Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok sınavda olduğu gibi YKS sınavında da bazı değişikliker yapıldı.. Bu sınava hazırlananlar hangi konuları çalışacaklarını merak edip YKS konuları değişti mi 2020? Hangi konular var? Hangi konular yok? sorularını araştırmaya başladı. Tüm merak edilenler haberimizde.
YKS NE ZAMAN 2020?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde attıkları adımları Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda belirlediklerini ifade ederek,
"Buna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran’da uygulanacak." dedi.
YKS KONULARI DEĞİŞTİ Mİ 2020?
Yekta Saraç, YKS konuları için de "YKS'de sorulacak müfredatta da öğrencilerimizin lehine olanlar aranacak. Bu sınavların ortaöğretimi desteklemesi önemlidir. Daha önce yapılanlar çerçevesinde bir sınav olacak" açıklamasında bulundu.
MEB 2020 YKS KONULARI (GÜNCELLENMİŞ)
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ÖSYM Başkanlığına soru hazırlamada dikkate alması gereken müfredat kapsamını güncelleyen yazıyı gönderdi. 12'nci sınıf öğrencileri, 9, 10 ve 11'inci sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf öğretim programlarının sadece birinci döneminden sorumlu olacak.
Buna göre 12'nci sınıf müfredatından sorumlu olunacak konular şöyle;
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Edebiyat ile düşünce akımları, felsefe arasında ilişki gibi konularla birlikte, ‘Hikaye' ve ‘Şiir' ünitelerinde işlenen konular. Dilbilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinden yapılacak. Konu anlatımına girilmeyecek. Gerekirse konulara yönelik kısa açıklamalar yapılabilecek. Öğrenciler tüm dilbilgisi konularından sorumlu tutulacaklar.
MATEMATİK
Üstel Fonksiyon, Logaritma Fonksiyonu, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler İle Gerçek Sayı Dizileri, konularından; Geometride ise, Toplam-Fark ve İki Kat Açı, Trigonometrik Denklemler, Analitik Düzlemde Temel Dönüşümler konularından soru gelebilir. 12'nci temel matematik düzeyinde Denklem ve Eşitsizlikler, Üslü ve Köklü İfadeler, Bilinçli Tüketici Aritmetiği konularından sorumlu olunacak.
FİZİK
Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açısal Momentum, Kütle Çekim Kuvveti, Kepler Kanunları, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Kırınım, Girişim ve Doppler Olayı konularından sorular gelebilir.
KİMYA
Redoks tepkimeleri, elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramları gibi konuların yer aldığı Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileşikler, kovalent bağlı kimyasal türler gibi konuların yer aldığı Karbon Kimyasına Giriş ünitelerinden sorular sorulabilir.
BİYOLOJİ
Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi, Genetik Şifre ve Protein Sentezi, Canlılık ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez, Hücresel Solunum konuları sınavda çıkabilecekler arasında.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Mustafa Kemal'in okuduğu okullar, öğretmenlerinin onun yetişmesine etkileri gibi konuların yer aldığı 20'nci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya; Kuvayı Milliye hareketi, Büyük Millet Meclisi'nin açılışı gibi konuların yer aldığı Milli Mücadele; Atatürk ilkelerinin anlatıldığı Atatürkçülük ve Türk İnkılabı ünitelerinden sorular gelebilir.
COĞRAFYA
Adaylar, iklim elemanlarına ait kavramlar, coğrafyanın ilişkili olduğu disiplinler gibi konuların anlatıldığı Doğal Sistemler; Yerleşim yerleri seçimleri, toplu ve dağınık yerleşmeler gibi konuların anlatıldığı Beşeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konuların yer aldığı Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; İnsanların doğal çevreyi kullanma biçimleri gibi konuların yer aldığı Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İslam ve Bilim ünitesinden ‘Din-Bilim İlişkisi', ‘İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişimi', ‘İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları', ‘Müslümanların Bilim Alanında Yaptığı Öncü ve Özgün Çalışmalar', ‘Kur'an'dan Mesajlar: Fâtır Suresi 27-28. Ayetler' konuları; Anadolu'da İslam ünitesinden, ‘Türklerin Müslüman Olmaları', ‘Milletimizin İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler', ‘Kur'an'dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet' konularından soru gelebilir.
FELSEFE
Felsefe dersinde 11'inci sınıf konularına yer verildi. Diğerlerinde ise şöyle: Mantıkta, Mantığa Giriş, Klasik Mantık; Sosyolojide, Sosyolojiye Giriş, Birey ve Toplum, Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme ve Gelişme; Psikolojide, Psikoloji Bilimini Tanıyalım, Psikolojinin Temel Süreçleri konuları sorumlu olunanlar arasında yer aldı.
YKS'DE HANGİ KONULAR YOK?
Kaldırılan Geometri Konuları
Çemberin Analitiği
Kaldırılan Biyoloji Konuları
Canlılarda Enerji Dönüşümleri (sadece ilk kısımlara çalış)
Bitki Biyolojisi
Canlılar ve Çevre
Hücresel Solunum
Bitkilerin Yapısı
Bitkilerde Madde Taşınması
Bitkilerde Eşeyli Üreme
Canlılar ve Çevre
Kaldırılan Kimya Konuları
Karbon Kimyasına Giriş (son kısımlar yok sadece)
Organik Bileşikler
Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler
LEWİS FORMÜLLERİ HİBRİTLEŞME –MOLEKÜL GEOMETRİSİ
HİDROKARBONLAR
HİDROKARBONLAR FONKSİYONEL GRUPLAR
ALKOLLER
ETERLER
KARBONİL BİLEŞİKLERİ
KARBOKSİLİK ASİTLER ESTERLER
FOSİL YAKITLAR
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI
Kaldırılan Fizik Konuları
Dalga Mekaniği (son kısımları yok sadece)
Atom Fiziğine Giriş ve Radyoaktivite
Modern Fizik
Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları
Atom Modelleri
Büyük Patlama ve Parçacık Fiziği
Radyoaktivite
Özel Görelilik
Kara Cisim Işıması
Fotoelektrik Olay ve Compton Olayı
Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları
Kaldırılan Edebiyat Konuları
Dünya edebiyatında 20. yüzyılda yazılmış bir roman örneğinin incelenmesi
Cumhuriyet Dönemi’nde ve dünya edebiyatında deneme
Söylev
Kaldırılan Tarih Konuları
İnkılap ve Atatürkçülük dersi kaldırılan konular
İKİ SAVAŞ ARASINDAKI DÖNEMDE TÜRKİYE VE DÜNYA
II.DÜNYA SAVAŞI SÜRECİNDE TÜRKİYE VE DÜNYA
II.DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA TÜRKİYE VE DÜNYA
TOPLUMSAL DEVRİM ÇAĞINDA DÜNYA VE TÜRKİYE
21.YÜZYILIN EŞİĞİNDE TÜRKİYE VE DÜNYA
Kaldırılan Coğrafya Konuları
Haftada 2 Saat Coğrafya Görenler için
Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler
Çevre ve Toplum
Haftada 4 Saat Coğrafya Görenler için
Beşerî Sistemler (son kısımları yok)
Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler
Çevre ve Toplum
Dünya Ticaret Ağlarının Küresel Ekonomiye Etkisi
Türkiye’nin İç ve Dış Ticareti
Türkiye’yi Sembolize Eden Doğal ve Kültürel Değerler
Türkiye’nin Turizm Potansiyeli ve Politikaları
Kıtaların, Okyanusların ve Ülkelerin Konumunun Küresel ve Bölgesel Önemi
Tarihsel Süreçte Türkiye’nin Jeopolitiği
Türk Kültür Bölgeleri ile Türkiye İlişkisi
Gelişmişlik Seviyelerine Göre Ülkeler
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Ekonomik Özellikleri
Ülkelerin Doğal Kaynak Potansiyelinin Küresel ve Bölgesel İlişkilerine Etkisi
Enerji Taşımacılığı
Ülkeler Arasında Sorun Oluşturan Mekânsal Unsurlar ve Sıcak Çatışma Bölgeleri
Doğal Çevrenin Sınırlılığı ve Sürdürülebilirlik
Ortak Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması
Çevre Sorunlarının Önlenmesine Yönelik Politikalar
ÖĞRENCİLERE MASKE VE DEZENFEKTAN DAĞITILACAK
ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Halis Aygün resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, adaylara maske ve dezenfektan dağıtılacağını söyledi. Aygün'ün açıklaması şu şekilde:
"27-28 Haziran tarihlerinde üç oturum olarak uygulayacağımız Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) ve 14 Haziran tarihinde uygulayacağımız Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2020-MSÜ) için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. YKS’nin her oturumunda ve MSÜ’de adaylarımıza sınav binası girişlerinde görevlilerimiz tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacaktır. İsteyen adaylar kendileri de dezenfektan ve/veya kolonya yanlarında getirebileceklerdir. Sınav görevlilerimize de maske ve dezenfektan dağıtılacaktır. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için, adaylar ve sınav görevlileri dışında kimse okul bahçelerine alınmayacaktır. Adaylar sınav binalarına girerken, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirilecektir. Adaylar sınav binalarına girerken, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirilecektir. Yeni Sınav uygulama süreçleriyle ilgili olarak sınav görevlilerimize gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Sınava girecek tüm adaylarımıza başarılar dilerim."
YKS BARAJ PUANI KAÇ?
YÖK, TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarıldığını duyurdu.
Yapılan açıklamada, "TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarıldı. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi. Üniversite sınavı Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda koruyucu önlemler alınarak en uygun şartlarda yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.