Ürün elde etmek için yapılan masraflar, öşür verilirken dikkate alınır mı?

Kural olarak, -diğer masraflar dikkate alınmaksızın-, sulanması masrafsız olan arazilerden elde edilen ürünün onda biri, masraf edilerek ve emek sarf edilerek sulanan arazilerden elde edilen ürünün de yirmide biri öşür olarak verilir.

Ürün elde etmek için yapılan masraflar, öşür verilirken dikkate alınır mı?

Ancak günümüzde gübre, mazot, işçilik gibi masraflar da üretimin maliyetinde önemli bir yekûn oluşturmaktadır. Bu nedenle tarım ürnlerinin zekâtını/öşrünü hesaplarken ürün için, günümüz tarım şartlarının getirmiş olduğu ekstra masraflar çıkarıldıktan sonra geriye kalan miktarın nisap miktarına ulaşması halinde, yağmur suyu ile sulanan arâzîde 1/10;
kova, tulumba, su motoru vb. usullerle sulanan arâzîde 1/20 oranında zekât/öşür verilmesi gerekir.

Kâğıt paraların/banknotların zekâtı verilir mi?
Günümüzde mübadele aracı olarak kullanılan para kâğıt paradır. Eşyanın bedeli olarak kullanılmakta, alım satım onunla yapılmakta, işçi ücretleri, memur maaşları vs. onunla verilmekte, zenginlik ölçüsü kabul edilmektedir. Dolayısıyla kâğıt para, altın ve gümüşün mübadele vasıtası olarak yapmış oldukları görevi yüklenmiştir. Bu itibarla, altın ve gümüşün zekâtının verilmesi gerektiği gibi kâğıt paranın da zekâtı verilmelidir (Cezîrî, Kitabü’l-Fıkh ala’l- Mezâhibi’l-Erba’a, 341, Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, II, 772).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡