Başkan Kenan Şahin "Bizden Daha Temizi Yok"
Pendik Belediyesinin “Çevrenize İyi Bakın” sloganıyla başlattığı tanıtım çalışmasının açılışında konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, yaşam kalitesini yükseltmek için gayret ettiklerini belirterek “On yıl sonra arkamızdan çok hayır duası edilecek
Pendik Belediyesinin “Çevrenize İyi Bakın” sloganıyla başlattığı tanıtım çalışmasının açılışında konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, yaşam kalitesini yükseltmek için gayret ettiklerini belirterek “On yıl sonra arkamızdan çok hayır duası edilecek işlere imza attığımıza inanıyorum” dedi.
Çevre, temizlik, atık yönetimi, parklar ve yeşil alanlar konularında hayata geçirilen yatırım ve faaliyetlerin tanıtıldığı bilgilendirme toplantısı, tüm belediye personelinin katılımıyla Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Atık Merkezi personelinin geri dönüşüm malzemelerinden yaptığı çeşitli çalışmaların sergilendiği toplantıya televizyonda doğal yaşam konusunda yaptığı programlarla tanınan ekolojik yaşam uzmanı Erkan Şamcı da konuşmacı olarak katıldı.
"Bizden Daha Temizi Yok"
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla yeşil, temiz, atık yönetimiyle sağlıklı bir şehir hedefiyle çalıştıklarını belirterek, “Temizlikte gece gündüz demeden çalışan ekibimizle gurur duyuyorum. Dünyanın neresinde bizden daha iyi bu işi yapıyorlar diye incelemeler yaptık, ancak gördük ki bizden daha temizi yok.” dedi.
Pendik Belediyesinin atıkları geri dönüşüme kazandırmak için Atık Merkezi kurduğunu belirten Başkan Şahin, “Daha konforlu bir hayat istiyoruz, bu da bol atık demek. Kimyasal atıklar, günümüzün önemli problemi. Tabiata karışmalarını önlemek için geri dönüşüm gerekiyor. Bu amaçla Atık Merkezi açtık. Mahallelere de yaygınlaştıracağız. Ön ayrıştırmasını yaparak daha kaliteli bir sistemi de hayata geçireceğiz. Geri dönüştürülebilen her şeyi hayata kazandırmamız lazım.” dedi.
“Hedefimiz 1 milyon ağaç”
Pendik’in yeşil alanlar konusunda şanslı olduğunu dile getiren Başkan Şahin, “110 milyon metrekarelik bir havzamız var. Bunu korumak için ciddi bir gayret içindeyiz. Şehre kazandırdığımız ağaç ve fidan sayısını da dönem sonunda 1 milyona ulaştırmak hedefindeyiz. Sadece 2012’de 50 bin ıhlamur ağacını Pendikle buluşturduk. Önümüzde 3 yıllık bir süreç kaldı, Planda park olup da yapılmayan bir alan kalmayacak. Sahile yemyeşil bir kent meydanı kazandırmak üzere çalışmalar devam ediyor. 10 yıl sonra arkamızdan çok hayır duası edilecek işlere imza attığımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
Ünlü ekoloji uzmanı uyardı: “Evlerimizi temizlerken zehirliyoruz”
Ekoloji uzmanı ve ziraat mühendisi Erkan Şamcı da “Pendik’te yapılanları görünce yıllardır çevreci olarak ne kadar modern ve insancıl sınırlar içinde yaşadığımı anladım” diyerek başladığı konuşmasında kimyasal temizlik ürünleri konusunda uyarılarda bulundu.
Evlerde kullanılan temizlik ürünlerinin zehir saçtığını belirten Şamcı, “Evinde çamaşır suyu kullanan, çok titizim diyen biri varsa, ufak ufak sizi öldürüyor demektir. Üretiminde çalışanlar koruyucu kıyafet giyiyor, ancak biz onları evimizde kullanıyoruz. Çamaşır suyu kapalı dursa dahi çevresini zehirliyor. Temizlik için eve soktuğumuz malzemeler görüneni temizliyor, ancak görünmeyen kimyasallar bırakıyor. Bu kimyasalları hem kendimize, hem çevremize sıvıyoruz” dedi.
Günümüzde temizlik ve hijyen saplantısının insanları aslında sağlıklı değil, daha hasta yaptığını belirten Şamcı, 25 milyar dolarlık bir pastanın temizlikle ilgisi olmayan bir çok ürünü hayatımıza soktuğunu söyledi. Şamcı, “Güzel koku için kullanılan fıs fısların aslında solunmaması gerekiyor. Yıkamada koku veren kimyasallar, çamaşırların içine siniyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bir çay kaşığını deterjandan arındırmak için 15 litre, bir tabak içinse 75 litre suya ihtiyaç var. Kuru temizlemede kullanılan malzemelerin üstünde kuru kafa resmi bulunuyor. Kuru temizlemeden gelen bir kıyafeti dolaba astığımızda aynı bulaşıcı hastalık gibi yanındaki tüm kıyafetlere bu kimyasalları bulaştırıyor” dedi.
Sinek, böcek ve farelerden kurtulmak için evlerde kullanılan malzemelerin ilaç değil zehir olduğunu vurgulayan Şamcı, “Prize takarak havaya ufak ufak zehir veriyorsunuz, oraya sinek bile girmiyor. Ancak siz orada çocuğunuzu orada yatırıyorsunuz. Onun yerine pencerenize tel takın.” tavsiyesinde bulundu.
“Evlerinizi bitkiyle donatın”
Evlere bol bol bitki alınmasını öneren Şamcı, “Dünyayı bitkiler kurtaracak. Yatak odanızı çiçekle donatın. Yıllardır bizi karbondioksit üretiyor,bunun için yatak odanıza koymayın dediler. Bu bitkilerden 50 tanesi ancak bir sinek kadar karbondioksit üretir. Lambalar bile elektromanyetik kirliliğe yol açıyor. Bitkiler ise bulunduğumuz ortamı temizliyor” diyerek sözlerini tamamladı.