Yargıtay'dan flaş karar! Raporla tatile gitmişlerdi, işten kovulmaları uygun görüldü
Bursa'da aynı iş yerinde çalışan iki kişi tatil yapmak için aynı gün, aynı hastane, aynı doktordan rapor aldı. Tatil esnasında da iş yerindeki arkadaşlarına fotoğraf yollayan ikili iş yeri yönetiminin açtığı dava sonucu mahkeme kararıyla tazminat alamadan iş yerinden kovuldu.
10 yıldan uzun bir süre çalıştıkları iş yerine doktor raporu sunup tatile çıkan iki kişinin arkadaşlarına yolladığı fotoğraf işsiz kalmalarına sebep oldu. İş yeri yönetimi tarafından açılan davada Yargıtay 9. Hukuk dairesi, raporlu tatilcilerin haksız olduğuna hükmedince işçiler, iş yerinden tazminatsız kovuldu.
Bursa'da doktordan tatile çıkmak için rapor alan ve aynı fabrikada makine operatörü olarak çalışan iki arkadaş aynı doktordan rapor alıp tatile çıktı. Kafadarlardan biri, mesai başında ter döken arkadaşlarına nispet yaparcasına tatile dair fotoğraf karesini sosyal medya hesabından ‘Biz yaşayalım, siz dedikodusunu yaparsınız’ notuyla paylaştı.
''GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA'' OLARAK GÖRÜLDÜ
İki genç işçinin bu tahrikkar davranışına öfkelenen işyeri yönetimi, raporlu tatilcilerin savunmasını istedi. Doktorun ‘temiz hava alın’ tavsiyesi üzerine memleketlerine gittiklerini belirten iki kafadar tazminatsız kovuldu. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan kovulan işçiler, 10 yılı aşkındır çalıştıkları işyerinden haksız olarak atıldıklarını dile getirdiler. Tazminat ve sair işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret alacağı, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava ettiler. Davalı işveren ise davacıların istirahat raporu alarak tatile gitmelerinin ‘güveni kötüye kullanma’ anlamına geldiğini dile getirdi. Davacıların tatile gittiklerini itiraf ettiklerini anlatan davalı, işverenin güvenini kötüye kullanması ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması sebebi ile iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanamadıklarını savundu. Mahkeme, tazminatsız kovulan davacıların taleplerini reddetti.
KARAR, İSTİNAF MAHKEMESİNE TAŞINDI
Davacılar, kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, davacıların tatildeyken işyerindeki işlerin aksamadığına, raporların sahte olmadığına dikkat çekti. Davacıların kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazandıklarına hükmetti. Kararı davalı işveren temyiz edince devreye Yargıtay girdi.
YARGITAY TATİLCİLERİ HAKSIZ BULDU
Yargıtay 9. Hukuk dairesi, raporlu tatilcilerin haksız olduğuna hükmederek “Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldıkları, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacı ile birlikte tura çıktıklarını yazdığı ortadadır. Davacının işbu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır. Davacı savunmasında da bu durumu kabul etmiştir. Bu delil durumu karşısında, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığından kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine, kabulü hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” denildi.