DPB | Kurum dışına geçici görevlendirilme durumunda yeterlik süreçleri nasıl etkilenir?

İl göç uzman yardımcısı olarak görev yapan personelin kurum dışına geçici görevlendirilmeleri durumunda yeterlik süreçlerinin nasıl etkileneceğine ilişkin.(26/05/2016-3226)

DPB | Kurum dışına geçici görevlendirilme durumunda yeterlik süreçleri nasıl etkilenir?

ÖZET: İl göç uzman yardımcısı olarak görev yapan personelin kurum dışına geçici görevlendirilmeleri durumunda yeterlik süreçlerinin nasıl etkileneceğine ilişkin.(26/05/2016-3226)

Kurumunuzda il göç uzman yardımcısı olarak görev yapanların kurum dışına geçici görevlendirilmeleri durumunda yeterlik süreçlerinin nasıl etkileneceğine ilişkin Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

Malumları olduğu üzere, 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; ”A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına ... atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar." düzenlemesi yapılmıştır.

Bahse konu A grubu kadrolar 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde; "Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan; ... İl Göç Uzman Yardımcıları ... özel yeterlik sınavı yönetmeliklerine göre yapılacak yeterlik sınavlarında başarı göstererek ... İl Göç Uzmanlığına, ... atanmaları sırasında ve bir defaya mahsus olmak üzere haklarında ayrıca bir derece yükselmesi uygulanır." şeklinde somutlaşmıştır.

Görüleceği üzere, İl Göç Uzmanlığı özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan kariyer meslekler arasında sayılmıştır. Burada yetişme sürecinin önemi göze çarpmaktadır.

Diğer taraftan, 11/07/2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İl Göç Uzmanlığı Yönetmeliğinin "Yetiştirme şekli ve esasları" başlıklı 21 nci maddesinde; ”(1) Uzman yardımcıları, 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik çerçevesinde, temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimine tabi tutulur.

(2) Uzman yardımcılarının temel eğitim ve hazırlayıcı eğitim programlarından sonra il müdürü veya il müdürünün belirleyeceği uzman refakatinde araştırma ve incelemeler ile diğer çalışmalara iştirak ederek, mesleki uygulamayı öğrenmelerinin yanı sıra, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenecek kurs, seminer, staj ve konferans gibi eğitim çalışmalarına katılmaları yoluyla mesleki bilgi ve deneyimlerinin artırılması sağlanır. Ayrıca bu süreçte, bu Yönetmelikte sayılan görevlere ilişkin rapor yazmak, inceleme ve araştırma yapmak konularında bilgi ve becerilerini artıracak çalışmalara ağırlık verilir." düzenlemesi yapılarak uzman yardımcılarının yetişme sürecinin temel esasları açıklanmıştır.

Yine mezkur Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde, "Uzman yardımcılığı dönemi en az üç yıldır. Bu sürenin hesabında aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri dikkate alınmaz." hükmüne, 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ise, "Uzmanyardımcısı, üç ayı geçen yurtdışı eğitim ve görevler ile aylıksız izin, toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl fiilen çalışması kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanır." hükmüne yer verilmiş olup, hükümlere göre uzman yardımcılarının yeterlilik sınavına girebilmeleri için uzman yardımcılığı kadrosunda en az üç yıl fiilen görev yapmış olması şartı bulunmaktadır. Ayrıca, üç yıllık süre kapsamına; üç ayı geçen yurtdışı eğitim ve görevleri, aylıksız izinde geçirilen süreler ile üç ayı geçen hastalık veya refakat izinleri ve askerlikte gecen sürelerin dahil olmadığı belirtilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde,

  •  Kariyer uzmanlıkların yardımcılık kadroları açısından kurumun görev, yetki ve sorumlulukları ile faaliyet alanında yetişmenin önemi göz önüne alındığında bahse konu Yönetmelikte yer verilen yeterlilik sürecine ilişkin sürelerin "fiilen kurumda görev yapılması gereken süreler" olarak anlaşılmasının daha uygun olacağı,

 Bununla birlikte, uzman yardımcısı kadrolarında bulunanların başka kurumlara geçici surette görevlendirilmesi durumunda, ilgililerin yardımcılık ve yeterlik süreçlerinin, geçici görev süresi kadar uzatılarak yeterlik sürecine ilişkin eğitim ve stajlarının tamamlatılması gerektiği, mütalaa edilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡