İşsizlik maaşı nasıl alınır şartları nelerdir 2017
Kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılan sigortalı işsizin işsizlik maaşından ( ödeneğinden – parasından ) yararlanabilmesi için aşağıda yer alan koşulların aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir . bu koşullardan herhangi bir tanesinin...
Kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılan sigortalı işsizin işsizlik maaşından ( ödeneğinden – parasından ) yararlanabilmesi için aşağıda yer alan koşulların aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir . bu koşullardan herhangi bir tanesinin gerçekleşmemesi durumunda ilgili kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanamayacaktır.
Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, ( ilgili kişi istifa etmemeli yada kusurlu davranışı sebebi ile işten çıkartılmamalıdır)
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, ( işten ayrılmadan önceki son dört ay içerisinde çalışmış olmak. Burada kastedilen son 4 ay içerisinde boşluk olması değil giriş çıkışlar arasında gün boşluğu olmaması veya devamsızlık vb şekilde eksik gün bulunmamasıdır)
Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, ( 599 gün olması durumunda bile ilgili kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanamayacaktır)
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak , ( ilgili kişinin internet üzerinden İŞKUR sitesine kullanıcı girişi yaparak başvuruda bulunması yada ikametgahına en yakın İŞKUR hizmet merkezine giderek talep dilekçesi doldurup şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir.
30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmayan kişilerde işsizlik ödeneği alabilmektedir. Fakat bu kişilerin 30 günlük yasal başvuru süresinden sonra geç kaldıkları her gün hak edecek oldukları işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir.
İşsizlik Maaşı için başvuru nasıl yapılır? İş sözleşmesinin sona erdiği tarihi izleyen günden başlayarak 30 gün içinde işten ayrılan kişinin şahsen veya elektronik ortamda işsizlik ödeneği için başvuruda bulunması gerekmektedir.
Vekâletname ile işsizlik maaşına başvuru yapılabilir mi? Vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılamaz. Yasal başvuru süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, bu süre resmi tatili izleyen ilk işgünü son bulur
İşsizlik Maaşına mücbir başvuru ? Sigortalı işsizin, hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde Kurum birimine şahsen veya elektronik ortamda başvurması gerekmektedir. Kuruma mücbir sebepler olmaksızın herhangi bir nedenle geç başvurulmuş ise başvuruda gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülerek kalan süre kadar İÖ hesaplanır. Sigortalı işsiz, mücbir sebepleri belgelendirmek zorundadır. Sigortalı işsizin, İÖ için Kuruma müracaat etmesini engelleyen mücbir sebepler; önceden tahmin edilemeyen ve herhangi bir kimse tarafından alınacak tedbirlere rağmen önüne geçilmesine imkân bulunmayan, beklenmedik, harici ve kendisinin iradesi dışında meydana gelen olaylardır. Sigortalı işsiz;
Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin vefatı (olayın olduğu tarihten itibaren 7 gün) ya da doktor raporu ile kanıtlanmak kaydıyla kendisinin veya bu maddede sayılanlardan birinin hastalık hali,
Yangın, yer sarsıntısı, sel baskını gibi doğal afetler,
Herhangi bir nedenle ulaşımın imkansız hale gelmesi,
Kanuni bir ödevin yerine getirilmesi,
Muvazzaf askerlik hizmetinin yerine getirilmesi,
Gözaltına alınma hali,
Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler,
Savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal gibi durumlar,
Salgın hastalık nedeniyle karantina,
İşe iade dava kararlarının kesinleştiği tarihe kadar geçen dönem,
gibi mücbir sebeplerle Kuruma geç başvurabilir.
Mücbir nedenin başladığı tarih (belgelendirilmek kaydıyla) başvuru süresini durduran bir durum olarak kabul edilir ve mücbir nedenin başladığı tarihten bittiği tarihe kadar geçen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmez.
2017 Yılı İşsizlik Maaşı Miktarı Ne Kadar?
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.
2017 yılı için aylık işsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılmaktadır.