Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.14
Meslek Adı : Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
Meslek Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
Meslek Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Meslek Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Üretim öncesi hazırlık yapan, çikolata hamurunu şekillendirmeye hazırlayan, kalıpla çikolata şekillendiren, çikolata ile kaplama ve dolgulu çikolata yapan, bu işlemlerin yapıldığı makine ve ekipmanların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir.İş sağlığı ve güvenliği ile çevre güvenliği önlemlerini uygulamak,
Görev ve İşlem Basamakları :
Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre güvenliği önlemlerini uygulamak,
İş organizasyonu yapmak,
Kalite, verimlilik ve gıda güvenilirliği işlemlerini yürütmek,
Üretim öncesi hazırlık yapmak,
Makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirmek,
Ekipmanların ve hatların sanitasyonunu sağlamak,
Hammadde, katkı maddeler, işlem yardımcısı malzemeleri temin etmek,
Çikolata hamurunu çikolata ve çikolata ürünleri üretimine hazırlamak,
Çikolata hamurunu servis tankına almak,
Çikolata hamurunu temperlemek,
Sade/çeşnili çikolata üretmek,
Kalıpları hatta yerleştirmek
Çikolata basma makinesinin (depozitör) ayarlarını yapmak,
Çikolata hamurunu şekillendirmek,
Dolgulu çikolata üretimi yapmak,
Dolgu malzemesini doluma hazırlamak,
Dolgulu çikolata şekillendirmesi yapmak,
Çikolata ile kaplama yapmak,
Kaplama makinesi ayarlarını yapmak
Kaplanacak yarı mamulü hazırlamak
Yarı mamulü çikolata hamuru ile kaplamak
Ambalajlama ve etiketleme yapmak,
Makine ve ekipmanların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlamak,
Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Silici (Gemi)mesleği için “8350.11” kod olarak kullanılır iken Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanımesleği için “2165.10” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Üretim Operatörü Meslek Kodu “8160.14” olarak belirlenmiştir.