Yoksullar aşıya ulaşamıyor ama onlar aşı bolluğu yaşıyor! İtalya'da genç bir kadına yanlışlıkla 6 dozluk aşı enjekte edildi
Aşılamada yaşanan küresel sorunlar ve aşı stokçuluğu gündemdeyken, İtalya'dan şaşkına çeviren bir haber geldi. İtalya'daki bir hemşire, genç bir kadına 6 dozluk aşı enjekte etti. Yoksul ülkeler aşıya ulaşamazken, İtalya'da yaşanan bu trajikomik hata aşı adaletsizliği gözler önüne serdi.
Dünya'da kelimenin tam anlamıyla aşı adaletsizliği yaşanıyor. Batılı ülkeler aşı stokçuluğu yaparken, yoksul ülkeler aşıya ulaşamıyor. Bunun trajikomik bir örneği İtalya'da yaşandı. İtalya'daki bir hemşire, genç bir kadına 6 dozluk aşı enjekte etti.
MÜŞAHEDE ALTINA ALINDI
İnsanlık dramının yaşandığı yoksul ülkelerde insanlar aşıya ulaşamazken, kendisine 6 doz aşı vurulan kadın ise müşahede altına alındı. Pfizer- BioNTech aşısı enjekte edilen 23 yaşındaki kadının durumunun iyi olduğu öğrenildi. Aşı stoku yapılan ülkelerden olan ABD, Avustralya, Almanya ve İsrail'de de daha önce benzer vakalar yaşanmıştı.
AŞILAMA STOKU KÜRESEL BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ
Koronavirüs aşılama sürecinde yaşanan aşı açgözlülüğü küresel soruna dönüştü. Aşı dağıtımında zengin ülkeler aşı üreticilerinden ihtiyaçlarından daha fazla aşı satın alarak stoklama yaptı. Zengin ülkelerin aşı stokçuluğu yapması nedeniyle yoksul ülkelere hızlı bir şekilde ve yeterince koronavirüs aşısı ulaşamadı. Ayrıca John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada 2022’ye kadar ancak dünya nüfusunun yüzde 20’sinin aşılanabileceği belirtilmiştir.
Yaşanan mevcut aşı stokçuluğu piyasada arz-talep dengesizliği oluşturdu. Duruma tepki gösteren DSÖ tarafından yapılan açıklamaya göre; üretilen koronavirüs aşılarının yüzde 76’sı yalnızca on ülkeye gönderildi. Zengin ülkeler yaptığı stokçuluk nedeniyle yoksul ülkelerin 2024’e kadar aşıya ulaşamama ihtimali bulunuyor.