İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

Ramazan ayına girmemizle birlikte vatandaşlar akşam iftara yapacakları yemekleri araştırmaya başladı. Biz de sizlerin işini bir nebze kolaylaştırmak için çalıştık ve iftar menüsü hazırladık. İşte bugün ne pişirsem diyenler için Ramazan 18. gün iftar menüsü (1 Mayıs 2020) yemekleri, tatlısı

İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın on sekizinci günü için 11 Mayıs 2020 Pazartesi tarihli iftar münüsü...

RAMAZAN 18. GÜN İFTAR MENÜSÜ

1) Tavuklu Beğendi

2) Bezelyeli Pilav

3) Çikolatalı İrmik Tatlısı

TAVUKLU BEĞENDİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

5 – 6 parça kemiksiz tavuk but

Tavuk Marinasyonu için Malzemeler
1 su bardağı ayçiçek yağı
3 yemek kaşığı soya sosu
½ adet limonun suyu
6 diş sarımsak – ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon

Beğendi için Malzemeler
6 adet kemer patlıcan – közlenmiş
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
½ su bardağı eski kaşar – rende
Muskat – rende
1,5 su bardağı süt

İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

YAPILIŞI:

Tavuklarınızı kesme tahtanıza alın ve üzerlerine küçük çizikler atın.
Bir karıştırma kabına ayçiçek yağı, soya sos, limon suyu, sarımsak, karabiber, toz kırmızı biber ve kimyonu ilave edip karıştırın.
Tavuklarınızı içerisine ekleyin ve karıştırın.
Üzerini streç filmle kaplayıp 30 dakika buzdolabında dinlendirin.

Beğendi için;
Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun.
Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip kısık ateşte altın rengine dönene kadar kavurun.
Kavrulan ununuzun üzerine közlediğiniz patlıcanları ekleyin ve bir çırpma teliyle lif lif ayrılana kadar çırpın.
Tuz, karabiber, muskat rendesi ve rendelenmiş eski kaşarı içerisine ilave edip çırpmaya devam edin.
Hazır olan patlıcanınızı bir fırın kabına alın ve yayın.
Üzerine sütü ilave edin ve hafif hafif karıştırarak sütü çekmesini sağlayın.

Birleştirmek için;
Tavayı ocağa alıp ısıtın, tavukları izli tavada arkalı önlü pişirin.
Servis edeceğiniz tabağın altına beğendi, üstüne pişen tavukları yerleştirin ve sıcak servis edin.

BEZELYELİ PİLAV NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

3 yemek kaşığı tereyağı
1 – 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı bezelye – haşlanmış
Tuz
Beyaz biber
2,5 su bardağı su
1 adet limonun kabuğu – rende
1 adet defne yaprağı

İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

YAPILIŞI

Pilav tencerenizin içerisine tereyağı ve zeytinyağını ekleyip ısıtın.
Ardından yıkadığınız pirinçleri ekleyin ve kavurun.
Bezelyeleri ekleyin bir tur çevirin.
Tuz, beyaz biber ve suyunu ekleyin.
Limon kabuğu rendesi ve defne yaprağını ekleyin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
Pilavınız pişince içerisindeki defne yaprağını bir tur karıştırarak havalandırın ve havlu kağıt serin.
Tencerenizin kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın.

ÇİKOLATALI İRMİK TATLISI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
¼ adet muskat – rende
1 litre süt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için Malzemeler
150 gr. bitter çikolata
¾ su bardağı krema
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı

Süslemek için Malzemeler
Toz antep fıstığı

İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

YAPILIŞI

Tencerenizin içerisine toz şeker, irmik, süt ve muskat rendesi ekleyip karıştırın.
Ocağa alın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin.
Muhallebiniz hazır olmaya yakın içerisine vanilya ve tereyağını ilave edip karıştırın.
Hazır olan irmik tatlınızı hafif su serptiğiniz dikdörtgen cam kabınıza yayın.

Üzeri için;
Çikolatanızı benmari usulü eritin.
Çikolatanızı ocaktan alın ve birkaç tur karıştırın.
Krema, toz şeker ve tereyağını içerisine ilave edip karıştırın.
Hazır olan çikolata sosunuzu irmik tatlınızın üzerine yayın ve soğutun.
Üzerine toz antep fıstığı serperek soğuk servis edin.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

İftar menüleri | Ramazan 18. gün iftar menüsü (11 Mayıs 2020)

Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Mübarek vakitlerde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıdır. Zira Allahü teâlâ, tarafından sevilen kimse, faziletli vakitlerde faziletli amellerle meşgul olur. Buğzettiği kul ise; faziletli vakitlerde kötü işlerle meşgul olur. Kötü işlerle meşgul olanın bu hareketi azabının daha şiddetli olmasına ve Allahü teâlânın, ona daha çok buğzetmesine sebep olur. Çünkü o, böyle yapmakla vaktin bereketinden mahrum kalmış ve onun hürmet ve şerefini çiğnemiş olur. (Mev'iza-i hasene)

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡