Yunanistan IMF'ye ödeme yapamayacağını bildirdi

Yunanistan Maliye Bakanı, IMF'ye bugün ödeme yapamayacaklarını açıkladı.

Yunanistan IMF'ye ödeme yapamayacağını bildirdi

Yunanistan'ın bugün IMF'ye 1.6 milyar euro ödeme yapması gerekiyordu. Gazetecilerin 'Yunanistan bugün borcunu ödeyebilecek mi?' sorusuna cevap veren Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, "hayır" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in, Yunanistan’ın bugün IMF’ye olan borcunu ödemeyeceğini açıklamasıyla ülke resmi olarak temerrüde düşecek.

REFERANDUM SONUCU BEKLENEBİLİR

Yunanistan’ın mevcut kurtarma planına göre, ödemesini zamanında gerçekleştirememesi ülkenin iflas sürecine girmesi olarak yorumlanıyor. Buna rağmen IMF’nin, borcun ödenmemesi halinde esneklik göstererek referandumun sonucunu bekleyebileceği düşünülüyor.

Öte yandan IMF’nin, Avro Birliği’ne kıyasla Yunanistan’a karşı öne sürülen şartların ve ödemelerinin kolaylaştırılması konusunda daha ılımlı bir tavır sergilemesi dikkati çekiyor.

ESNEKLİK SÜRDÜRÜLECEK

IMF Başkanı Christine Lagarde’ın Yunanistan’la ilgili son açıklamalarında, Yunanistan’ın 2016 yılının Mart ayına kadar IMF’nin programına devam etme taahhüdü olduğunu hatırlatarak, bu zamana kadar sağlanan esnekliğin bundan sonra da devam ettirileceğini vurgulaması önemli bir nokta.

RESMEN İFLAS ETTİ

Yunanistan’ın IMF’ye olan borç dilimini bugün itibarıyla ödeyememesi durumunda IMF’nin kapıları Yunanistan’a kapanmıyor, fakat Yunanistan’ın uluslararası piyasalarda resmen iflası ilan edilmiş oluyor. Bunun uluslararası yatırımcılar ve ülkenin mali performansı üzerindeki etkisi yıkıcı olsa bile IMF’nin Yunanistan üzerinde büyük bir yaptırım uygulaması mümkün görünmüyor.

BENZER DURUMLAR YAŞANMIŞTI

Daha önce Afganistan, Haiti, son olarak 2001 yılında Zimbabve IMF borçlarını  geciktirdi. Örneğin Haiti, IMF’ye olan borçlarını 3 yıl, Afganistan yaklaşık 8 yıl geciktirmişti. Bu yılın nisan ayı itibarıyla Somali, Sudan ve Zimbabve’nin IMF’ye ödemesi gecikmiş borçlarının toplam miktarı yaklaşık 1,8 milyar dolar.

IMF’nin, ödeme güçlüğü çeken bu ülkelerdeki  mali yaptırımları daha çok sembolik kalıyor. IMF’nin temerrüde düşmüş ekonomilerdeki temel tercihine baktığımızda, borç ilişkisinin uzun süreye yayılmış vadeler ile yeniden yapılandırılması yoluyla sürdürülmekte olduğu  görülüyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡