Whatsapp'ın o uygulaması IOS işletim sistemli cihazlara geliyor
WhatsApp'ın işletmelere özel sunduğu WhatsApp Business uygulaması iOS işletim sistemli cihazlara da geliyor.
WhatsApp'ın küçük işletme sahiplerine özel olarak geliştirdiği WhatsApp Business sürümü, ilk olarak 2018 yılında Android cihazlar için duyuruldu. Daha sonra masaüstü sistemler için de duyurulan uygulama, bu kez iOS işletim sistemli cihazlara geliyor. WhatsApp Business, standart WhatsApp uygulamasına oldukça benzer bir yapıda. Ancak bu uygulamanın en önemli farkı mesajları otomatik hale getirmek, sıralamak ve elbette hızlı yanıt verebilmek için çeşitli ek araçlar sağlayabilmek.
WHATSAPP BUSINESS IOS'E NE ZAMAN GELECEK?
WhatsApp Business kullanacak işletme sahipleri, öncelikle İşletme profili belirliyor, e-posta adresini paylaşıyor ve şirketin web sitesinin bilgisini giriyor. Daha sonra da işletme sahipleriyle bazı istatistikler paylaşılıyor. Bu istatistikler kaç tane mesajın başarıyla gönderildiğinin bilgisini işletme sahibiyle paylaşırken, diğer yandan WhatsApp Business'ın hemen Türkiye'de yayınlanmayacağını da hatırlatmak gerekiyor.
Bazı ülkelerde kullanımda olan WhatsApp Business, App Store üzerinden Türkiye'de indirilmeye çalışıldığında uygulamayı mağazada bulamıyorsunuz. WhatsApp'ın final sürümü yayınlandığında Türkiye dahil pek çok ülkede WhatsApp Business'ın kapılarını işletmelere tamamen açması bekleniyor.
WHATSAPP NEDİR?
WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilmiş olan platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir mesajlaşma ve arama uygulamasıdır. Geliştirilen bu uygulama Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumludur. Ayrıca 2G, 3G, 4G ya da WiFi İnternet bağlantısı sayesinde kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge göndermesini sağlar.
WhatsApp eski Yahoo! çalışanı olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Daha önce Yahoo’da çalışan ikili, Yahoo’dan ayrıldıktan sonra Facebook ve Twitter’a iş başvurusunda bulunmuşlar fakat ikisi de iki şirketten de red cevabı almıştır. Biran Acton ve Jan Koum’un WhatsApp serüveni zorlu süreçlerden geçse de başarılarının önüne geçememiştir.
Apple Store çıkalı henüz 7 ay olduğu dönemde, Koum yeni bir iPhone aldı. Koum Apple Store ile birlikte yeni uygulama endüstrisinin çok daha büyük işler yapacağını anladı. Bunun üzerine Acton ile birlikte bir uygulama geliştirmeleri gerektirdiğinin farkına vardı. 24 Şubat 2009’da ise WhatsApp isimli şirketlerini Kaliforniya’da kurdular.
Kısa zamanda popüler olan WhatsApp’ın başarısı asla tesadüf değildi. Yükselişinde önemli birkaç faktör vardı. WhatsApp’ın olmadığı dönemlerde insanların telefon üzerinden iletişim kuracağı anlık mesajlaşma uygulaması olan BBM vardı. Sadece BlackBerry’nin sağladığı bu imkân insanları farklı arayışlar içine soktu. Diğer bir faktörde WhatsApp’ın telefon numarasını kullanmasıydı. WhatsApp’ın hızla yükselmesi, Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg’in dikkatini çekti. 2014’ün başlarına geldiğimizde WhatsApp 19 milyar dolar karşılığında Facebook’a satıldı. Satılma işleminden sonra WhatsApp’ın isminin ve şirketin korunacağı, çalışanların bağımsız olarak devam edeceği açıklandı.
WhatsApp’ın zorlu süreçlerden geçerek ulaştığı bu platform şu anda tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma uygulamasıdır. 900 milyon tekil olmak üzere 400 milyon aktif kullanıcısı vardır. WhatsApp üzerinde günde ortalama 18 milyar mesaj gönderiliyor.