Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir ürünle başlayalım, tavuk. Sadece çocuklar değil yetişkinler için de pratik ve lezzetli bir seçim olan nugget aslında o kadar da masum değil. Göğüs etinden yapılması gereken bu ürün, genelde maliyeti azaltmak için tavuğun farklı yerlerinden yapılan bir püreden oluşur.
Çok lezzetli olup bir o kadar da sağlıksız olan diğer yiyecek ise hamburger. Ekmeğinin yapısı ve içinde bulunan malzemeler nedeniyle obezitenin bir numaralı dostu olan hamburgerlerin köftesi de uzun süre bozulmadan kalabilmesi amacıyla yoğun miktarda koruyucu katkı maddes içeriyor.
Hamburgerin yanında bir de kızarmış patates tercih edenlerin ise vay haline! Çok yüksek sıcaklıktaki yağın içinde bulunan akrilamid isimli madde, uzun vadede vücuda zarar veriyor. Glisemik indeksi yüksek bu yiyecekten özellikle çocukları ve hamileleri uzak tutmak gerektiği söyleniyor. İlle de patates diyorsak haşlanmış yiyelim.
Vakitsiz sabahların kurtarıcısı, pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi, yolda aniden acıkan çocukların imdadına koşan poğaça... Beyaz un ve yoğun miktarda yağ kullanılarak yapılan poğaça da glisemik indeksi yüksek yiyecekler arasında.
Depresyondaki kişilerin vazgeçilmezi jelibon da düşündüğünüz kadar tatlı değil. İçerisinde ne olduğu tam olarak öğrenilemese de büyükbaş hayvanların etten sıyrılmış kemikli kısımlarının kaynatılması sonucu üretildiği biliniyor.
Beyaz un , şeker, nitrat... Sosisliye bakış açınızı değiştirecek birçok madde var içinde. Kanserojen riskini de arttırmakta.
Ekmek de yemeyeceksek ne yiyeceğiz? Eğer yemeden durmak istemiyorsanız , ekmek tavsiye ederiz. Sonsuz bir açlık döngüsüne sokan beyaz undan yapılmış bu ekmekler, pankreastan salınan insülin dengesini bozmakta ve ilk adım olarak insülin direnci ardından da şeker hastalığına sebep olmaktadır.
İşlenmiş et de yememeliyiz. Çünkü nitrat içeriği yüksek olan bu gıdalar kanser riskini yükseltiyor.
Ceviz yiyebiliriz, bunda bir sorun yok. Sağlıklı, besleyici. Jelibon yemeyin, ceviz yiyin.
Vejetaryenlerin peynir olarak kullandığı tofunun da zararları var çünkü soyadan yapılmaktadır. Fermente edilmesi durumunda soyanın zararlı etkileri olan mineral emilimini azaltması sağlanmaktadır. Fakat tofu yapımında fermentasyon işlemi yapılmamaktır .Osteoporoz, D vitamini eksikliği, kanser ve kalp kası hastalığı gibi etkileri mevcuttur.
Hazır turşular aşırı miktarda tuz içerdiğinden uzun vadede sıkça tüketilmesi yüksek tansiyona neden olmakta. Kendimiz yapalım kendimiz yiyelim, en sağlıklısı.
Kahveyi yumuşatmak amacıyla üretilen krema. İçerisinde katı mısır şurubu, işlenmiş şekerin yanı sıra dipotasyum fosfat, mono ve digliserid, sodyum aluminosilikat içerir. Özetlemek gerekirse; karaciğer ve böbrek hastalıklarına davetiye çıkartmaktadır. Sütle içelim biz kahveyi, daha sağlıklı.
Pankek, waffle... Yapısı bakımından kahvaltıda çok fazla çay, kahve, portakal suyu tüketimine sebep olmaktadır. Biz bildiğimizi yapalım; peynir, yumurta.
Balık, sağlıklı bir besin daha. Bol yağlı kızartma yerine balık yiyelim, zinde kalalım.
Muffin, ekler benzeri gıdalar, yüksek oranda mısır, früktoz ve glikoz şurubu içeren bu besinler, dünyada şeker hastalığının ve kanserin artmasının baş sorumlularıdır.
Patates kızartmasındaki “akrilamid” maddesi cisplerde de mevcuttur. Kanser, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa neden olmaktadırlar.