Yumurta Haşlanma Süresi Nedir? Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Sağlıklı besinler arasında önemli bir yere sahip olan yumurtanın kaç dakikada haşlanacağı bir merak konusu olmakta. Yumurta haşlanma süresi nedir? Yumurta kaç dakikada haşlanır?

Yumurta Haşlanma Süresi Nedir? Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Kahvaltıların vazgeçilmez gıdalarından sağlıklı bir protein deposu olan yumurtanın pek çok pişirme tekniği ile yapılmış çeşitleri olsa da haşlanmış yumurta bunlar arasında genellikle en sağlıklı kabul edilenlerdendir. Bunun nedeni diğer pişirme çeşitlerinin haşlanma kadar sağlıklı olmamasıdır aynı zamanda. Suda haşlanmış bir yumurta ile yağda kırılıp pişirilmiş bir yumurta sağlık açısından bir tutulamaz tabikide. Peki bu kadar sağlıklı olan bu besin maddesini kaç dakikada pişirmeliyiz? İşte haşlamış yumurtanın kaç dakikada pişirilirse hangi kıvamda olacağı hakkındaki merak edilen tüm detaylar sizler için bu makalede derlendi.

yumurta-haslama3.jpg

Yumurta Haşlanma Süresi Nedir?

Yumurtanın kaç dakikada haşlanacağı konusu hangi kıvamda bir yumurta istediğinize bağlı olarak değişmekte. İnsanlar için vazgeçilmez bir besin deposu olan ve vücutta önemli bir yere sahip olan protein ihtiyacını gideren haşlanmış yumurtanın haşlama süresini yemek isteyen kişinin nasıl bir kıvamda sevdiğine bağlı. Yağ ve tuz ilave edilmediği için diğer pişirme tekniklerinden daha yararlı ve sağlıklı olan haşlama yöntemi ile hazırlanan haşlanmış yumurtanın ne kadar sürede hangi kıvamda olacağını merak ediyorsanız aradığınız cevap tam olarak bu makalede.

1 tanesini yediğinizde bile sizi uzun bir süre tok tutabilen sağlıklı bir besin haşlanmış yumurta. Haşlanmış yumurtanın pişirileceği zaman zarfı nasıl bir kıvam istediğinize göre değişim göstermekte. Eğer istediğiniz cıvık bir kıvama sahip haşlanmış yumurta ise yapmanız gereken yumurtayı sadece 2 dakika kadarlık bir zaman zarfı içerisinde suda haşlamak olacaktır. Eğer cıvık değil de biraz daha kıvamlı bir haşlanmış yumurta isteyecek olursanız ve rafadan bir kıvam hedeflerseniz yapmanız gereken şey yumurtayı bu sefer diğerinden 1 dakika fazla olacak şekilde haşlamaktır. Yani yumurtada rafadan bir kıvam için yumurtayı 3 dakika boyunca suda haşlamanız gerekir. Ama rafadan bir kıvamda istemeyip daha kıvamlı bir yumurta istiyorsanız muhtemelen bahsettiğiniz kıvam kayısı kıvamı denilen kıvamdır. Kayısı kıvamının kaç dakikada elde edileceğine bakacak olursak bu sefer 4,5 dakika kadar yumurtayı suda haşlamanız gerekir. Sıvı kıvamdan tamamen kurtulmak ve katı bir yumurta elde etmek için 6 dakika haşlamanız yeterli olacaktır. Böylece katı yumurta elde etmiş olursunuz. Tam katı yumurta denen son kıvam için ise 10 dakika boyunca yumurtayı haşlamanız yeterli olacaktır.

yumurta-haslama.jpg
Sağlıklı Bir Yumurta Nasıl Pişirilir?

Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketmek için onu nasıl pişirmelisin biliyor musun? Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor. Yani bizim Türk usulü kahvaltımızda yer alana salatalık ve domates, aslında yumurtayla birlikte tüketildiğinde çok daha faydalı olmuş oluyor. Birden fazla yumurta tüketilecekse sarılarını yememekte fayda var. Yumurtaları sebzelerle birleştirip omlet yapmak ve az tuzla tüketmek ise besin değerini arttırıyor. Şimdi yumurta haşlama nasıl yapılır ona bir bakalım.

Soğuk Suda Yumurta Kaç Dakikada Pişer?

Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın. Yumurta pişirme dakikası senin tercihine ve ihtiyacına göre değişir. Yumurta haşlama süre açısından birkaç dakikayla fark edebilir.

yumurta-haslama4.jpg

Haşlanmış Yumurtanın Kabuğu Nasıl Kolayca Soyulur?

  • Haşladığınız yumurtayı soğuk suda kısa süre bekletin. Bu daha fazla pişmesini engelleyecek ve kolaylıkla soyulmasını sağlayacaktır.

  • En kolay soyma yöntemlerinden biri yumurtayı tezgâha koyup elinizle hafifçe bastırarak yuvarlamaktır. Bu yöntem soyarken işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Haşlama suyuna atacağınız bir tutam tuz veya karbonat da yumurtanızın kolaylıkla soyulmasını sağlayacaktır.

  • Bardak yöntemi de oldukça etkilidir. Bir bardağın içine biraz soğuk su koyun ve içine haşladığınız yumurtayı atın. Ağız kısmını elinizle kapatarak sallayın. Bu yöntem yumurtanın kabuklarının çatlamasını ve kolay soymanızı sağlayacaktır.

yumurta-haslama2.jpg

Haşlama İçin Önemli Noktalar

  • Haşlanacak yumurta oda sıcaklığında olması gerekiyor.

  • Oda ısısındaki yumurtanın kaynayan suya bırakılınca çatlama olasılığı azdır.

  • Yumurtanız oda ısısında değil ise benim gibi ılık suda birkaç dakika bekletebilirsiniz ya da yumurtanızı limon ile ovabilirsiniz limon bir nebzede olsa çatlama ihtimalini azaltacaktır.

  • Yumurtanızı kaynamış suya bir kaşık yardımı ile yavaşça bırakmalısınız ki yumurta tencerenin dibine vurup çatlamasın.

  • Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin.

  • Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır.

  • Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur. Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın. Köy yumurtalarının boyutları ve renkleri hepsininki birbirinden farklı farklıdır bir tornadan çıkmış gibi değildir irili ufaklıdır. Köy yumurtaları benekli, açık kahve rengi, kirli beyaz gibi olur. Lekesiz süt beyaz ya da çok koyu kahverengi pek olmaz. Köy yumurtasını bakınca bile kolayca ayırt edebilirsiniz. Aynı yumurtanın altı ve üstü bile farklı tonlar da altı düz üstü çilli gibi bile olabilir.

  • Yumurtanızın bayat olduğundan şüpheleniyorsanız yarım litre suya 60 gr tuz koyun tuzu suda eritin ve yumurtanızı bu suya bırakın eğer yumurta dibe çöküyorsa tazedir. Yüzeye çıkıp yüzeyde kalıyorsa yüzüyorsa bayattır. Ortada kalıyorsa ne tam taze ne tam bayattır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT