Varislerden bu yöntemlerle kurtulmak mümkün!
Pendik Bölge Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Gürer, Varis nasıl tedavi edilir? Varis nasıl geçer? sorularına yanıt verdi.
Derinin altında görülen şişmiş ve bükülmüş damarlar olan varislerden birçok teknikle kurtulmak olduğunu söyleyen Pendik Bölge Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Gürer, varis tedavisinde kullanılan yöntemleri anlatarak bilgilendirmede bulundu.
Varis Nedir?
Varis, toplardamarların deri altında mavi renkte, görünür duruma gelmesi olayıdır.. Başlangıçta damarların genişlemesi neticesi şişlikler görülse de varis bulgularının yükselmesi ile büyük damar paketleri oluşabilir ve hem de damar çatlamaları görülebilir. Varis ilk senelerde fazlalıkla görüntü rahatsızlığı verse de daha sonra ağrıya yol açabilir. Toplardamar (venöz) yetmezlik gelişirse bacaklarda şişme ortaya gelir. Varisli damarlarda pıhtı oluşursa (tromboflebit) bacaklarda ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşur.
Varisler, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. İlerleyen yaşla beraber görülme sıklığı artar.
Varis nasıl tedavi edilir? Varis nasıl geçer?
Kendi kendine bakım:
Bu tedavi egzersizi, ayakları yukarı kaldırmayı, kilo vermeyi, uzun süre oturmamayı veya ayakta kalmamayı içerir.
Skleroterapi (İğne ile varis tedavisi):
Bu teknikte doktor küçük ve orta büyüklükteki damarlara onları kurutup yok eden bir solüsyon enjekte eder. Damarlar bir süre içinde kendiliğinden kaybolur. Konusunda uzman doktorlar tarafından yapılırsa oldukça başarılı bir tekniktir.Varisli veya istenmeyen damar kalıcı olarak yok olur.Hastaların %90’ dan fazlası bu işlemden fayda görür. Tedavi seansları bir veya birkaç seanstan oluşur. Tedavi araları belirlenir. Tedavi gören kişi hemen işlerine dönebilmektedir. Hasta girişim sonrası yürüyerek evine gidebilmekte, araba kullanabilmektedir.
Köpükskleroterapi:
Genelde geniş varisler için uygulanır. Yöntem klasik skleroterapi ile aynıdır. Fark solüsyonun havayla karıştırılıp köpük haline getirilmesidir.
Lazer veya RF ablasyon cerrahisi:
Bu yeni teknoloji birçok doktor tarafından kullanılmaktadır. Yöntem lazer enerjisini damara yönlendirip damarı yakmaya yöneliktir. Son derece estetik ve etkili bir yöntemdir.Varisli damarların cerrahi yöntemler ile bacaktan çıkarılarak yapılan tedavinin yerine uygulanan bu yöntemde, kaçak yapan damarın ameliyat yoluyla parçalar halinde dışarı alınması yerine, damar içine anjiyo gibi girilerek lazer veya RF enerjisi ile hasta damarın içinden kapatılması esasına dayanmaktadır. Kapatılan bu damar da vücut tarafından zamanla yok edilir.
Yapıştırıcı (Zamk-Glue) tedavisi:
Bu tedavi varisli damarın içine yapıştırıcı sıkılarak bu damarı kapatmaya yöneliktir. Kapatılan damar bir süre sonra vücut tarafından yok edilir. Uygulama her ne kadar kolay bir uygulama gibi görünse de, aslında başarısı tamamen maddenin kalitesine ve uygulayan doktorun becerisine ve yeteneklerine bağlıdır. Bu alanda uzmanlaşmış ve el becerisi iyi olan bir doktorun uygulamasıyla, çok daha kısa zamanda, yok denecek kadar az bir ağrı hissi ile varislerinizden kalıcı olarak kurtulabilirsiniz ve hemen normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Varis hastalığı şüpheniz varsa bu size fiziksel olarak zarar veriyorsa uzmana başvurmanızda fayda vardır.
ÜCRETSİZ SORU SORMAK VEYA RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN
Randevu için: 0507 234 11 70
(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde yanıt bulur.)
Varis niçin olur?
Varisin oluşum mekanizmasında pek çok etken rol alır. Gebelik, şişmanlık, uzun vakit ayakta kalmak, birtakım meslekler, kadın olmak, doğum denetim hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve kalıtsal etkenler sebebi ile varis oluşabilir.
Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik neticesi oluşur. Kan sıksık geriye kaçar ve göllenir. Bu hal damarda basınç artışına ve şişliğe yol açar. Zamanla damarda genişleme artar ve kıvrılmalar olur. Varisler toplardamarların rastgele bir orantısında meydana çıkabilir. Kasıkta toplardamar yetmezliği olabileceği gibi daha aşağılarda bacak düzeyinde yetmezlik görülebilir. Arada sırada varisin sebebi bir toplardamara pıhtı atması olabilir. Tıkanan damarın arkasında kan göllenir ve damar genişler.
Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?
Daha çok kadınlarda ortaya çıkan varis aynı zamanda erkekler için de önemli bir problem teşkil etmektedir. Yaygın olarak görülen bu sorun adına doğru bir değerlendirme için doppler ultrasonografik yöntemine başvurulmaktadır. Varis sorunu bulunan bireyler ise bu değerlendirmenin yapılabilmesi adına, kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurması gerekir. Buradaki temel amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Genel açıdan iyi huylu şekilde seyreden bu hastalık için ameliyat gerekmez.
Varise Hangi Bölüm Bakar?
Genel olarak ameliyat gerekmeden yapılan varis tedavisi için, bazı belirtilerden ötürü cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Özellikle ağrı, bacaklarda şişme, estetik açıdan yaşanan şikayetler ameliyatla bu sorunun çözüme kavuşmasına etki yapabilmektedir. Bu konuda cerrahi alternatif önemli bir uygulama olarak ön plana çıkıyor.
Tabi genel olarak yaygın şekilde daha çok ameliyat olmadan farklı yöntemler üzerinden tedavi gerçekleşmektedir. Varis için gerekli tetkik ve tedavilerin yapılabilmesi adına kalp ve damar cerrahi uzmanına başvurmak gerekir. Gelişmiş cihazlar üzerinden yapılan tetkik ile beraber hastanın yaşamı daha kaliteli bir noktaya ulaştırılır.
Varis gelişimi nasıl engellenir?
- Düzenli egzersiz( koşu, yürüyüş, bisiklet, yüzme)
- Uzun süre ayakta durarak yada oturarak çalışmama
- Fazla kiloların verilmesi
- Uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmamak
- Çok sıkı ve dar giysiler giymemek
- Topuklu ayakkabı yerine rahat ayakkabı tercih etmek
- Kabızlıktan korunmak, yüksek lifli besinler tüketmek
- Uzun süre ayakta kaldıktan sonra bacakları havaya kaldırarak dinlenmek
- Kaplıcalar sıcağın etkisi ile varis oluşumunu kolaylaştırır ve şikayetleri artırırlar.
- Ayakta durmayı gerektiren meslek sahipleri veya varise genetik yatkınlığı olanlar varis çorabı kullanabilirler.
- Direk varislerin üzerine değil bacağın diğer bölümlerine masaj yapmak faydalı olabilir.
- Uzun süreli oturulması gereken yolculuklarda sık sık kalkıp dolaşmak faydalıdır.
- Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeniz önerilir.