Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7511.15
Meslek Adı : Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Kasaplar, Balık Satıcıları Ve Benzer Gıda Hazırlama İşlerinde Çalışanlar Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir
Et ürünleri hazırlama ve satışa sunma aşamalarındaki işlemleri, hayvanların kesilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, sakatat tesislerindeki işleri sağlık, hijyen şartlarına uygun olarak yapan kişdir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Et ve Et Ürünleri İşlemecisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Hijyen kurallarına uymak,
İşçi sağlığı mevzuatına uymak veiş güvenliği önlemlerini almak,
Et üretiminde kullanılan araç ve gereçleri tekniğine göre kullanmak,
Kesimlik hayvanların seçimi ve sınıflandırmasını fiziksel özelliklerine göre yapmak,
Hayvan kesim ve yüzümünü tekniğine ve hijyen kurallarına göre yapmak,
Parçalama İşlemleri tekniğine ve hijyen kurallarına göre yapmak,
Etleri eklemlerinden ayırıp kullanım amacına göre parçalayarak kullanıma hazırlamak,
Et ürünleri için katkıları ürünün ve katkıların özelliklerine göre kullanmak,
Et ürünlerini karışım oranlarına göre hazırlamak,
Et ve et ürünleri İşlemek,
Ambalaj ve satış işlemlerini ürünün özelliklerine göre yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Ispanak Yetiştiricisi mesleği için “6111.45” kod olarak kullanılır iken Endüstriyel Meyve Ve Sebze Yetiştiricisi mesleği için “6112.10” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Et Ve Et Ürünleri İşlemecisi Meslek Kodu “7511.15” olarak belirlenmiştir.