Elbasan tava tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Elbasan tava Nasıl Yapılır?
Elbasan tava nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Elbasan tava Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Elbasan tava nasıl hazırlanır, Elbasan tava yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Elbasan tava için Malzemeler:
2 adet orta boy soğan 1 kg kemikli kuzu eti 350 gr yoğurt 2 adet yumurtanın beyazı 4 yemek kaşığı un tuz ve karabiber
Elbasan tava Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Soğanları küp şeklinde ince ince doğrayın. Kalın dipli bir tencerede soğanı ve kuzu etini birlikte 40-45 dakika pişirin(et suyunu çekip yumuşuncaya kadar). Pişen etleri fırına dayanaklı bir tepsiye alın. Başka bir kapta ise un,yumurta ve yoğurdu iyice karıştırıp tepsideki etin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış sıcak fırında 15-20 dakika daha pişirin.sıcak olarak servis yapın.
ELBASAN TAVA 2. TARİFİ
ELBASAN TAVA için Malzemeler:
KAVALA USULÜ ELBASAN TAVA İÇİN MALZEMELER (6 Kişilik ) 650 GR: SÜT KUZU KOL (KEMİKSİZ KÜÇÜK KUŞBAŞI DOĞRAYINIZ) 100 GR: TEREYAĞ veya MARGARİN 1000 GR: YOĞURT 3 ADET : KÖY YUMURTASI 2 KAŞIK: DARI veya BUĞDAY NİŞASTASI 1 ÇAY KAŞIĞI: TARÇIN YETER MİKTAR: TUZ 2-3 BARDAK : SU
ELBASAN TAVA Yemek Tarifi Hazırlanışı:
650 gram süt kuzu etleri bir tencerede 100 gram tereyağ veya margarinle birlikte 10 dakika sote ediniz, bilahare 2 bardak su ilave ederek 45-60 dakika daha etler yumuşayıncaya kadar (gereğinde su ekleyerek) pişiriniz, ama etler tam pişince Tencerede 3/4 bardak tereyağlı et suyu mutlaka kalmalıdır. bir kevgirle tencereden alınan Etleri 30 cm. yuvarlak bor cam veya yaklaşık ayni büyüklüye kare-dikdörgen tepsinin tabanına yerleştiriniz. Başka bir kabta 1000 gram yoğurt + 3 köy yumurtası + 2 kaşık nişasta ve 1 çay kaşığı TARÇIN'ı birlikte karıştırarak elde edilen sosu tepsiye yerleştirilen etlerin üzerine dökünüz ve 180-200 derecelik fırında PASTA yapar gibi, üstü kızarıncaya kadar pişiriniz, fırından çıkan elbasanın 3-5 yerini çatalla delerek tencerede kalan 3/4 bardak tereyağlı suyu kızaran elbasanımıızın üzerine yavaşça dökünüz, AFİYET OLSUN. PÜF NOKTASI : SOĞAN,SARMISAK,SALÇA,KARABİBER,KİMYON VS. ASLA VE ASLA ELBASANA KONMAZ...
ELBASAN TAVA 3. TARİFİ
Elbasan Tavası için Malzemeler:
1 kg kemikli kuzu eti 3 kaşık margarin 2 kaşık un 2 diş sarımsak 3 adet yumurta Yoğurt, tuz, karabiber
Elbasan Tavası Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Eti iri parçalara ayırarak haşlayın, sarımsakları ezin, bir kapta: un, yumurta, yoğurt ve tuz katarak karıştırın. Bu karışımı fırın tepsisine yayın, üzerine erimiş yağ gezdirin, baharat serpin, haşlanan etleri de buraya dizin.180derecede yoğurtlu sos olana kadar pişirin.
ELBASAN TAVA 4.TARİFİ
Elbasan Tavası için Malzemeler:
½ kg kuzu eti, 4 adet yumurta, 2 kaşık un, 1 kg yoğurt, yağ, tuz
Elbasan Tavası Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Eti çok az yağ kullanarak tavada pişirin, suyunu çeksin. Kullanacağınız tepsiye yoğurt dökün. Yumurtaları un ile beraber çırpıp yoğurt ile karıştırın. Etin suyunu da bu karışıma ilave edin iyice karıştırın. En sona etleri koyun. 160derecede pişiriniz.
ELBASAN TAVA 5. TARİFİ
Elbasan Tavası için Malzemeler:
Yarım kilo parça kuzu eti 4 yumurta 1 kilo yoğurt 1 çay fincanı un Yeterince tuz 1 yemek kaşığı margarin
Elbasan Tavası Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Bir tencerede yağ hafifçe eritilir ve etler içine atılır. 1-2 defa çevrilip kendi halinde kapağı kapalı olarak ve hiç su koymadan pişmeye bırakılır. Diğer taraftan yumurtalar çırpılır, yoğurda ilave edilir, un da eklenerek 1-2 dakika tahta bir kaşıkla hafifçe çırpılır ve bir fırın tepsisine dökülür. Üzerine, piştikten sonra soğumaya bırakılmış olan etler sıralanır. Üzerine etin suyu dökülür önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir sıcak olarak servis edilir. Arzuya göre üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ilave edilebilir.
Kolay ve Lezzetli Yemek Yapmanın Püf Noktaları
Herkes yemek yapabilir, fakat herkesin yaptığı yemek parmaklarınızı yiyeceğiniz kadar lezzetli olmayabilir. Hep tartışılmıştır, yemek yapmak bir yetenek mi? Evet belki de ama yemek yapmayı seven, sofra hazırlayıp misafir ağırlamayı çok seven bir toplum olarak bizim için yemek yapmak bir hayat tarzı oldu
Yemek Hazırlamak İçin Pratik Öneriler Nelerdir?
Yemek yapmaya başlamadan önce ellerinizi sıcak su ve sabunla güzelce yıkayın. Çiğ gıdaların kokuları ellerinize daha hızlı işleyeceğinden dolayı; et, balık veya tavuk ile temastan sonra ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.
Pişirme sürecinde hem zaman kaybı olmaması açısından hem de aklınızın karışmaması için tüm malzemelerinizi tezgahın üzerine koyun. Ayn anda birkaç yemek yapmayın, tek yemeğe odaklanın.
Bazen çocuklarımız evde hiç yemediği yemeği, komşuda tabak tabak yiyor olabilir. Bu canınızı sıkmasın, gözümüzden kaçırdığınız ufacık püf noktalarıyla sizde lezzetli yemekler yapabilirsiniz
Peki Yemeği Pişirirken Neler Önemlidir?
Çok güzel bir çorba yaptınız, çorbanız kaynadı ve siz kapağını açıp soğuması için bıraktınız. Bunu yapmayın. Çorba kaynadıktan sonra kapağını kapatın, kendi buharıyla daha da lezzetli olacaktır.
Eskilerden söylenmiş bir söze inanıp yemeğin salçalısının iyi olduğunu düşünüyoruz. Yemeğin fazla salçalısı, salçanın baskın tadıyla yapmış olduğunuz yemeğin lezzetini gölgeler. Salçayı en aza indirip, salça yerine domates kullanabilirsiniz. Salça asidik bir yapıya sahip olduğundan dolayı, pişerken malzemelerin besin değerlerini öldürür, tükettiğiniz yemekten sadece tuz ve salça tadı alırsınız.
Salçada tuz oranı fazla olduğundan dolayı salça kullanmak zorundaysanız eğer, tuz kullanmayın. Tuz daha sonra da ilave edileceğinden dolayı yemeklerinizi çok az tuzla yapmanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.
Et doğrama tahtalarınız ve sebze doğrama tahtanız ayrı olmalıdır. Et doğramada kullandığınız bıçakları, yıkamadan sebzede kullanmayınız. Sizde istemezsiniz tatlarının birbirine karışmasını.
Yemeğe başta çok fazla su eklemeyin. Sonradan eklediğiniz su her zaman ılık olmalıdır.
Patlıcanları yemek yapmadan önce tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletirseniz bu acı tadını alacaktır.
Soğanları soyarken gözyaşı dökmeyin, sirke serpin
Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için diğer öne ; soğanı kullanmadan önce buzlukta bekletirseniz, hem gözleriniz yanmaz, hemde soğanlarınız kolay doğranır ve daha parlak görünürler.
Soğanlarınızın kararmasını istemiyorsanız biraz un ekleyebilirsiniz.
Eğer yemeklerinizde kullanacağınız malzemelerin kalori değerlerini merak ediyorsanız rafinera.com'da yer alan Ne ne kadar Kaç kalori sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Yemeğinizin sürekli kapağını açmak istemediğiniz için cam tencereli kapakta yaptınız ama buhardan göremiyorsunuz. Kapağın içini limon kabuğu ile silerseniz bir daha buhar olmayacaktır
Hepimiz en az bir kere yemek yaparken taşırmışızdır, yemeğin taşmasını engellemek için tencerenin ağzına zeytinyağı sürün.
Köfte yapmak istiyorsunuz ama tadı tam istediğiniz gibi olmuyor. Rafinera size tadını damağınızda bırakan köftenin sırrını veriyor; köftenin içine kattığınız ekmeği suyla ıslatmayın, et suyunda ıslatırsanız lezzeti artacaktır.
Limonu hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Bu sefer de etleri yumuşatmak için kullanacağız. En sert ete bile limon suyu kullandığınızda hem yumuşadığını hem de lezzetlinin artarak daha kısa sürede piştiğini göreceksiniz.
Çay demlemeye dair bazı hükümler var; çay ne kadar uzun süre demlenirse tadının o kadar güzel olacağını sanıyoruz. Bu tamamen yanlış. Çay uzun süre beklediğinde içindeki maddelerin oranları değişerek bayatlamaya geçiyor. Çayınızın demlenmesi için 10 dk beklemeniz yeterli, lezzetinin daha güzel olduğunu göreceksiniz.
Çarşıdan aldığımız maydanoz, dereotunun hemen sararmaması için, maydanoz ve dereotunu güzelce yıkayın. Temiz bir peçete yardımıyla iyice kurulayın. Naylon bir saklama kabı içerisine koyup, buzdolabında muhafaza edin. Uzun bir süre bozulmadan kaldığını göreceksiniz.
Ekmeklerinizin hemen küflenmemesi için, ekmek kabının içine ufak bir kapta tuz koyabilirsiniz.