Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3139.10
Meslek Adı : Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : İşlem Kontrol Teknikerleri
M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış İşlem Kontrol Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında gıda mühendisi ve teknikerinin gözetiminde görev alan ara meslek elemanıdır.
Görev ve İşlem Basamakları :
Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Planlanmış olan üretimin gerçekleşmesi için gıda mühendisi ve gıda teknikerinin gözetimi altında çalışmak,
Her türlü gıda maddelerinin (hububat, süt ve süt ürünleri, çeşitli et ürünleri, bitkisel gıdalar,bal vb) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanmak,
Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddelerinden örnekler almak,
Laboratuarda değişik yöntemler kullanarak duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapmak, sonuçları yorumlamak, gerekli raporları düzenlemek, çıkan sonuçları ilgili kişilere iletmek,
Kaliteli ve standart ürün üretilmesini sağlamak,
İşletmelerde hijyen ve temizlik kurallarını uygulamak veya uygulanmasını sağlamak,
Gıda üretiminde kullanılan en son teknolojileri takip etmek,
Gıdaların uygun bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Fotogrametri Öğretim Üyesimesleği için “2310.83” kod olarak kullanılır iken Gemi Yapım Teknisyenimesleği için “3119.72” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Gıda Kontrol Teknisyeni/Gıda Teknolojisi Teknisyeni Meslek Kodu “3139.10” olarak belirlenmiştir.