Zeytin Dalı Harekatından Teröristlere Kıskaç
Mehmetçik, Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ harekâtında ikinci cepheyi açtı. İlk gün Afrin’in kuzeyindeki Kilis-Gülbaba’dan kara harekâtını başlatan TSK dün de doğuda Azez’den Suriye’ye girerek PYD/YPG’li teröristlerin olduğu bölgeyi kıskaca aldı.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle birlikte başlattığı Zeytin Dalı operasyonu, dün üçüncü gününde Azez kıskacıyla genişledi. Daha önce Fırat Kalkanı harekâtında ele geçirilmiş Azez-Mare hattından önceki gece ve dün sabah Afrin’deki PYD/YPG-PKK güçlerini 40 kilometre menzile sahip Fırtına obüsleri, Çok Namlulu Roketatarlar (ÇNRA) ve havadan da savaş uçaklarının taarruzlarıyla yoğun şekilde bombalayan TSK, terörist hedeflerin iyice etkisiz hale gelmesinden sonra ÖSO güçleriyle birlikte Azez’den Afrin bölgesine giriş yaptı.
ÖRGÜTTE GÖRÜŞ AYRILIĞI
Suriye sınırları içinde kalan ve operasyonun devamlılığı için kritik öneme sahip Alika,Bulbul, Zahran, Bak Ubası, Kusanlı, Maydan, Tabah Kuy, Kara baba, Hawran Darh bölgelerinde operasyonların yoğunlaşacağı öğrenildi. Bu bölgelerde PKK, 72 saat içinde 104 sızma girişiminde bulundu. Bunlardan 61'i termal kameralarla, 31'i İHA'lar tarafından fark edilirken, 12 sızma girişimi de doğrudan sahadan gelen istihbarat bilgileri ile önlendi.
Öte yandan gelen istihbarat bilgilerine göre PKK/YPG'li teröristler kent merkezine doğru genişleyen operasyona ilişkin olarak kendi içlerinde görüş ayrılığı yaşıyor. Bir grup örgütün kenti rejime devretmesi gerektiğini savunuyor. Şam rejimi ile 3 günde 7 görüşme gerçekleştirildiği belirtiliyor. Örgüt içindeki bir başka grup Afrin'in Rusya'ya bırakılması görüşünde. Ancak bu konudaki girişimlerin Rusya tarafından reddedildiği gelen bilgiler arasında. Diğer taraftan örgüt içinde ağırlığa sahip üçüncü grubun ise sivillerin ilçeden çıkmasına izin vermeyerek çatışmalara hazırlandığı öğrenildi.
HEDEF 10 BİN KİLOMETREKARE
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili bilgilendirme yaptı. "Afrin Türkiye için neden önemli?" sorusuna yanıt verilen bilgilendirmede, "Türkiye'nin sınır illerinin güvenliğinin sağlanmasında ve Fırat Kalkanı'nın korunmasında Afrin kritik önemdedir. Terör örgütlerinin Afrin'de bulunması, Kilis'in tamamının, Hatay'ın büyük bir kısmının terör örgütlerinin ateş menziline girmesi demektir. Türkiye, Afrin ile Kobani'nin birleşmesini 'Kürt koridoru' projesinin en önemli ayağı olarak görüyor" denildi. Gazete Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre bilgilendirmede, Türkiye'nin amacı şöyle anlatıldı:
- Afrin bölgesi temizlenirse, Türkiye'nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometrekarelik alanın Türkiye'nin desteklediği ÖSO'nun nüfuzuna geçmesini sağlamak.
- Doğu Akdeniz'e ulaşmak isteyen PKK kuşağını engellemek.
- Türkiye'nin Arap dünyasıyla coğrafi irtibatının kesilme ihtimalini ortadan kaldırmak.
- Suriye sınırını güvenli kılmak.
- PYD/PKK'nın Amanoslar'dan Türkiye'ye sızmasını engellemek.
- Örgütün Akdeniz'e ve dış dünyaya açılmasını engellemek.
- Fırat Kalkanı'nın güvenliğini ve devamını sağlamak.
- Tel Rıfat bölgesinin kontrolünü ele geçirerek sivillerin evlerine geri dönmelerini sağlamak.
- ABD'nin terör örgütlerine desteğini önlemek.
MİT'TEN İSTİHBARAT DESTEĞİ
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Zeytin Dalı harekâtında TSK’ya hedef belirleme ve ÖSO’nun yönlendirilmesi konularında desteği de devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, MİT, Afrin merkezindeki elemanlarının çektiği ve uydudan alınan görüntüleri analiz ediyor. Analiz sonucunda askeri hedefleri belirleyen MİT, listeyi sahadaki TSK birliklerine iletiyor. Ayrıca MİT elemanları, terör örgütünün haberleşme ağını da dinliyor ve teröristlerin konuşlandıkları noktaları sahadaki TSK birlikleriyle paylaşıyor. TSK, ÖSO birliklerinin koordinasyonu ve harekâta yönlendirilmesi konusunda da MİT ile beraber çalışıyor. MİT, hava saldırıları için belirlenen hedefleri sık sık güncelliyor ve imha edilen hedefin son durumu hakkında da TSK’ya istihbarat toplama desteği veriyor.