Vefat eden sigortalının ailesine hangi şartlarda emekli maaşı bağlanır? Şartlar nelerdir?

Vefat eden sigortalının ailesine, ödenek ve destek sağlanmaya başlandı. Anne- babası ölenler SGK ödeneklerini hangi şartlarda veriyor? SGK ödenekleri 2019 ne zaman yatacak? SGK ödenekleri 2019 şartları nelerdir. Cevabı haberimizde.

Vefat eden sigortalının ailesine hangi şartlarda emekli maaşı bağlanır? Şartlar nelerdir?

Vefat eden sigortalının ailesine, ödenek ve destek sağlanmaya başlandı. Anne- babası ölenler SGK ödeneklerini hangi şartlarda veriyor? SGK ödenekleri 2019 ne zaman yatacak? SGK ödenekleri 2019 şartları nelerdir. Yetim çocuk SGK ödenekleri nasıl olacak? Cevabı haberimizde.

VEFAT EDEN SİGORTALININ AİLESİNE SGK ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?

SGK, sigortalının geride kalanlarının mağdur olmaması için bir dizi ödenek ve destek sağlıyor. Cenaze ödeneği (716 lira) ve maaş bunların başında. Vefat eden sigortalının ana ve babasına maaş bağlanması için; her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından (2020 lira) az olması gerekiyor. Bunu SGK denetmenleri araştırıyor.

HEM ANNENİN HEM BABANIN DURUMU BİRLİKTE HESAPLANIYOR

Ana ve baba arasında resmi evlilik bağı devam ediyorsa bu değerlendirmede hem annenin hem de babanın durumu birlikte hesaplanıyor. Diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması ve hak sahibi eş ve çocuklardan artan hissenin bulunması şartları da aranıyor.

ANNE VE BABA 65 YAŞ ÜSTÜYSE HİSSE ŞARTI GEREKLİ Mİ?

Daha sonra artan hissenin ortaya çıkması hâlinde ana ve babaya aylık bağlanıyor. Anne ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde artan hisse şartı gerekli değil. Bu durumda maaş kesilmiyor. Ana ve babaya maaş bağlanması için vefat eden SSK’lı çocuğun her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ya da 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Vefat eden sigortalının ailesine hangi şartlarda emekli maaşı bağlanır? Şartlar nelerdir?

VEFAT EDEN SGK'LININ ÖDENEKLERİNİ ANNE BABANIN ALMA ŞARTLARI NELER?

Burada iki önemli tarih aralığı ortaya çıkıyor. Vefat eden kişinin 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası mı vefat ettiği uygulamayı değiştiriyor.

 Ölüm, 1 Ekim 2008’den sonra ise anne ve babaya toplam yüzde 25 oranında aylık bağlanır.

 Ölüm 1 Ekim 2008 tarihinden önce ise ölenin eş ve çocuklardan artan hissesinin bulunması gerekir.

ÇOCUK YURT DIŞINDAYSA NE OLUR?

Bu şartın varlığı halinde ölen sigortalıdan dolayı ana ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin örneği SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile SGK’ya başvurması zorunlu. Kız veya erkek çocuklar fark etmeksizin vefat edenlerle ilgili yurt dışı, doğum, askerlik vb. borçlanma yoluyla ölüm aylığı alma hakkı da var. Önemli olan gelir ve diğer kriterlere uymak.

Vefat eden sigortalının ailesine hangi şartlarda emekli maaşı bağlanır? Şartlar nelerdir?
ANNE/BABADAN YETİM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Dul kadınlar ya da hiç evlenmemiş olan kız çocuklarının anne ya da babasının vefatı halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alma hakları bulunmaktadır. Kız çocuğunun ölüm maaşı alabilmesi için;

– Vefat eden anne ya da babanın emekli olması gerekir. Emekli maaşının kendi adına olması gerekir. Yani diyelim ki anneniz vefat eden babanızdan dolayı aylık alıyorsa annenizden size ayrıca aylık bağlanmaz. Size babanızın aylığından hissenize düşen oranda aylık bağlanır.

– Yetim maaşı alabilmek için vefat eden kişinin emekli olması gerekmez. Eğer anne ya da babanızın ölüm tarihinde en az 900 gün SSK’sı varsa ya da en az 1800 gün Bağ-Kur’u varsa ölüm maaşından yararlanabilirsiniz.

DUL KIZA ÖLEN BABADAN NE KADAR MAAŞ KALIR?

Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır. Yani vefat eden baba 1000 TL alıyorsa, yetim kalan çocuk da tek başına emekli maaşına başvuru yaptıysa bu durumda 500 TL olarak bağlanır.

Eğer başka maaş alan çocuk varsa ya da eş de alıyorsa bu durumda ölen babadan kalan maaş için çocuğun hissesi %25 olur ve alınacak maaş 250 TL olur.

Vefat eden sigortalının ailesine hangi şartlarda emekli maaşı bağlanır? Şartlar nelerdir?

YETİM MAAŞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR, BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Eğer vefat eden kişi Bağkur’lu ya da SSK’lı ise bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapabilirsiniz. Ancak vefat eden kişi devlet memuru ise başvuru yapılacak yer:

Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı-Mithatpaşa Cadddesi Sıhhıye-Ankara olacaktır.

Başvuruda istenen belgeler ise şunlardır;

– SGK emeklilik talep formu,
– Kimlik fotokopiniz,
– Eğer boşandıysanız ek olarak eşinizden ayrı yaşadığınıza dair taahhütname.

Emekli başvuru formu ve taahütnameyi en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'nden temin edebilirsiniz.

Kaynak: Ajanslar

 

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡