Yekta Saraç Kimdir | YÖK Başkanı Yeni Sistem İçin Neler Söyledi

Yekta Saraç Kimdir. Yekta Saraç Üniversite giriş sistemi için neler söyledi. YÖK başkanı kimdir. 2018 Üniversite haberleri burada.

Yekta Saraç Kimdir | YÖK Başkanı Yeni Sistem İçin Neler Söyledi

Yekta Saraç kimdir, Yekta Saraç, 21 Mart 1963 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. Aslen Tokat'ın Erbaa kazasının Tanoba köyündendir. Babası Hadis Alimi Muhammed Emin Saraç’dır. Fatih Saraç‘ın kardeşidir. Lisans eğitimini 1981-1985 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. 1985’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalında araştırma görevlisi oldu.

Aynı üniversitede 1987-1991 yılları arasında doktora eğitimini aldıktan sonra, 1992’de yardımcı doçent, 1994’te doçent unvanını kazanan Prof. Dr. Saraç, 2000 yılında profesör oldu. 2005-2006 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Yekta Saraç,

19 Ekim 2005’te Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine seçilerek dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu seçim onaylanınca YÖK Genel Kurul üyesi oldu. 19 Ekim 2010’da YÖK üyeliğine ikinci defa seçilince bu seçimi cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylamış 13 Mart 2008’den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve 21 Ocak 2010’dan itibaren de YÖK Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. Ekim 2013’te 3. defa YÖK üyeliğine Bakanlar Kurulu kontenjanından seçilmiştir.

Uzmanlık alanları eski Türk edebiyatı, metin şerhi, ve belagat-retorik olan Yekta Saraç’ın basılı 8 kitabı ve pek çok dergide yer alan makaleleri bulunmaktadır.

YÖK Başkan olan Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA 6 Kasım 2014 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun yükseköğretim ve akademi dünyası ile ilişkilerinde yardımcı olmak için Başbakanlık Başmüşavirliğine atanınca; yeni bir başkan seçilinceye kadar Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığına vekalet etti.

YEKTA SARAÇ

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK

YÖK Başkanı Profesör Yekta Saraç milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı.İşte yeni üniversite sistemi:

Saraç, yeni sistemde aksayan tarafları giderecek ve öğrenci üzerindeki stresin azaltılmasını hedefleyen bir sistemin gerekli olduğunu söyledi. Saraç daha önce de değindiği sınav sürecinin dört aya yayılmasının sonlanacağını sınavın bir hafta sonunda bitireleceğini ifade etti.. Sınavda ayrıca MEB müfredatı esas alınacak.

PUAN TÜRLERİ AZALACAK, TÜRKÇE-MATEMATİĞİN ÖNEMİ ARTACAK

YÖK Başkanı Saraç ayrıca 18 olan puan türü sayısının da 5'e düşürüleceğini söyledi. Bu noktadaki en önemli değişiklik ise Türkçe ve Temel Matematik alanları bütün puan türleri için önem arz edecek.

İKİ AYRI OTURUM

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak. Saraç sınavın okullar kapandıktan sonra yapmayı amaçladıklarını ancak bu konuda kesin bir kararın olmadığını söyledi.

Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil'de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB'in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor.

İlk oturumdan 180'den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi'nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarını kullanabilecekler. Adayların aynı puanı kullanabilmeleri için tercih yapmamış olmaları gerekiyor.

İKİNCİ OTURUM

İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek.

İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya'nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak.

Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi'nin ağırlığı yüzde 40 ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡