Vertigo Nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Öncelikle Vertigo Nedir sorusuna cevap verelim. Vergito, karakterize bir baş dönmesi hastalığıdır. Vertigo hastalarında baş dönmesine; bulantı, kusma, denge kaybı, kulak çınlaması, geçici işitme kaybı veya kulakta doluluk hissi gibi çeşitli belirtiler eş

Vertigo Nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigonun en yaygın şekli, "benign paroksismal pozisyonel vertigo" olarak bilinir ve iç kulak labirent yarım daire kanallarındaki otolitlerde kalsiyum parçacıkları bozukluğu nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlı bireyler bu soruna daha yatkındır. Ani baş hareketleri ya da pozisyonel değişiklikler daha kötü hale getirebilir. Bu semptomlar genellikle bir dakikadan az sürer.

Vertigo belirtileri nelerdir?

En belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır.

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulakta basınç hissi

Kulak çınlaması

İşitme azlığı

Bulantı - kusma

Kulak akıntısı

Gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.

Vertigo tanısı nasıl konur? 

Hastalığın doğası gereği vertigonun sebebi araştırılırken, tanısı ancak dışlama yöntemleriyle koyulabilmekte ve hastalar tanısı konulana kadar yukarıda belirtilen bir çok bölüm tarafından muayene edilmek ve çok çeşitli tetkiklerin yapılması durumunda kalabilmektedirler. Ani başlangıçlı baş dönmesi şikayeti ile başvuran bir hastada ilk olarak yapılması gereken bu durumun santral (beyin kaynaklı) mı, yoksa periferik (beyin dışı) mi olduğunu belirlemektir. Periferik kaynaklılar genel olarak daha iyi seyirlidirler. Periferik kaynaklı vertigo nedenleri en çok iç kulak ve orta kulak hastalıkları nedeniyle oluşmaktadır. Oysa santral kaynaklı bir baş dönmesi beyin kanaması, beyin enfarktüsü gibi acil müdahale ve hatta yoğun bakım gerektirebilir. Vertigonun sebebi bulunduktan sonra, tedavisi ilgili hekimin muayene sırasında hastaya yaptıracağı basit bazı baş hareketlerinden, çeşitli medikal tedavilere ve gerektiğinde cerrahi tedaviye kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Vertigo Nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigo Vertigoya İyi Gelen Yiyecekler

Yazımızın devamında yer alan yiyecekler ile vertigo hastalığının neden olduğu baş dönmesi ve halsizlik gibi semptomları hafifletebilirsiniz. Vertigoya iyi gelen yiyecekler, aynı zamanda vücut direncinizi de arttırmaya yardımcı olur ve metabolizmaya enerji sağlar.
Vertigoya İyi Gelen Bitkiler

Zencefil
Zencefil, beyne giden kan dolaşımını artırır ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları hafifletir. Aynı zamanda vertigo ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Zencefilin baş dönmesi azaltıcı etkilerinin yanı sıra, migrene de iyi geldiği bilinmektedir.

Düzenli olarak bir parça zencefil çiğnemek, vertigo belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Zencefil çayı içerek de vertigo ile savaşabilirsiniz. Birkaç hafta boyunca günde iki defa zencefil çayı içerek, vertigo üzerinde olumlu etkilerini görebilirsiniz.

Not: Diyabet veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız, zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Ginkgo Biloba (Mabet ağacı)

Ginkgo biloba, beyne giden kan akışının artmasına yardımcı olan harika bir bitkidir. Geleneksel Çin tıbbında kullanılan bu bitki, baş dönmesi ve halsizlik gibi vertigo belirtilerini azaltır.

Kişniş Tohumu

Kişniş tohumu, vertigo hastalığında önerilen en popüler ev tedavi yöntemlerinden biridir.

Kakule

Kakule, yatıştırıcı bir kokuya sahiptir ve zencefil benzer Sağlık özellikleri bulunur. Böylece vertigo hastalığının doğal tedavi edilmesine yardımcı olur.

İki çay kaşığı susam yağını biraz ısıtın. İçerisine yarımşar çay kaşığı toz tarçın ve toz kakule ilave edin. Bu elde edilen karışımı başınıza masaj yaparak sürün ve birkaç Saat bekletin. Birkaç hafta boyunca haftada bir defa bu yöntemi uygulayarak, baş Ağrısı gibi vertigo belirtilerini hafifletebilirsiniz.

Fesleğen

Tatlı bir kokuya sahip olan fesleğen, baş dönmesi ve vertigo için doğal aromaterapi sağlar. Üç dört yaprak fesleğeni kaynattıktan sonra, bir bardak sütün içerisine ilave edin. Kokusunu içinize çekin. Bu sağlıklı toniği yatmadan önce içebilirsiniz. Birkaç hafta boyunca bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Kediotu
Kediotu, vertigo hastalığının neden olduğu sinirsel yorgunluk ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca uykusuzluk, anksiyete (kaygı sorunları) gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kediotu çayı hazırlayarak, iki ya da üç hafta boyunca bu çayı içebilirsiniz.

Not: Kediotu bağımlılık yapabilir. O nedenle, uzun süre kediotu çayı kullanmayın. Bitkisel ilaçlar almadan önce doktorunuza danışın.

Melisa
Melisa otunun anksiyete, Depresyon, Hipertansiyon, Migren, uykusuzluk, gerginlik ve vertigo gibi sinir ve dolaşım sistemi sorunlarına iyi geldiği bilinir. Ayrıca, antiviral özellikleri vardır. Hazırladığınız melisa çayını birkaç hafta boyunca günde bir defa içebilirsiniz.

Badem

Badem, vertigoya iyi gelen bir kuruyemiştir. Badem, kabak çekirdeği, Buğday ve haşhaş tohumu ile hazırlayabileceğiniz karışım da baş dönmesi ve vertigo belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

7 ya da 8'er adet badem ve kabak çekirdeği, üç çorba kaşığı buğday ve bir çay kaşığı haşhaş tohumunu geceden suya ıslatın. Ertesi sabah, tüm bu yumuşayan malzemeleri Hamur kıvamına getirin. Yarım çay kaşığı karanfil ve iki çay kaşığı tereyağı ile sote yapın. Hazırlamış olduğunuz badem ezmesine bir bardak süt ekleyin ve kaynayınca ateşi kapatın. Bir adet küp şekerle karışımı tatlandırabilirsiniz. Bu karışımı birkaç Gün taze olarak hazırlayarak içerseniz, vertigo semptomlarına iyi gelebilir.

Yukarıda yer alan yiyeceklere ek olarak, bol Su içmeye özen gösterin. Vücutta aşırı su kaybı olması, baş dönmesi ve vertigo şiddetini arttırabilir. Özellikle baş dönmesi hissettiğinizde, gün boyunca bol su için. Akupunktur, nefes alma teknikleri ve meditasyon gibi egzersizler de vertigo semptomlarını hafifletebilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡