İftar menüleri | Ramazan 19. gün iftar menüsü (12 Mayıs 2020)
Ramazan ayına girmemizle birlikte vatandaşlar akşam iftara yapacakları yemekleri araştırmaya başladı. Biz de sizlerin işini bir nebze kolaylaştırmak için çalıştık ve iftar menüsü hazırladık. İşte bugün ne pişirsem diyenler için Ramazan 19. gün iftar menüsü (12 Mayıs 2020) yemekleri, tatlısı
On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın on dokuzuncu günü için 12 Mayıs 2020 Salı tarihli iftar münüsü...
RAMAZAN 19. GÜN İFTAR MENÜSÜ
1) Sebze Çorbası
2) Küçük Pideler
3) Tahinli Cevizli Sarma
SEBZE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
MAZEMELER:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan – küçük küp doğranmış
1 adet patates – küçük küp doğranmış
2 adet orta boy havuç – ince doğranmış
1 adet kereviz – küçük küp doğranmış
1 adet kabak – küçük küp doğranmış
5 ince dilim taze zencefil
3 adet karanfil
6 su bardağı su
Tuz
Beyaz biber
1 portakalın suyu
YAPILIŞI:
Soğan, kereviz, havuç, kabak ve patatesi küçük küp doğrayın.
Çorba tencerenizin içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip eritin.
Soğanı ekleyip bir tur çevirin.
Ardından sırasıyla soğan, patates, havuç, kereviz ve kabağı ekleyip hafif kavurun.
İçerisine zencefil, karanfil, tuz, beyaz biber ve suyunu ekleyip kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
Çorbanız pişince bir parçalayıcı yardımıyla her şeyi çekin.
Ocaktan alın ve içerisine portakal suyunu ilave edip servis edin.
KÜÇÜK PİDELER NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
Hamuru için malzemeler
350 gr. un
20 gr. yaş maya
1 tatlı kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tutam tuz
1 tutam şeker
Kıymalı iç harç için malzemeler
100 gr. kıyma
1 adet soğan
1 adet sivri biber
1 adet domates – soyulmuş, doğranmış
Tuz
Karabiber
1 su bardağı kaşar – rende
Kaşarlı iç harç için malzemeler
1 su bardağı kaşar
Mantarlı harç için malzemeler
8-10 adet kültür mantarı
Tuz
1 su bardağı kaşar
YAPILIŞI:
Hamur için olan tüm malzemeleri yoğurun ve hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Sürenin sonunda havasını alıp yarım saat kadar daha ikinci mayalandırmasını yapın.
Mantarlı harç için;
Mantarları küçük doğrayın, zeytinyağı ilave ettiğiniz tavada mantarları soteleyin ve tuz, karabiber ile lezzetlendirip, soğutun. Bir kaseye alıp kaşarla karıştırın.
Kıymalı harç için;
Tüm sebzeleri küçük küp doğrayın. Kıymayla birleştirip, tamamen birbirlerinin içine geçecek şekilde karıştırın.
Hamurdan iri parçalar koparıp bezeler yapın. Her bir bezeyi unlanmış tezgahta açıp içlerine hazırladığınız harçlardan koyup kenarlarını hafif üstlerine gelecek şekilde kapatın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
TAHİNLİ CEVİZLİ SARMA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
Hamuru için Malzemeler
½ su bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 şişe maden suyu
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tutam tuz
7 su bardağı un
1 yemek kaşığı un – yoğurmak için
Arası için Malzemeler
1 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz
Üzeri için Malzemeler
Yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
Süslemek için Malzemeler
Tarçın
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Stand mikserinize hamur ucunu takın. Ardından miksere süt, sıvı yağ, maya, yumurta ve toz şekeri alın ve yüksek devirde 3 – 5 dakika çalıştırın.
Ardından maden suyu ve sirkeyi ekleyip çalıştırmaya devam edin.
Düşük devire alın ve yavaş yavaş unu ekleyin.
Hamur kıvam alınca mikserden alın ve tezgaha 1 yemek kaşığı un serpin.
Hamuru tezgaha alın ve hamuru toparlayın.
Hamuru; hafif un serptiğiniz cam kaba alın ve streçleyin.
1 saat mayalandırın ve hamuru 3 eşit parçaya bölün.
Her hamur parçasını ½ cm kalınlığında açıp, üzerine tahin sürün, toz şeker serpin, ceviz serpin ve 2 – 3 parmak kalınlığında baklava şeklinde kesin.
Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirin.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Mübarek vakitlerde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıdır. Zira Allahü teâlâ, tarafından sevilen kimse, faziletli vakitlerde faziletli amellerle meşgul olur. Buğzettiği kul ise; faziletli vakitlerde kötü işlerle meşgul olur. Kötü işlerle meşgul olanın bu hareketi azabının daha şiddetli olmasına ve Allahü teâlânın, ona daha çok buğzetmesine sebep olur. Çünkü o, böyle yapmakla vaktin bereketinden mahrum kalmış ve onun hürmet ve şerefini çiğnemiş olur. (Mev'iza-i hasene)