Bulaşıkçı/Stevard (Şefi) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Bulaşıkçı/Stevard (Şefi)mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Bulaşıkçı/Stevard (Şefi)meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 9412.07
Meslek Adı : Bulaşıkçı/Stevard (Şefi)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelik Gerektirmeyen Meslekler
M. Alt Ana Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Birim Grubu : Mutfak Yardımcıları
Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
İşletmelerde mutfak ve restorana ait, yiyecek ve içecek departmanında kullanılan malzemelerin temizlik ve yıkamasını genel hijyen kurallarına uygun olarak yapılmasını sağlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Bulaşıkçı/Stevard (Şefi), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Kullanılan tabak,bardak, çatal ,kaşık,encere,tava vb. araç gereçlerin yıkanmasını,temizlenmesini sağlamak,
b) Yıkama İşlemi bitenbiten malzemeleri kontrol etmek, çıkmayan lekelerin temizlenmesini sağlamak,
c) Ocak,fırın, bulaşık makinelerinin temizliğinin yapılmasını sağlamak,
d) Yapılan işlerin hijyen ve temizlik kurallarına göre yapılmasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Bulaşıkçı/Stevard (Şefi)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Saya Hazırlayıcımesleği için “7536.16” kod olarak kullanılır iken Atletmesleği için “3421.14” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Bulaşıkçı/Stevard (Şefi)Meslek Kodu “9412.07” olarak belirlenmiştir.