DPB | Uzman yardımcısı kadrosundan ayrılan memur tekrar uzman yardımcısı olabilir mi?

Uzman yardımcısı kadrosundan ayrılan personelin tekrar uzman yardımcısı kadrosuna dönüp dönemeyeceği hk.(18/9/2014-4915)

DPB | Uzman yardımcısı kadrosundan ayrılan memur tekrar uzman yardımcısı olabilir mi?

ÖZET: Uzman yardımcısı kadrosundan ayrılan personelin tekrar uzman yardımcısı kadrosuna dönüp dönemeyeceği hk.(18/9/2014-4915)

Müsteşarlığınızın 2013 yılında açmış olduğu Hazine Uzman Yardımcılığı giriş sınavını kazanarak 10/01/2014 tarihinde Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü emrine 9 uncu derece Hazine Uzman Yardımcısı olarak atanan ve müteakiben Maliye Bakanlığı'nın açmış olduğu Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavını kazanarak 02/06/2014 tarihinde naklen bu göreve atanan ...'ın yeniden Hazine Uzman Yardımcısı kadrosuna atanıp atanamayacağına ilişkin görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 50 nci maddesinde Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu belirtilmiştir. İlk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esasları tespit edilmek amacıyla hazırlanan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmelikle, kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadrolar (A) ve (B) grubu kadrolar olarak iki grupta değerlendirilmiştir. (A) Grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır. Bu kadroları tercih edecek adayların KPSS'ye girmelerine müteakip ilgili kurumlarca kendi özel mevzuatları uyarınca yapılacak       sınavlarda                                      da                              başarılı             olmaları    gerekmektedir.

657 sayılı Kanun'un "Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz. "hükmü yer almakta; "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında kurumların muvafakatı ile kazanışmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan       bir                                 kadroya       nakilleri                  mümkündür"        denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışırken KPSS puanını kullanarak (A) grubu olarak nitelenen kadrolar için ilgili kurumların kendi mevzuatına göre yapacakları giriş sınavına girip başarılı olanların aday ya da asil Devlet memuru olduğuna bakılmasızın atanmayı hak ettikleri kadrolara çalıştıkları kurumun muvafakatı ile atanmaları mümkün olmaktadır. Ancak, 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde geçen "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." cümlesinden aday memurun başka kurumlardaki durumuna uygun kadrolara sınava tabi tutulmaksızın naklen atanmasının mümkün olmadığı anlaşılması gerektiğinden dolayı adı geçen şahsın asli memurluğa atanmış olması halinde kurumlar arası nakil yoluyla Müsteşarlığınızda geçmişte ihraz etmiş olduğu Hazine Uzman Yardımcısı kadrosuna yeniden atanabileceği mütalaa edilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡