Jeneratör Tamircisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Jeneratör Tamircisi mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Jeneratör Tamircisi meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7412.02
Meslek Adı : Jeneratör Tamircisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Elektrik Ve Elektronik İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Elektrikli Ekipman Kurulumcuları Ve Tamircileri
M. Birim Grubu : Elektrik Mekanikeri Ve Montajcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Çeşitli tip ve modeldeki jeneratörlerin montaj, bakım ve tamirini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Jeneratör Tamircisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Jeneratör kurulacak yerin uygunluğu, havalandırma vb. şartlarını sağlamak,
Beton zeminle jeneratör şasesi arasına ağaç takoz yerleştirmek,
Motorun çalışması sırasında atılan gazın zarar vermemesi için gerekli havalandırma şartlarını sağlamak.
Sıvı (benzin-dizel) ve gaz (doğalgaz ? LPG gazı) yakıtlar ile çalışan jeneratöre ait çelik şase, elektrik panosu ve diğer malzemeleri birbirlerine bağlayarak montaj işlemlerini yapmak,
Kullanılacak jeneratörün elektrik enerjisi üretim kapasitesini hesaplayarak mekanik motor ve egzoz, yakıt deposu gibi diğer aksamlar ile alternatör, çelik şase, otomatik kumanda panosu ve donanımı, otomatik yük transfer (kontaktör) panosu, açma kapama şalteri vb elektronik malzemelerden oluşan jeneratör montajını kullanma kılavuzu ve teknik şemaya uygun olarak gerçekleştirmek,
Elektrik panosunu ve motorun gücüne göre uygun programlamayı yapmak, çalışma düzenini test etmek,
Otomatik veya manuel olarak çalışacak konuma getirilen jeneratörün üreteceği elektriği; işyerinin kullandığı elektrik tesisatındaki kontrol sonrasında tespit edilen elektrik yükü taşıma kapasitesine göre elektrik panosunu ayarlamak.
Jeneratörün çalışma sistemini; kullanacak müşteriye uygulamalı olarak göstermek.
Jeneratörlerin periyodik kömür kontrollerini yapmak, aşınmış kömürleri değiştirmek, diyotlarını test etmek, arızalı olanlarını değiştirmek, radyatörün donmaması için antifrizini soğuk havalarda kontrol etmek, gerektiğinde değiştirmek.
Teknik şema üzerinden kontrolünü yapmak suretiyle arızayı tespit etmek. tespit edilen arızalı parçayı sökmek, gerekli tamiratı yapmak,
Mekanik motorun arızalanması durumunda arızanın yapılmasını sağlamak.
Tamirini yaptığı jeneratörün teknik şeması yoksa arızalarda arıza tespitinin kolaylıkla yapılabilmesi için teknik şemayı çizmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Jeneratör Tamircisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tercüman (Arapça) mesleği için “2643.10” kod olarak kullanılır iken Öğretim Üyesi (Dişçilik) mesleği için “2311.57” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;