İlk Tarım Marketi Açıldı | Kula Nerede
Kula Ziraat Odası, Türkiye’de bir ilke imza atarak Ziraat Odası Başkanlığı bünyesine bir tarım market kazandırdı. Peki kula nerede? Vatandaşlar tarım marketinden nasıl yararlanacaklar?
Kula Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Kula’da tarım marketi açıldı. 42 farkı ürünün satışa sunulacağı tarım market düzenlenen törenle açıldı. Açılış töreninde konuşan Ziraat Tarım Market Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Özdemir, "Bu gün Kula’da güzel günlerden birini yaşıyoruz. Bu yeni tesis büyük eksikliği tamamlayacak. Önemli olan maliyetleri aşağı çekmektir. Üreticimizin yanındayız. Diğer birliklerden de ciddi talepler alıyoruz. Çiftçimizin yükü azalacak" dedi. Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal ise, "İlçemizde her türlü yatırım yapılıyor. Üretim potansiyeli artıyor. Üretime hep birlikte katkı sağlamalıyız. Kooperatifleri güçlendirmek gerekiyor" diye konuştu.
Açılış törenine Kula Kaymakamı Osman Güven, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısı, Kula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal, Ziraat Tarım Market Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Özdemir, Kula Ziraat Odası Başkanı Aytekin Şadan, Kula Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Ali Yiğen, AK Parti Kula İlçe Başkanı Ahmet Palabıyık, MHP Kula İlçe Başkanı Nazım Baytok ve çok sayıda davetli katıldı.
KULA NEREDE
Kula ilçesi; Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümünde, Manisa ili sınırları içinde, Anadolu’yu Ege Bölgesi’ne bağlayan İzmir – Ankara (D–300) Karayolu üzerinde yer almaktadır.
Kula, Ege Bölgesinin en büyük yerleşim birimi olan İzmir’e 147 km, Manisa il merkezine ise 118 km uzaklıkta bulunan İlçenin, kesin coğrafi konumu 28o 68‘ kuzey enlem ve 38o 53’ doğu boylamları arasında yer almakta olup, deniz seviyesinden yüksekliği 720 m. dir.
Kula, 917 km2’lik yüzölçümü ile Manisa ili yüzölçümünün % 6.95’ ini kapsamaktadır. İlçenin 2007 yılı genel nüfus sayımı sonucuna göre toplam nüfusu 48.034 kişidir. Bu nüfusun, 23.863’ü kentsel nüfus, 24.171’i ise kırsal nüfustan oluşmaktadır.
Etrafı tepelerle çevrili, çanak şeklinde volkanik bir arazi üzerinde kurulmuş olan ilçenin kuzeyinde Demirci ve Selendi, güneyinde Alaşehir, doğusunda Eşme (Uşak), batısında Salihli ilçeleri yer almaktadır.
Bölgede gerek coğrafi konum gerek topografik yapının uygunluğu nedeniyle ulaşım olanakları hayli gelişmiştir. Bölgesel ulaşımda kara ve demiryolunun yanı sıra İzmir’deki deniz ve hava limanlarından da yararlanılmaktadır.Bölgenin en önemli iki karayolu aksı olan, İzmir’i Ankara’ya ve İzmir’i İstanbul’a bağlayan yollar Manisa’dan geçmektedir. İzmir – İstanbul karayolu Kumçay Vadisini, İzmir – Ankara karayolu Gediz Vadisini izler.
Ülke genelinde trafik yoğunluğu bakımından ilk sıradaki yollardan olan İzmir – İstanbul karayolu kuzeydoğudan il topraklarına girip Akhisar, Saruhanlı ve Manisa kentlerinden geçerek İzmir’e ulaşır. Ege Bölgesini ve özellikle İzmir’i diğer bölgelere bağlayan transit yollardan en önemlilerinden biri olan İzmir – Ankara karayolu Kula’dan geçmektedir. İzmir – Uşak – Afyon – Ankara karayolu batıdan il topraklarına girmekte, Turgutlu, Salihli, Kula’dan geçerek il topraklarından çıkmaktadır. Salihli’nin 11 km doğusunda bu yoldan güneydoğuya ayrılan bir başka hat da Alaşehir ve Sarıgöl’ den geçerek Denizli ve Aydın’a gitmektedir.
İldeki devlet yollarının niteliği genellikle yüksek ve ülke ortalamasına yakındır. İl yolları ise ülke genelinden daha iyidir.Kula ilçesinin gelişmesindeki en büyük etkenlerden biri de ulaşım ağındaki yeri ve Ege Bölgesinin iki büyük kenti olan İzmir ve Manisa’ya mesafe olarak yakınlığıdır. Kula’nın diğer önemli il merkezlerine ve bazı ilçelere olan uzaklıkları aşağıda gösterilmiştir.