Wikipedia açıldı mı? Wikipedia neden hata veriyor?
Wikipedia’ya erişimin engellenmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı, Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu karar sonrası Wikipedia’ya erişim açıldı ancak siteye hala ulaşım yok. Peki Wikipedia neden hata veriyor?
Wikipedia'ya erişim izni çıkmasına rağmen hala girilemiyor ve hata veriyor.
AYM Genel Kurulu’nun Wikipedia’ya erişimin engellenmesine yönelik verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 2 yılı aşkın süredir erişim engeli olan Özgür Ansiklopedi Wikipedia, erişime açıldı.
Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
KARAR GEÇEN AY ALINMIŞTI
Bu başvuruyu geçen ay gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın Türkiye’de erişiminin engellenmesinin bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti.
İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenilmişti.
Mahkemenin kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.
AYM kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması’ gibi haklı sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir.
Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir.
Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye’deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır.”
Wikipedia Türkiye'de erişime açılıyor!
SİTEYE HALA ULAŞILAMIYOR
AYM kararının resmi gazetede yayınlanmasına rağmen www.wikipedia.org sitesine hala ulaşılamıyor.
VİKİPEDİ NEDİR?
Kendi sitelerindeki hakkımızda bölümüne göre;
Vikipedi, içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedidir. Bu site viki teknolojisini kullanır, yani dünya üzerinde internete bağlı bilgisayarı olan herhangi bir kişi, -çok az sayıdaki korumalı sayfa dışındaki- tüm sayfalarda ekleme, çıkartma, düzenleme yapabilir. Yapılması gereken tek şey sayfanın üstünde bulunan “Değiştir” veya “Kaynağı değiştir” düğmelerinden birine basmaktır. Bu düğmeler, sayfayı değiştirmenizi ya da sayfaya ekleme yapmanızı sağlar.
Türkçe Vikipedi, diğer tüm dillerdeki Vikipedilerle birlikte, kâr amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı’nın tescilli markasıdır. Vakfa ait Vikipedi’ye kardeş projeler de mevcuttur. Vikipedi’de ve kardeş projelerde, cesur olup sayfalara katkıda bulunmanız teşvik edilmekte ve istenmektedir. Siz de bilginizi bu ortaklaşa çalışma ortamında paylaşın.
Her maddede bulunan bağlantılar sizi diğer ilgili maddelere ve ek bilgilere yönlendirecektir. Vikipedi’nin yazı düzenleme kurallarına uygun olmak ve kabul edilebilir bir standartta olmak kaydıyla, bilgi eklemeniz, referans vermeniz, alıntılar eklemeniz memnuniyetle karşılanacaktır. Bilgi eklerken ya da sayfayı geliştirirken yanlışlıkla Vikipedi’yi bozacağınızdan korkmanıza gerek yoktur, çünkü diğer Vikipedistler hemen size tavsiyede bulunacaklar veya gerekiyorsa bariz hataları düzelteceklerdir. Ayrıca, Vikipedi Ansiklopedi Yazılımı “MediaWiki”, editör kaynaklı hataların kolayca geri alınabilmesini sağlayacak şekilde özenle tasarlanmıştır.
Vikipedi, esas olarak herkesin katkıda bulunabileceği sürekli genişleyen bir site olduğu için, nitelik olarak basılı başvuru kaynaklarından önemli şekilde ayrılır. Özellikle eski maddelerin daha anlaşılır ve dengeli olmasına karşın yenileri eksik, hatalı, ansiklopedik olmayan bilgilerle veya katkıda bulunmuş olan kişinin öznel yargılarıyla oluşturulmuş olabilir. Kullanıcılar, doğru bilgiye ulaşmak ve hatalı bilgilerin farkına varmak için bunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Öte yandan, Vikipedi dinamiktir ve sürekli günceldir. İçeriğinin hazırlanması ve güncellenmesi sadece dakikalar veya saatler alır. Bütün bu hazırlama ve güncelleme işlemleri basılı ansiklopedilerde olduğu gibi aylar, hatta yıllar sürmez.