Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı

Moldova ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması anlaşmasına ilişkin getirilen değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı

Moldova ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması anlaşmasına ilişkin getirilen değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kişinev'de 17 Ekim 2018'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 1 Kasım 2012 Tarihinde Ankara'da İmzalanan Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Anlaşmaya Getirilen Değişikliklere Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan Protokol" kapsamında iki ülke arasındaki vize uygulamasına ilişkin değişiklikler yayımlandı.

Buna göre Türkiye ve Moldova vatandaşları, iki ülke arasındaki karşılıklı seyahatleri teşvik amacıyla, kimlik kartları dahil tüm seyahat belgeleriyle "birbirini takip eden 180 günlük süre içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde karşılıklı ülkelere giriş-çıkış, transit geçişlerde, kısa süreli ikametlerde" vizeden muaf tutulacak.


Moldova Hakkında Temel Bilgiler

1991 senesinde SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Moldova Doğu Avrupa’dadır. Prut ve Dinyester Nehirleri ile bölünen ülkenin Dinyester Nehri’nin ayırdığı doğu şeridi tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdiyester Cumhuriyetine aittir. Tarihi boyunca pek çok işgale maruz kalan ülkenin yüzölçümü 33.846 kilometrekaredir. Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olan Moldova’da halk oldukça misafirperver ve arkadaş canlısıdır.

Ülkede etnik dağılım açısından Moldovalı nüfus çoğunluğu oluştursa da Ukraynalı, Rus ve Türk asıllı Gagauzlar da yaşamaktadır. 2. Dünya Savaşı dönemini özellikle ekonomik anlamda büyük hasarla atlatan ülkede katedraller, heykeller ve müzeler korunmuştur. Ayrıca Alexandr Puşkin’in sürgün döneminde başkent Kişinev’de kaldığı ev de ülkenin en önemli turistik mekânlarındandır

Moldova Nerededir?

Doğu Avrupa’nın karalarla çevrili bu küçük ülkesi Balkanların da kuzeyinde kalmaktadır. Ülkenin güneybatısında Romanya ve kuzeydoğusunda Ukrayna vardır.


Moldova’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Moldova’nın başkenti Kişinev’dir. Nihai statüsü tartışmalı olmakla beraber Dinyester Nehri’nin doğusunda kalan de facto cumhuriyet Transdinyester üzerinde Moldova hükümetinin herhangi bir kontrolü yoktur.

İki özerk bölgeye ayrılan ülkede Transdinyester Bölgesi Ukrayna sınırında olup daha çok Ukraynalı ve Rus nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir. Diğer bölümü Gagavuzya ise daha çok Moldovalı ve Gagavuz Türklerinin oluşturduğu bölgesidir. Ülkenin diğer önemli kentleri arasında çingenelerin başkenti olarak da anılan Sorocagelir. Bir diğer önemli kenti ise Traspol’dur. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Tiraspol özerk bölge Transdinyester’in de başkenti kabul edilmektedir.

Moldova’da Konuşulan Diller

Moldova’nın resmi dili Romence’dir. Aynı zamanda Rusça da ülkede hem ilk dil hem de ikinci dil gibi görülmektedir. Ukraynaca ve Gagavuzca da azınlık gruplar tarafından konuşulmaktadır. Ayrıca Fransızca ve İngilizce de yabancı dil olarak okullarda öğretilmektedir.
Moldova'da Din ve İnanç 

Moldova’da Doğu Ortodoks nüfus çoğunluktadır. Nüfusunun yüzde 98’ini Doğu Ortodoksların oluşturduğu ülkede yüzde 1.5 oranında Yahudi yaşamaktadır.


Moldova’nın Kısa Tarihi

Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından 1991 Ağustos’unda bağımsızlığını ilan eden Moldova bir yıl sonra Birleşmiş Milletler tarafından da tanınmıştır. Paleoloitik dönemden kalma izlere rastlanan ülke topraklarında bugüne dek Gotlar, Hunlar, Avarlar, Macarlar, Kumanlar, Tatarlar ve Moğollar hüküm sürmüştür.

19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, Romanya ve Rusya arasında bölünen ülke Rus Devrimi sonrası Romanya’ya katılmıştır. 1924 senesinde Moskova yörüngesine giren ülke Sovyetlerin kontrolünde kalmıştır. 1980’lerle beraber bağımsızlık mücadelesine başlayan ülke pek çok kanlı mücadele atlatmıştır. Ülkenin doğusunda kalan Transdinyester ekonomik nedenlerle Moldova’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etme mücadelesindedir. Her ne kadar özerkliğini ilan etmiş olsa da Birleşmiş Milletler henüz Transdinyester’i tanımamıştır.
Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı

Ne Zaman Gidilir?

Moldova’yı ziyaret etmek için en ideal dönem yaz mevsimidir. Sıcaklıkların ortalama 20-23 derece arasında seyrettiği yaz ayları dışında ülkede kışlar soğuk ve çoğu zaman karlı geçer.


Moldova’ya Nasıl Gidilir?

Moldova’ya gitmek için en ideal yol hava yolu iledir. Ülkenin tek hava alanının başkent Kişinev’de olduğu Moldova’ya İstanbul, İzmir ve Ankara üzerinde direkt uçuşlar mevcuttur. Moldova’ya gidişte tercih edilebilecek bir diğer yol ise karayoludur. Yaklaşık olarak 13 saat süren bu yolculuk yolların çok düzgün olmaması sebebi bile pek tavsiye edilmemektedir.

Moldova’nın İklim ve Hava Durumu

Karasal iklime sahip Moldova’da dört mevsim de yaşanır. Kışların soğuk ve karlı yaşandığı ülkede kış aylarında ortalama sıcaklık 5 derece ile -3 derece arasındadır. Bahar mevsiminin çok stabil olmadığı Moldova’da güneşli gün sayısı ve sıcaklıklar artmaya başlar. Yaz mevsimi ise sıcak ve uzun yaşanmaktadır.
Bu dönemde sıcaklıklar ortalama 19 ile 22 derece olmasına rağmen en yüksek sıcaklık 40 derecedir. Sonbaharla beraber soğumaya başlayan ülkede genelde kasım ayında ilk kar düşer. Bu dönemde sıcaklıklar ise ortalama 5 ile 3 derece arasındadır.


Moldova Ekonomisi

Avrupa’nın en fakir ülkelerinden olan Moldova, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından 1992 senesinde piyasa ekonomisi modeline geçmiştir. Tarımın oldukça yaygın geçim kaynağı olduğu ülkede mısır, tütün, buğday, arpa ve soya fasülyesi üretimi yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Bağımsız Devletler Topluluğu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği gibi uluslararası organizasyonlara üye ülke yabancı yatırımlara açıktır. Enerji üretiminin kısıtlı olduğu Moldova’da bu eksiklik Ukrayna ve Rusya aracılığı ile giderilmektedir. Aynı zamanda şarap üretimiyle de tanınan ülkenin başkenti Kişinev dünyanın en büyük şarap mahzenlerinden birine sahiptir.

Moldova’ya gittiğinizde Romanya’ya referans verirken dikkat etmeniz gerekir, çünkü ülkenin bir kısmı kendini Romanyalı olarak tanımlamamaktadır. Bazı Moldovalılar kendini Moldovalı olarak tanımlarken, bazıları Romanyalı, bazıları ise Rus demeyi tercih eder. Oldukça arkadaş canlısı insanların yaşadığı Moldova’nın milli sporu tranta yani ayakta güreş oldukça önemlidir. Şarap üretiminde de hatırı sayılı öneme sahip ülke insanları şaraplarıyla gurur duyar.

Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı


Moldova Mutfağı

Ucuz ve lezzetli yemekleriyle bilinen Moldova’nın özellikle başkenti Kişinev restoranlarıyla ünlüdür. Pek çok geleneksel yemeğin tadına bakabileceğiniz ülkede servis biraz yavaştır. Mititeyi adını verdikleri soğan ve kırmızıbiberle servis edilen küçük sosisleri ve tocano dedikleri karpuz ve elmalı ekşi tatlı sosla hazırlanan domuz yahnisini mutlaka deneyin.

100’den fazla şarap üreticisinin yaşadığı ülkede çok lezzetli yerel şaraplarla karşılaşacaksınız. Aligote, Riesling ve Sauvignon’un en meşhur beyaz şaraplar olduğu ülkede Moldovan Cabarnet ve Merlot kırmızı şarapları çokça tüketilmektedir. Ayrıca tatlının yanında Doina ve Nistru da en çok ikram ettikleri brendileridir. Moldova’da bir restorana gittiğinizde beklenen bahşiş miktarı yüzde 5 ile 10 arasında değişmektedir.

Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı


Moldova’nın Festivalleri

Moldova’da hem yerel hem de uluslararası pek çok festival düzenlenmektedir. Genelde festivallerin merkezi ise başkent Kişinev’dir. Ülkenin en eski festivallerinden Gustar Festival, Moldova’nın en eski festivallerindendir. Ağustos ayının son hafta sonu Eski Ohrei’de gerçekleşen festival adını üzümlerin olduğu zaman anlamına gelen arkaik kelime gustardan alır. Festival boyunca hem ülkenin yöresel müziğini dinleyip hem de doğada ülke mutfağının lezzetli yemeklerini deneyimleme imkânı bulabilirsiniz. Bir diğer geleneksel festival Nufaru Alb ise her temmuz ayında Cahul’da düzenlenmektedir. El yapımı pek çok ürünün sergilendiği festivalde folk sanatçıları ve dansçıları sokakları şölene çevirmektedir. Ekim ayının ilk ya da ikinci haftası düzenlenen Şarap Festivali pek çok şarap ve likör üreticisini bir araya getirmektedir.

Ülkenin uluslararası festivallerinden ilki Bitei aynı zamanda uluslararası tek sahne sanatları festivalidir. Tiyatro, müzik, dans ve sokak performanslarının yanı sıra kukla tiyatrosu ve folklor gösterilerinin de olduğu festival her mayıs ayında Kişinev’de düzenlenmektedir. Bir diğer uluslararası festival Cronograf Moldova’nın uluslararası belgesel film festivalidir. Yine mayıs ayında Kişinev’de düzenlenen festivalde ayrıca video reklam, müzik videosu gibi bölümler de mevcuttur. Son olarak martın ilk haftası Kişinev’de düzenlenen Mortisor ise ülkenin en büyük müzik festivallerindendir. Festival kapsamında 40’a yakın konser gerçekleştirilir. Senfonilerin yanı sıra tiyatro oyunları sergilenmektedir.

Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Moldova’da pek çok lokal hediye seçeneği sizi beklemektedir. Ülkeden dönerken sevdiklerinize yerel renkli kıyafetlerden alabilirsiniz. Ayrıca el yapımı halılar ve yerel üretim şarap ve brendiler de diğer ideal hediye alternatifleri arasındadır.

Kişinev’den arabayla 10 dakikalık mesafede bulunan Calea Mosilor’daki pazara mutlaka uğrayın. Pazarlık yapma şansınız da hayli yüksek olduğu pazardan çok zarif ahşap oymalar, vernik işler, nakış ve oyalar, dokumalar ve el yapımı müzik aletleri satın alabilirsiniz.

Büyük alışveriş merkezlerinin hafta içi saat 08:00’den akşam 08:00’e kadar açık olduğu ülkede manav tarzı dükkanlar ise haftanın her günü açıktır.

Vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı


Moldova’nın Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Ortodoks Noel Günü (7 Ocak),

· Kadınlar Günü (8 Mart),

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Ortodoks Pazartesi Paskalyası (Mayısın ilk pazartesi günü),

· Zefer ve Anma Günü (9 Mayıs),

· Bağımsızlık Günü (27 Ağustos),

· Ulusal Dil Günü (31 Ağustos)


Moldova Vizesi

Umuma Mahsus(Bordo) Pasaport Hamilleri: Moldova Vize işlemlerinden muaftır. 
Diplomatik (Siyah) Pasaport Hamilleri: Moldova Vize işlemlerinden muaftır. 
Hususi (Yeşil) Pasaport Hamilleri: Moldova Vize işlemlerinden muaftır.  
Hizmet (Gri) Pasaportu Hamilleri: Moldova Vize işlemlerinden muaftır. 
 
 

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡