DPB Görüşü | Kurum İdari Kurul yapılarına itiraz hakkında

Genel Müdürlüğünüz bünyesinde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereğince oluşturulan Kurum İdari Kurulunun Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kurumunuzda daha önce oluşturulan Kurum İdari Kurul yapılarının esas alınarak

DPB Görüşü | Kurum İdari Kurul yapılarına itiraz hakkında

Genel Müdürlüğünüz bünyesinde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereğince oluşturulan Kurum İdari Kurulunun Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kurumunuzda daha önce oluşturulan Kurum İdari Kurul yapılarının esas alınarak; Genel Müdür tarafından Genel Müdür İdari Yardımcısı başkanlığında Başhukuk Müşaviri, Personel Dairesi Başkanı ve ............ Başkanının katılımıyla teşkil ettirildiğini belirterek, söz konusu kurul yapısına yetkili sendika tarafından yapılan itirazın yerindeliği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu ilgi yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun “Kurum idarî  kurulları” başlıklı 22 nci maddesi “Kurum düzeyinde kamu görevlilerinin çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında görüş bildirmek üzere, eşit sayıda kamu işveren vekili ile en çok üyeye sahip sendikaca, üyeleri arasından belirlenen temsilcilerin katıldığı kurum idarî kurulları oluşturulur. Bu kurullar yılda iki kez toplanır.” hükmünü getirmiş olup, bu hükümde geçen “Kamu işveren vekili” ibaresi ise söz konusu Kanunun 3’üncü maddesinin (c) fıkrasında “Kamu kurum ve kuruluşlarını temsile ve bütününü sevk ve idareye yetkili olanlar ile bunların yardımcılarını,” şeklinde tanımlanmıştır.

Diğer taraftan, mezkur Kanuna dayanılarak çıkarılan “Kurum İdari Kurulları, Yüksek İdari Kurul, Kamu İşveren Kurulu ve Uzlaştırma Kurulunun Teşkili ile Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” 9.11.2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin 4 üncü maddesi “Kurul; en az iki veya daha fazla işveren vekili ile kurumda en çok üyeye sahip sendikanın aynı sayıdaki temsilcilerinden oluşur.

Kamu işveren vekillerinden biri en üst amir tarafından Kurul Başkanı, sendika temsilcilerinden biri ilgili sendika tarafından Kurul Başkan Vekili ve üyelerden biri de Kurulca raportör olarak görevlendirilir.

Kurula seçilecek kamu işveren vekillerinin sayısı beşi geçemez.” hükmünü; 5 inci maddesi ise “Kamu işveren vekilleri kamu kurum ve kuruluşlarının en üst amirleri tarafından; sendika temsilcileri ise kurumdaki üyeleri arasından yetkili organlarınca belirlenir.

Sendikalar aynı sayıda yedek temsilci belirler. Asıl üyenin katılamadığı toplantılara yedek üyeler iştirak eder.” hükmünü getirmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Genel Müdürlüğünüzde oluşturulacak Kurum İdari Kurullarına, Genel Müdürlüğü temsile ve bütününü sevk ve idareye yetkili olan Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcılarının katılması gerektiği, Daire Başkanı ve Başhukuk Müşaviri unvanlarında çalışmakta olan personelin ise Kanunda yapılan “kamu işveren vekili”  tanımına uymadıkları mütalaa edilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡