Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7511.20
Meslek Adı : Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Kasaplar, Balık Satıcıları Ve Benzer Gıda Hazırlama İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kasaplar tarafından kaba etleri alınmış kemiklerin üzerinde kalan et parçalarını bıçak yardımıyla sıyıran kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Et Temizleyicisi- Sıyırıcısı; İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kasaplar tarafından kaba etleri alınmış kemiklerin üzerinde kalan et parçalarını bıçak yardımıyla sıyırmak.
Atık hale gelen oyulmuş kemik parçalarını çöp konteynırına atmak,
Temizlik ve hijyen kurallarına uymak. vb. görev ve işlemleri yerine getirmek.
Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Islak Mendil Rulo Besleme İşçisi mesleği için “8143.16” kod olarak kullanılır iken Endüstriyel Metal Doğrultma İşçisi mesleği için “8121.89” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Et Temizleyicisi-Sıyırıcısı Meslek Kodu “7511.20” olarak belirlenmiştir.