Karpuz Yetiştiricisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Karpuz Yetiştiricisi mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Karpuz Yetiştiricisi meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.12
Meslek Adı : Karpuz Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar Olmayan
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Bahçe ürünlerinden karpuzun kaliteli, ekonomik ve daha bol üretimi için ekimi, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Karpuz Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Sonbaharda toprak tavında iken pullukla derin sürüm yapmak ve keseklerin parçalanması için uygun tarım aleti ile sürmek suretiyle toprak hazırlığını yapmak,
Sürümden sonra gübreleme yapmak,
Karık pulluğu ile karıkları açmak,
Karpuz tohumlarını ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurarak ekimini yapmak ve üzerini toprakla örtmek,
Dikimden hemen sonra fidelere can suyunu vermek,
Meyvenin oluşum döneminde mümkün olduğunca az sulama yapmak,
Meyve büyüklüğü 5-6 cm olduktan sonra sulama yapmak,
Yabancı ot mücadelesi için ot mücadelesi yapmak,
Hastalık ve zararlılara karşı mücadele etmek,
Erkencilik açısından fide yetiştirmek ve fide dikimi yaparak karpuz tarımını yapmak,
Karpuz sapına bağlı kulakçıklar kuruduğunda, meyve sapı inceldiğinde, karpuz kabuğu olgunluk parlaklığa ulaştığında hasadını elle yapmak,
Hasat, depolama ve taşıma sırasında karpuzun zedelenmemesine dikkat etmek,
Aynı araziye iki yıldan fazla üst üste karpuz tarımı yapmamak,
Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların periyodik bakımlarını yapmak,
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Karpuz Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Aikido Antrenörü mesleği için “3422.48” kod olarak kullanılır iken Kambiyocu mesleği için “3311.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Karpuz Yetiştiricisi Meslek Kodu “6111.12” olarak belirlenmiştir.