WEAVER SENDROMU NEDİR?
Weaver sendromu; karakteristik yüz özellikleri, oldukça uzun bir boy, genellikle hafif derecede seyreden zihinsel engellilik durumu ve nadiren makrosefalinin görüldüğü bir hastalıktır. Genellikle hastalarda; geniş alın, birbirinden uzak gözler (hipertelorizm), çukurlu küçük bir alt çene (mikroginati) ve aşağıya doğru uzamış büyük kulaklar görülmektedir. Aynı zamanda Weaver sendromlu hastalar kontraktür denilen, eklemlerin hareketini kısıtlayan bir deformiteye (bozukluğa) de sahiptirler. Kontraktür genellikle, hastaların el ve ayak parmaklarında kalıcı olarak kamptodaktiliye (eklemlerin bükülü kalması) sebebiyet vermektedir.
Weaver sendromunun diğer özellikleri arasında; anormal derecede omurga eğriliği (kifoskolyoz), göbek fıtığı, kas tonusunda azalma (hipotoni) ya da kas tonusunda artma (hipertoni) ve sarkık bir cilt görülmektedir. Weaver sendromlu kişilerin bazılarında tıbbi görüntüleme yardımıyla, beynin girus (korteksin çıkıntıları) bölgesinde bazı anormallikler görülmektedir. Fakat bu anormalliklerin, hastalıkta görülen zihinsel engellilik durumuyla arasındaki bağlantı saptanamamıştır. Araştırmacılar ise Weaver sendromlu kişilerde kanser riskinin daha kolay gelişebileceğinden ve özellikle çocukluk dönemlerinde nöroblastom tümörünün ortaya çıkabileceğinden bahsetmişlerdir. Ancak hastalık az kişide görüldüğünden, kanser riskini belirlemek zordur.
WEAVER SENDROMU'NUN NEDENİ
Weaver sendromuna, EZH2 genindeki mutasyonlar neden olmaktadır. EZH2 geni, ‘histon metiltransferaz’ adındaki bir enzimi yapmak için komutlar verir. Histon metiltransferaz, kromozomlara şeklini veren ve DNA’ya bağlanmayı sağlayan, histon adı verilen yapısal proteinlerin değişimini gerçekleştirir. Bu gen, histonlara metil grubu ekleyerek (metilasyon), normal gelişim süresinde önemli rol oynayan belirli genlerin aktivitelerini engeller. EZH2 geninde meydana gelen bu mutasyon, sendromun fiziksel özelliklerinin nedenini açıklamamaktadır.