Diyetisyen (Beslenme Uzmanı) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Diyetisyen (Beslenme Uzmanı) mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Diyetisyen (Beslenme Uzmanı) meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 2265.02
Meslek Adı : Diyetisyen (Beslenme Uzmanı)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sağlık İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Diyetisyenler Ve Beslenme Uzmanları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, varolan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Diyetisyen (Beslenme Uzmanı); işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması vb. sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini incelemek,
Toplumda değişik yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı yapan grupların enerji ve diğer besin öğeleri gereksinmelerini belirlemek,
Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptamak,
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlamak,
Ülkenin temel beslenme plan ve politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında yardımcı olmak,
Besin analizlerini yapmak,
Diyet ürünleri geliştirmek,
Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlamak,
Hastalıklardan koruyucu diyetleri planlamak,
Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlamak,
Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını sağlamak,
Kurum ve kuruluşların özelliklerine göre bireylerin günlük enerji ve besin öğelerini hesaplamak,
Bu hesaplara uygun günlük, haftalık, aylık menüler düzenlemek,
Besinin ve besinlerin hazırlanmasında görev alan personelin hijyenik ve sanitasyon kurallarına uyarak çalışmasını sağlamak,
Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitmek,
Eğitim materyallerini hazırlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Diyetisyen (Beslenme Uzmanı) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Oto Kilit Bakım Onarımcısı mesleği için “7231.09” kod olarak kullanılır iken Diğer Üretim Nezaretçi Ve Ustabaşıları (Ağaç) mesleği için “7522.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Diyetisyen (Beslenme Uzmanı) Meslek Kodu “2265.02” olarak belirlenmiştir.