara vermeden devam ettiler. Yayın faaliyetlerin, AR-GE faaliyetlerini üniversite-sanayi faaliyetlerini sürdürdüler. Şimdi yeni bir akademik yıla giriyoruz. Bu ayın sonlarına doğru belki ekim ayının başında üniversitelerimizle açmış olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız teşrifleriyle umumi bir açılış gerçekleşecektir.

YÖK ve olarak üniversite olarak eğitim faaliyetlerini yüz yüze sürdürme kararı almış olduk. Yüz yüze eğitim kararından itibaren her biri kendi üniversitelerinde kendi kurularıyla beraber yüz yüz eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için almış oldular. Bu sene de gerek kampüs ortamlarında uygulanacak kurallar, gerekse eğitim öğretim süreçleriyle ilgili bütün üniversitelere yönelik kılavuz çalışması gerçekleştirdik.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerimizin tavsiyeleri ile bu kılavuzları oluşturduk. Bu sene de aynı kılavuzları rehberleri güncelleyerek Yüksek Öğretim Kurumlarımızla paylaştık. Her biri kendi öğrencilerine, öğretmenlerine ve personellerine kampüs içinde eğitim öğretim içinde nasıl ders yapmak, nasıl sosyalleşmesi gerektiğini bu kılavuzla ortaya koymuş oldular. Bugün itibariyle yerleşkelerde alınması gerek tüm tedbirleri almış bulunuyorlar.

YÖK olarak biz yüz yüze eğitim faaliyetlerini sürdürmek istiyoruz. Tabi salgın şartlarının ülkemizde nasıl gelişeceğini de önceden göremediğimiz gibi salgının seyrine göre yüz yüze eğitim esnasında diğer eğitim öğretim usullerinin de üniversiteler tarafından kullanılması için karar aldık. Hibrit veya karma diye tabir edilen... Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim öğretimin aksamaması hususunda hibrit ve harmanlanmış eğitim modellerinden faydalanabilecekler.

Bu eğitim öğretimin aksamaması konusunda önemlidir diye düşünüyorum. Üniversitelerimiz bu modellerle birlikte yüz yüze ders yapma imkanının yanı sıra derslerinin bir kısmını online yapabilme yetkisine haizdir. Ve üniversitelerimiz bu konuda gerekli çalışmaları tamamlamıştır.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡