Vitastiq Nedir? Neden Yasaklandı
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Vitastiq satışı yasaklandı. Vitastiq neden yasaklandı? Tüm detaylar burada.
‘Bir dakikada vitamin ihtiyacınızı öğrenin’, ‘Kalemi elinize alın vitamin ölçümü yapın’ sloganıyla tanıtımı yapılan ve vitamin değerleri ölçtüğü iddia edilen cihaza yasak geldi. Cep telefonlarına bağlanan bir kabloyla çalışan ‘Vitastiq’ isimli cihaz iddiaya göre birkaç dakika içinde 30 vitamin ve mineralin ayrıntılı bir ölçümünü yapıyor. Ancak ürünü satan firma kullanıcılara çıkan sonuca göre kendi ürünleri olan ‘Newita’ markalı takviye edici gıda satışı yapıyor.
BULUNDURULMASI DA YASAK
Bilinçsiz bir şekilde alınan gıda takviyelerinin tehlikesine dikkat çeken Sağlık Bakanlığıbuna “Dur” demek için harekete geçti. Gazete Habertürk'ten Arif Taşkın'ın haberine göre bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yayınladığı genelgeyi 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine geçti. Söz konusu cihazın eczanelerde satılması ya da bulundurulması durumunda yasal işlem başlatılacağının altını çizen bakanlığın açıklamasına göre Beşeri Tıbbi Ürün Klinik Değerlendirme Komisyonu’nca da yapılan değerlendirmede, cihaz ve besin takviyesinin taşıdığı potansiyel riskler nedeniyle eczanelerde bulundurulması ve satılması risklidir raporu verildi.
VİTASTİQ NEDİR
Fon toplama platformu Indiegogo, bir yeni teknoloji ürünü daha kullanıcılarla buluşturmaya hazırlanıyor. Son yıllarda sağlık uygulamaları epey revaçta. Bu durumu gören üreticiler sağlık sekötürüne yönelik geliştirdikleri cihazları ve uygulamaları pazara sürerek kullanıcılara bir çözüm getiriyor.
Indiegogo üzerinden fon toplayan Vitastiq isimli cihaz, kalem şeklindeki formuyla dikkat çekiyor. Bir akıllı telefon kullanılarak vitamin ve mineral ölçümü yapabilen Vitastiq, bünyesinde algılayıcılar barındırıyor. Bu algılayıcılar sayesinde vücudun belirli noktaları üzerinden vitamin ve mineral (protein, magnezyum, kalsiyum, demir vb.) seviyelerinin ölçümünü yapabiliyor.
Dünyanın ilk vitamin ve mineral ölçümü yapabilen kişisel cihazı iddiasıyla gelen Vitastiq, mobil cihazlar için geliştirilen uygulama üzerinden besin tavsiyesinde bulunuyor. 146 x 18 mm boyutlarındaki ve paslanmaz çelikten üretilen bir gövdeye sahip olan Vitastiq, gücünü dahili bir pilden alıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 46.600 dolar fon toplayan cihazın üretime geçebilmesi için 49.000 dolar fon toplaması gerekiyor. Eğer yaklaşık 2.400 dolar daha fon toplayabilirse Vitastiq, önümüzdeki yılın mayıs ayında 99 dolardan satışa sunulacak.